rss
05/09/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Цигарки «крадуть» 10-12 років життя!

Формальдегід, нікель, стронцій - з тютюновим димом курець вдихає близько 300 небезпечних речовин.

 

За даними ВООЗ, 1 млрд. 300 млн. осіб у світі мають цю шкідливу звичку. Щороку від захворювань, пов'язаних з тютюнопалінням, помирають 7 млн. людей у світі. В Україні - 85 тисяч.

За складом цигарку можна прирівняти до... хімічного заводу. У тютюновому димі містяться газоподібні фракції (суміш оксидів азоту, СО2, аміак, формальдегід, бензол, уретан), суспензійні частини (нікотин, фенол, катехін, гідрохінон, анілін, кадмій, нікель) і радіоактивні метали (калій, стронцій) - усього близько 300 шкідливих речовин, які курець вдихає сам та отруює ними тих, хто поруч.

Чому ж люди узалежнюються від тютюнопаління?

«Нікотин безпосередньо впливає на клітини головного мозку, внаслідок чого порушується обмін речовин, які відповідають за настрій, емоції. У відповідь на дію нікотину збільшується кількість дофаміну - речовини, яка регулює стан задоволення. Бажання швидко відчути задоволення змушує людину дедалі частіше брати до рук цигарку. З часом з'являються негативні наслідки - без затяжки цигаркою людина відчуває неспокій, дратівливість, агресивність, нудьгу, злість, не знаходить собі місця. Абстинентний стан настільки обтяжливий, що курець, аби його уникнути, дбає про постійну наявність цигарок під рукою (тримає вдома, на роботі, у «бардачку» в авто, у сумці), - пояснює психотерапевт Зоя Найда. - Дофамін виділяється у курця тільки у відповідь на нову дозу нікотину, і тому з першою затяжкою курець переживає таке солодке задоволення. Куріння, як і алкоголь, знижує стресостійкість, призводить до хронічних головних болів, а також викликає почуття хронічної втоми».

«Куріння негативно впливає не тільки на стан гігієни, стан зубів, а й на стан порожнини рота у цілому, - каже хірург-стоматолог Віталій Фесик. - У найбільш затятих курців зуби набувають жовтого кольору. Навіть якщо курець стежить за зубами, робить професійну гігієну і у такий спосіб зберігає їх білими, негативний вплив на м'які тканини неминучий на 100%. Відбувається це не тільки через вплив токсичних смол і речовин, які входять до складу тютюнового диму, а й під впливом температур. Настає кисневе голодування. Змінюється кровопостачання у периферичних капілярах (судинах, розташованих у пародонті). Розвивається гінгівіт, характерними ознаками якого є набряк, почервоніння ясен, неприємний запах з рота, зубний наліт, відкладення зубного каменю. Якщо людина курить протягом певного періоду часу, виникає пародонтит, що супроводжується кровоточивістю, набряком, осіданням кісткової тканини. Відновити втрачений зуб для сучасної стоматології не є проблемою. Проблемою є відновити кістку, об'єм кісткової тканини, а куріння, насамперед, провокує зменшення кісткової тканини. Як свідчить світова стоматологічна практика, курці втрачають зуби на 50% швидше порівняно з людьми, в яких немає цієї шкідливої звички».

«Куріння вважається основним фактором розвитку хронічно обструктивного захворювання легень, - наголошує к. м. н., доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології ЛНМУ ім. Д. Галицького, позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я ЛОДА Надія Рудницька. - Під дією цигаркового диму у слизовій дихальних шляхів не припиняється запальний процес. Епітелій бронхів злущується, порушується їх кровопостачання».

Небезпечним є також пасивне куріння. «Діти, які живуть у сім'ях, де курять, потерпають від легеневих захворювань, відстають у розвитку, стають агресивними і неуважними. Прикро, що зловживають курінням жінки, особливо це небезпечно у період вагітності (через ризик народити недоношену дитинку, з вродженими вадами)», - каже лікар. Ні т. зв. «легкі» цигарки, ні кальяни, ні електронні сигарети, ні сигари не є безпечною альтернативою!

«Куріння підвищує ризик виникнення інфарктів та інсультів від 15 до 20 разів, - застерігає завідувач кардіологічного відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова Юрій Мелень. - Не всі пацієнти, які курять, відчувають при інфаркті типові болі за грудиною. Досить часто у таких осіб розвивається безбольова форма інфаркту, коли пацієнт переносить інфаркт міокарда «на ногах», нічого не відчуваючи, і через певний час потрапляє у наше відділення з наслідками серцевої недостатності. Ми вже не можемо йому якісно допомогти. Тютюновий дим знищує ендотелій судин. Судини стають жорсткими. Не можуть звужуватись, розширюватись. Нікотин знищує здатність судин синтезувати нітрит азоту, який володіє антисклеротичним ефектом, відтак, коли людина курить, судини вже не є захищеними, спазмуються. Постійні спазми провокують підвищення тиску. Судина може тріснути, і тоді розвинеться інсульт, або «закритись», і це призведе до інфаркту».

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Не болить – не означає «здорова»…

Два тижні без цукру

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers