rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ АМКУ порушив тему прихованої плати за «безкоштовні» штрих-коди для бізнесу

Антимонопольний комітет 28 січня провів робочу зустріч із представниками Мінекономрозвитку, Асоціації товарної нумерації України «ДжіЕс1 Україна», Київської ТПП та споживачами послуг штрихового кодування у межах дослідження відповідності вимогам конкурентного законодавства діючого порядку присвоєння префікса та ідентифікаційних номерів GS1.

 

Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

В Україні штрих-коди видає Асоціація «ДжіЕс1 Україна». Згідно з Положенням про штрихове кодування товарів Мінекономрозвитку, свідоцтво на використання штрих-коду має бути безкоштовним, однак на практиці опосередковано ця послуга є платною.

Під час зустрічі присутні обговорили питання обґрунтованості плати за штрихове кодування і чи може вона бути «прихованою», а саме стягуватись у вигляді членських внесків за видачу свідоцтв - попри чинність Положення про видачу свідоцтв про штрихове кодування на безоплатній основі. Відтак, антимонопольники зацікавились, чи планує Мінекономрозвитку переглядати згадуване Положення й унормувати платність послуги, ціна якої нині не обмежена нормативно-правовими актами.

Асоціація бере $20 за один штрих-код, якщо підприємство отримує його для одного товару, та $5 за штрих-код, якщо підприємство отримує їх одразу більше, ніж 101 штук. При цьому, оформлення всіх процедур може тривати 5-7 днів.

Своєю чергою, в Асоціації «ДжіЕс1 Україна» є представники, в яких також можна оформити документи на штрих-коди за більші гроші, але значно коротший термін.

Наприклад, ПП «Укрлегпром Консалт» пропонує оформити заявку на присвоєння штрих-коду в Асоціації за один день, і це коштуватиме $60. Сам майстер-файл з кодом буде згенеровано за одну годину і $60.

Також у «Укрлегпром Консалт» можна за $700 оформити документи для вступу в Асоціацію, якій потім ще буде потрібно заплатити $300 вступного внеску і $200 щорічного внеску. Без вступу в Асоціацію отримати штрих-код неможливо, - вказали фахівці АМКУ.

У компанії «Укрлегпром Консалт», через яку можна швидко і дорого оформити штрих-код від Асоціації, виявились зв'язки зі самою Асоціацією «ДжіЕс1 Україна».

Членом правління «Укрлегпрому» значиться Валентин Оскольський - президент Асоціації «ДжіЕс1 Україна».

Першим директором фірми був Валентин Коваленко. Людина з таким ПІБ відома як експерт-консультант Асоціації.

Нині одноосібною власницею та керівником фірми є Валентина Ізовіт, відома як почесний президент Української асоціації підприємств легкої промисловості («Укрлегпром»). Президентом-головою правління Асоціації є донька Валентини Ізовіт Тетяна Ізовіт, яка представляє Асоціацію у Громадській раді при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики, Раді підприємців при Кабміні, Громадській раді при ДФС, а також Раді з питань стимулювання інвестицій і підприємницької діяльності при ДФС. Маючи прізвище Замороко, Тетяна Ізовіт, як і Валентина Ізовіт, була радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Окрім ПП «Укрлегпром Консалт», представниками «ДжіЕс1 Україна» в наданні послуг із присвоєння штрих-кодів є регіональні Торгово-промислові палати, ПП НВФ «Кодіак» (належить Теодору Заморі зі Львова) та ТОВ «КомАрх» (зареєстроване на польську компанію «Comarch S.A.»).

Раніше одним із представників Асоціації було також ТОВ «Е-Ком», що записане на кіпрську компанію «Доніго Холдінгз Лімітед». Бенефіціаром компанії через нідерландське «Е-Ком Груп» виступає Велман Францискус Віллем Джозефін. У травні 2018 року РНБО на трирічний термін застосував санкції до «Е-Кому» як українського представництва однойменної російської компанії.

Додамо, ТОВ «КомАрх» зареєстроване на польську компанію «Comarch S.A.». ПП НВФ «Кодіак» належить Теодору Заморі зі Львова.

Київське ПП «Укрлегпром Консалт» зареєстроване восени 2017 року.

 

Джерело: «Наші гроші»

 

АМКУ показав Фонду держмайна як розвалити монополію «прокладок» на доступ до бази звітів

ГПУ не змогла зберегти арешт сотні ділянок землі, розданих мерією Кернеса за «кооперативною схемою»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers