rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Підприємці Іллінойсу закликають Конгрес встановити градацію при збільшенні мінімальної зарплати

 

Цілком ймовірно, що мінімальна заробітна плата в Іллінойсі ще не скоро буде на рівні $15 на годину. А якщо і буде, то не на території всього штату. Захисники інтересів ділових кіл закликають збільшувати заробітну плату, опираючись на велику різницю між вартістю життя у Чикаго та на периферії.

Мінімальна заробітна плата в штаті Іллінойс залишається на рівні 2010 року - $8,25 на годину. Водночас, у Чикаго мінімальна зарплата цього року складе $13 на годину.

Rob Karr, президент і головний виконавчий директор Асоціації роздрібних торговців штату Іллінойс, повідомив комітету Сенату з питань праці, що третє за величиною місто країни не повинне встановлювати розмір заробітної плати будь-де інде, окрім як у Чикаго.

«Це - те, на що ми повинні зважати, коли ми говоримо про... різні економічні показники на території всього штату, і брати до уваги той факт, що передмістя та діловий центр міста просто не можуть мати однаковий рівень економіки», - зауважив Karr.

Не зрозуміло, чи такий аргумент зможе вплинути на демократичних лідерів Конгресу, які у цілому прийняли законопроект, що передбачає збільшення мінімальної заробітної плати у штаті до $15 на годину.

Лідер більшості Сенату Kimberly Lightford, демократ з Maywood, ще не повідомила про деталі її законопроекту. Під час засідання комітету вона нарікала, що «робітники, які заслуговують на краще життя, працюють, але залишаються бідними».

Вона заявила, що хоче отримати від Karr конкретизовану пропозицію. За її словами, «все є предметом перемовин» при обговоренні законопроекту, який допоможе «вивести працівників з бідності» та дасть підприємствам найкращий шанс «зростати і розширюватися».

Новообраний губернатор J. B. Pritzker, який займався цією проблемою восени минулого року, хоче підписати цей законопроект, перш ніж 23 лютого запропонувати Генеральній Асамблеї проект щорічного бюджету.

У штатах Нью-Йорк і Орегон нещодавно прийняли рішення збільшувати мінімальну заробітну плату за географічною ознакою. 1 січня мінімальна заробітна плата у Нью-Йорку сягнула $15 на годину, тоді як у Лонг-Айленді вона зросла з $11 до $12, а в інших штатах збільшилася лише на 70 центів - до $11,10.

Karr попросив, щоб у майбутньому закон перешкоджав містам збільшувати заробітну плату вище від рівня у штаті. І закликав поетапно збільшувати заробітну плату. На його думку, різкі стрибки від $8,25 до $15 були б обтяжливі насамперед для малого бізнесу.

Бізнес-групи стверджують, що мінімальна заробітна плата є відправною точкою, яку використовують «для оплати недосвідчених працівників, котрі лише опановують навички роботи». Про це заявив Mark Grant, один з очільників National Federation of Independent Business.

Натомість, працівники, які працюють за мінімальну заробітну плату, вважають інакше.

«Я щодня йду додому втомлений, - каже Charles Lovett, який працює за $8,95 на годину у роздрібному магазині в Joliet. - Я хотів би сказати, що йду втомлений до власного дому, але не можу. Я живу в Section 8 (житло, що субсидується урядом) з моєю мамою. Наших доходів все ще недостатньо, аби оплатити те, що нам необхідно».

У владі запевняють, що збільшення заробітної плати не ляже тягарем на приватних підприємців. Сенатор Jim Oberweis із Sugar Grove, республіканець Комітету з питань праці, вважає, що депутати враховуватимуть не тільки вплив збільшення мінімальної зарплати на приватну торгівлю, але й на бюджет штату. Про це розповів Nikki Budzinski, головний радник Pritzker.

Комітет також вислухав представника одного з будинків для людей похилого віку. Доповідач закликав штат надавати власникам таких будинків допомогу, аби вони могли своїм працівникам виплачувати збільшену заробітну плату, оскільки вони значною мірою залежать від відшкодування витрат на охорону здоров'я Medicaid, що фінансується урядом. Представник одного з паркових районів також зазначив, що місцевій владі доведеться збільшувати зарплату сотням працівників - від рятувальників до арбітрів молодіжної ліги бейсболу.

 

Чиказька лікарня закликає мешканців вакцинувати дітей від грипу

 

Медики Іллінойсу б'ють на сполох через масове поширення грипу. Про небезпеку від грипу попереджає Центр із контролю та профілактики захворювань. Лікарні області закликають батьків вжити додаткових запобіжних заходів.

Працівники Lurie Children's Hos­pi­tal почали телефонувати мешканцям, аби нагадати їм, що зараз ще не пізно зробити щеплення від грипу, передусім, дітям.

«Я не можу вам сказати щось нове, але всі діти, які мають більше, ніж шість місяців, потребують вакцинації від грипу», - нагадує автовідповідач однієї з лікарень Чикаго.

Наразі працівники лікарень вже вдруге обдзвонюють мешканців Чикаго, аби закликати людей зробити щеплення, оскільки випадки захворювання поширюються на території міста.

«Це - дуже серйозна форма грипу. Це - те, супроти чого захищає вакцина цього року», - розповів д-р Mat­thew Davis, перший віце-президент Lurie Children's Hospital.

За останніми даними Департаменту охорони здоров'я штату Іллінойс, цього сезону, щонайменше, двоє дітей померли, а 304 були госпіталізовані у відділення інтенсивної терапії з грипоподібними симптомами.

Минулого року в Іллінойсі через грип загинули дев'ять дітей.

У CDC кажуть, що цього року штат зіштовхнувся зі ще одним сильним сезоном грипу.

«Ми повинні серйозно сприймати грип. Повинні робити те, що знаємо, що ми можемо зробити, аби запобігти грипу, і своєчасно вакцинувати дітей», - каже Davis.

 

У Чикаго знову страйкують учителі приватних шкіл

 

Учителі приватних шкіл Чикаго вдруге страйкували протягом цього навчального року.

У страйку взяли участь учителі чотирьох шкіл мережі Chicago International Charter Schools, які є членами профспілки CTU.

Після дев'яти місяців переговорів керівництво школи та вчителі не змогли домовитися щодо нового контракту, - розповіли в CTU.

За даними CTU, страйкують 175 педагогів. Це впливає на навчання приблизно 2200 школярів у чотирьох школах CICS: Northtown High School, ChicagoQuest North High School, Wrightwood та Ralph Ellison High School.

Викладачі пікетували за межами шкільної території. Страйк розпочався у вівторок зранку.

«Ми натрапили на велику перешкоду. Ця перешкода - CICS, - зауважила Stacy Davis Gates, віце-президент CTU. - Дайте нам можливість забезпечити найкращу освіту».

Вчителі вимагають кращої зарплати і меншої кількості школярів у класах, а також більше психологів і соціальних працівників. В CICS опублікували заяву, в якій йдеться про те, що вчителям було запропоновано 28-відсоткову надбавку протягом чотирьох наступних років, краще оплачувану відпустку та інші поступки.

В CTU кажуть, що дохід CICS збільшився після запровадження нової моделі фінансування шкіл в Іллінойсі у 2017 році - з $82 млн у 2017 році до $93 млн у 2018 році. Організація збільшила витрати на управлінські видатки на 31%, а на обслуговування школярів - тільки на 3%.

Наразі не зрозуміло, коли перемовини будуть відновлені. Цей страйк учителів приватних шкіл - уже другий у Чикаго за останні два місяці.

У грудні вчителі шкільної мережі Acero також страйкували. Це був перший в історії США страйк учителів приватних шкіл. Він вплинув на навчання 7500 школярів у 15 школах і завершився через шість днів.

 

Pritzker закликав губернатора Вірджинії піти у відставку

 

Title  

Губернатор Іллінойсу J. B. Pritzker закликав губернатора Вірджинії Ralph Northam подати у відставку у зв'язку з оприлюдненням скандальної світлини. На фото, нібито, зображений саме Northam.

Pritzker у пості в одній із соціальних мереж закликав свого колегу-демократа добровільно піти у відставку.

«Я згоден, - написав Pritzker, реагуючи таким чином на статтю в одній з газет Вірджинії, в якій автор закликав губернатора піти у відставку, - губернатор Northam повинен негайно піти у відставку».

Фото, яке було оприлюднене минулого тижня, містилося у випускному альбомі медичного навчального закладу. На ньому зображені дві людини. Одна з них загримована під афроамериканця, інша - в одязі члена Ку-клукс-клану.

У п'ятницю Northam попросив вибачення за інцидент зі світлиною. Натомість, пізніше він змінив свою думку і заявив, що це не він зображений на суперечливій фотографії. Про це в суботу розповіли демократи Вірджинії.

Саме тому губернатор не планує піти у відставку, - кажуть демократи.

Тим часом Демократична партія Вірджинії продовжує закликати Northam покинути посаду, яку він обіймає.

«Ми прийняли рішення дозволити губернатору Northam зробити правильну справу і подати у відставку сьогодні вранці - й отримали відповідь, що він цього не зробить», - йдеться у заяві демократів Вірджинії.

 

Чиказький аеропорт O'Hare - найпопулярніший у США

 

Міжнародний аеропорт O'Hare у Чикаго був найзавантаженішим аеропортом США минулого року. Вперше за чотири роки кількість пасажирів, які скористалися його послугами, була більшою, ніж у міжнародному аеропорту Hartsfield-Jackson Atlanta.

Такі результати опублікувало Федеральне авіаційне управління (FAA). У 2018 році в O'Hare приземлилися і вилетіли більше, ніж 903 тис. літаків. Аеропорт Atlanta посів друге місце у рейтингу. На його території було здійснено 895 тис. злетів та посадок літаків.

Los Angeles International Airport, Dallas-Fort Worth International Airport and Denver International Airport замикають першу п'ятірку найзавантаженіших аеропортів США.

Аеропорт O'Hare востаннє посідав перше місце у 2014 році.

Минулого року пасажиропотік в O'Hare зріс на 4,2%, порівняно з 1,8% в Atlanta. United Airlines є найбільшим перевізником в O'Hare. Він також збільшив кількість рейсів з чиказького аеропорту в невеликі міста Середнього Заходу.

Зросла кількість жертв в результаті падіння літака у Каліфорнії

Rush підтримав кандидатуру Daley на посаду мера Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers