rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ АМКУ показав Фонду держмайна як розвалити монополію «прокладок» на доступ до бази звітів

Антимонопольний комітет 31 січня рекомендував Фонду держмайна та Адміністрації держспецзв'язку затвердити такі норми щодо протоколу обміну даними між авторизованими електронними майданчиками, які б усунули ризик недопуску нових учасників до ринку послуг з передавання інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку майна ФДМУ. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» із засідання АМКУ.

 

АМКУ рекомендував унормувати процедуру з протоколом обміну, який має забезпечити цілісність даних у базі звітів про оцінку, що надходять до бази ФДМУ через авторизовані електронні майданчики. Вимогу щодо протоколу було прийнято з поправками до Податкового кодексу у листопаді 2018 року в так звану «бюджетну ніч».

«Протокол обміну є фактично письмовою згодою авторизованих електронних майданчиків щодо виходу на ринок нових учасників - їхніх конкурентів, що створює ризик зловживань з боку вже авторизованих електронних майданчиків. Такий ризик зумовлений зацікавленістю операторів авторизованих електронних майданчиків як суб'єктів господарювання в отриманні більшого прибутку та більшої кількості клієнтів, на що впливає рівень конкуренції на ринку, залежний від кількості учасників», - зазначила держуповноважена Агія Загребельська.

Після появи норми про протокол обміну в Податковому кодексі потрібно внести відповідні зміни до Порядку авторизації електронних майданчиків та Порядку ведення єдиної бази звітів про оцінку.

АМКУ рекомендував Фонду й Адміністрації саме під час внесення цих змін затвердити суть, форму та терміни підписання протоколу обміну та передбачити заходи, що будуть вживатись ФДМУ і Держспецзв'язком у випадку непідписання авторизованим майданчиком протоколу обміну.

Комітет запропонував наступні варіанти дій, спрямовані на усунення ризику недопуску учасників на ринок:

- покласти на ФДМУ та/або службу Держспецзв'язку обов'язок забезпечення підписання протоколу обміну (щоб саме державні органи несли відповідальність за можливу бездіяльність існуючих монополістів, незацікавлених у появі конкурентів, і яких зараз ніщо не зобов'язує підписувати будь-що будь-кому - «Наші гроші»);

- встановити термін, наприклад, 10 днів для підписання протоколу, після сплину якого застосовується принцип «мовчазної згоди»;

- зобов'язати представників ФДМУ та/або Держспецзв'язку підписати протокол обміну у випадку непідписання авторизованим майданчиком та застосування принципу «мовчазної згоди».

Також АМКУ запропонував ФДМУ й Адміністрації варіант негайного відключення авторизованого майданчика від Єдиної бази у випадку непідписання ним протоколу у встановлений термін.

ФДМУ і служба Держспецзв'язку мають повідомити АМКУ про результати розгляду рекомендацій у 30-денний термін з дня їх отримання. Відповідно до закону «Про Антимонопольний комітет України», органи влади зобов'язані погоджувати з Комітетом проекти нормативно-правових актів, що можуть призвести до спотворення конкуренції на відповідних ринках.

Авторизованими майданчиками є чотири фірми, пов'язані з оточенням нардепа Антона Яценка. У 2018 році вони отримали відповідні дозволи ФДМУ й Адміністрації держспецзв'язку та одразу встановили вартість одноразового доступу до бази у розмірі близько 500 гривень, хоча, згідно з постановою уряду, доступ був безкоштовний. Згодом Кабінет міністрів викреслив норму про безоплатність доступу, натомість, у Податковий кодекс були внесені поправки, якими новачкам ускладнили доступ до ринку. А вже допущені майданчики підвищили ціну до 1400 грн., користуючись відсутністю будь-яких обмежень з боку держави щодо ціни їхніх послуг.

Питання доступу до бази звітів належить до компетенції заступника голови ФДМУ Євгена Асташева, який до переходу на роботу у фонд був радником Володимира Доброскока - одного з колишніх членів Тендерної палати, «хрещеним батьком» якої раніше називали вищезгаданого Антона Яценка.

 

Джерело: «Наші гроші»

 

ГПУ не змогла зберегти арешт сотні ділянок землі, розданих мерією Кернеса за «кооперативною схемою»

АМКУ порушив тему прихованої плати за «безкоштовні» штрих-коди для бізнесу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers