rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Інтронізація Предстоятеля

Цикл подій, пов'язаних зі створенням Православної Церкви України, завершився 3 лютого 2019 року інтронізацією її Предстоятеля - Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Враховуючи важливість цієї події, представляю звіт про неї, підготований за сприяння прес-служби ПЦУ.

 

Поняття інтронізації

 

Найкоротше визначення цього поняття - зведення на трон, на архієрейський престол, настолування. Акт цей у церковній практиці є офіційним визнанням того, що даний священнослужитель стає повноважним очільником даної церкви. Він зводиться на кафедру - митрополичу чи патріаршу - і з цього моменту отримує всі повноваження очільника цієї церкви. Інтронізація духовно довершує всі процедури, пов'язані з обранням Предстоятеля та прийняттям ним на себе відповідних обов'язків, і сполучена з молитвою про благословення та допомогу новому Першоієрарху в звершенні служіння.

Зведення це відбувається під час урочистого Богослужіння, коли інтронізованого священнослужителя старші за хіротонією митрополити тричі садять і піднімають його на трон, проголошуючи «Аксіос», що означає гідний, достойний.

Йому також вручають знаки нового, вищого статусу, які символізують сан Предстоятеля Церкви - богослужбовий одяг, посох, панагію.

Після ритуалу інтронізації новий Предстоятель церкви звертається з кафедри до присутніх із промовою.

  Title
  Блаженніший Епіфаній вручає подарунки гостям під
час братської вечері 2 лютого 2019 р.

Напередодні інтронізації

 

Суботнього вечора 2 лютого Митрополит Епіфаній у співслужінні ієрархів Помісної Церкви та сонму духовенства очолив Всенічну службу у соборі святої Софії.

Після богослужіння відбулася братська вечеря.

До неї були запрошені, зокрема, і почесні гості - делегація Вселенського Патріархату на чолі з митрополитом Галльським Еммануїлом, до якої ввійшли також митрополит Адріанопольський Амфілохій, ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій, інші священнослужителі. Після трапези Митрополит Епіфаній вручив присутнім пам'ятні подарунки.

Ранок інтронізації. Заупокійна літія

 

Title  
 Заупокійна літія біля могили Патріарха
Володимира (Романюка)
 

Зранку 3 лютого Предстоятель прибув до святої Софії. До початку літургії він біля могили блаженної пам'яті Патріарха Володимира (Романюка) звершив заупокійну літію за всіма спочилими Першоієрархами та архієреями Української Церкви. 

Зустріч Предстоятеля біля собору

 

Від Митрополичого будинку Блаженніший Епіфаній вийшов у блакитній мантії та з однією панагією - історичною реліквією, яка належала попереднім київським Першоієрархам і була подарована йому Святішим Патріархом Філаретом в день єпископської хіротонії владики. Разом з Митрополитом до собору увійшов президент України Петро Порошенко.

До 9-ї години ранку єпископат і запрошене духовенство Помісної Церкви України, ієрархи та духовенство Вселенського Патріархату, численні віряни з різних куточків України та з діаспори, представники держави, почесні гості зібралися в головному соборі Києва на Божественну літургію з чином інтронізації.

Під час зустрічі виконувач обов'язки ректора Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк виголосив постанову Об'єднавчого собору українських православних церков від 15 грудня 2018 року про обрання владики Епіфанія Митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем Православної Церкви України.

Після вхідних молитов та облачення у той самий священичий одяг, в який Митрополит Епіфаній був зодягнений на богослужінні під час вручення Томосу 6 січня 2019 р., розпочалася Божественна літургія.

Божественна літургія

 

Божественна літургія розпочалася виголосом «Благословенне Царство...», який промовив ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій (Мадзиріс).

Предстоятелю за літургією співслужили: митрополит Галльський Еммануїл, Предстоятель УПЦ Канади (Вселенського Патріархату) митрополит Юрій, Предстоятель УПЦ в США (Вселенського Патріархату) митрополит Антоній та архієпископ УПЦ в США Даниїл, ієрархи та духовенство Помісної Церкви, священики з монастирів Святої Гори Афон, які прибули у складі делегації Вселенського Патріархату. За богослужінням молився та причащався Екзарх Вселенського Патріарха в Афінах митрополит Адріанопольський Амфілохій.

  Title
  

Також варто підкреслити, що за Божественною літургією співали найкращі церковні хори Києва: хор Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря (регент - Дарія Кулаш), Митрополичий хор Спасо-Преображенського собору (регент - Олександр Тарасенко) та хор студентів Київської православної богословської академії (регент - Надія Купчинська та диякон Юрій Мигаль). Були виконані твори українських композиторів М. Леонтовича, К. Стеценка, Я. Яциневича, піснеспіви обіходу Києво-Печерської лаври. Натхненний спів хорових колективів прикрасив урочисте богослужіння.

Чин інтронізації

 

Безпосередньо чин інтронізації відбувся у вівтарі собору після співу Трисвятого: по черзі три ієрархи, митрополити Галльський Еммануїл, Львівський Макарій та Вінницький і Барський Симеон виголосили «Аксіос!» (Достойний!), посаджуючи Предстоятеля на архієрейський трон, встановлений на Горньому місці - у крайній східній точці вівтаря.

 
Title  
 Верховний Архієпископ Києво-Галицький
Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший
Святослав (Шевчук) під час інтронізації
(на передньому плані Митрополит Еммануїл
і Блаженніший Епіфаній)
 

Після цього замість однієї панагії Митрополит Епіфаній одягнув хрест і дві панагії, які традиційно засвоєні Предстоятелям Помісних Церков як зовнішня ознака їхнього сану. Хрест з виголосом «Аксіос!» був піднесений митрополитом Черкаським і Чигиринським Іоаном, а дві панагії - митрополитами Українських церков у діаспорі Юрієм та Антонієм. Ці реліквії також мають особливе значення, адже саме їх дотепер під час богослужінь вживав Святійший Патріарх Філарет і ввечері 15 грудня 2018 р., після завершення Об'єднавчого Собору, він подарував їх новообраному Предстоятелеві.

Після моменту інтронізації під час богослужіння Предстоятеля разом з жезлом та виносною свічкою почав вживатися спеціальний предносний Хрест, який за давньою традицією використовувався Київськими Митрополитами.

Серед почесних присутніх на богослужінні були керівники та представники церков і релігійних організацій України, зокрема, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), Архієпископ-митрополит Львівський Римсько-Католицької Церкви в Україні Мечислав (Мокшицький) та глава єпископської конференції РКЦ в Україні єпископ Броніслав (Бернацький), інші члени Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. У храмі були присутні також керівники та представники дипломатичних місій в Україні, керівники органів державної влади та місцевого самоуправління, члени Кабінету міністрів України, народні депутати, інші поважні особи.

Після завершення Літургії Блаженніший Митрополит Епіфаній розоблачився, а на амвоні йому біла піднесена архієрейська мантія багряного кольору - традиційного для одягу більшості Предстоятелів Помісних церков.

Звернення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія

 

Від імені єпископату і повноти Помісної Церкви зі словом до Предстоятеля звернувся митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, який вручив Блаженнішому Владиці жезл як символ архіпастирської влади. Це той самий жезл, який Митрополиту Епіфанію було вручено у патріаршому храмі св. Георгія на Фанарі Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Митрополит Димитрій, зокрема, сказав: «Ваше Блаженство, наш Архіпастирю і Митрополите! Всі, що тут зібралися сьогодні під величавим склепінням святої Софії - Премудрості Божої - на Вашу інтронізацію, входження на Київський митрополичий престол, фактичне літургійне, молитовне затвердження Вас як Предстоятеля Помісної Православної Церкви України, обраного більшістю голосів на Об'єднавчому соборі православних церков 15 грудня 2018 року, зі зворушенням свій погляд зводимо на Матір нашу Оранту-Провідницю, яка 1000 років зводить свої руки до Бога Вседержителя за наш народ, за нашу Україну і за наш Золотоверхий першопрестольний Київ.

Тут, у цьому соборі святої Софії, інтронізувалось багато Київських митрополитів, які сім сторіч виконували свій послух Вселенському патріаршому престолу і, водночас, були духовними лідерами нашої Церкви і народу. Але Ваша інтронізація особлива. Це - інтронізація новообраного визнаного глави, автокефальної Української Православної Церкви, тому до Вас така особлива наша сьогоднішня молитовно-літургійна увага...».

Вітальне слово митрополита Галльського Еммануїла

 

Також до Предстоятеля Помісної Церкви з вітальним словом звернувся митрополит Галльський Еммануїл, подарувавши Владиці посох: «Такий подібний день обрало Провидіння Боже, щоб Ваше Блаженство зведено було на священний канонічний Трон цього історичного та священного міста Київ, після нещодавнього обрання на скликаному піклуванням Матері-Церкви 15 грудня минулого року помісному Соборі за участі кліру та мирян.

Сьогодні ви інтронізуєтесь як перший Предстоятель нової Православної Церкви України. Сьогодні радіють душі тих отців, які віддали життя своє у сподіванні на здійснення тут внутрішньої адміністративної незалежності. Сьогодні єдність українського народу стає реальністю і благословенням за благодіяння всеправославної віри Матері-Церкви Константинополя...

Ви є і завжди будьте «Аксіос», Достойним, Блаженніший! Достойним довіри Святішого Вселенського Патріарха, від імені якого ми сьогодні тут, у цю важливу мить, біля Вас...

  Title
 
 Керівництво держави разом
із Блаженнішим Епіфанієм

Многая літа, Блаженніший! Від імені Його Святості передаю Вам цей жезл як опору у вашій пасторський праці з незліченними обов'язками, які ви взяли на себе з добрими надіями, і голосно з усіма виголошую: «АКСІОС!» «Достойний!».

Вітання від імені держави

 

Від імені держави Блаженнішого Митрополита Епіфанія з інтронізацією привітав президент України Петро Порошенко. Також вітали Блаженнішого голова Верховної Ради України Андрій Парубій та очільник уряду України Володимир Гройсман, інші політики та державні діячі, а також представники громадськості.

Письмове вітання від Святійшого Патріарха Філарета

 

Письмове вітання від Святійшого Патріарха Філарета прочитав архієпископ Вишгородський Агапіт: «Ваше Блаженство, шановний владико Епіфанію, Митрополите Київський і всієї України! На жаль, через заборону лікарів у зв'язку зі станом здоров'я я не можу в цей урочистий день бути разом з Вами. Але цим письмовим вітанням хочу найперше висловити свою велику радість. Адже Вас на Соборі у святій Софії 15 грудня 2018 р. було обрано Предстоятелем помісної, автокефальної Української Православної Церкви, а сьогодні відбулася Ваша інтронізація.

Здійснилася мрія багатьох поколінь православних українців мати свою єдину і визнану автокефальну Церкву. Київський Патріархат, з яким об'єдналися Українська Автокефальна Православна Церква і частина Української Православної Церкви Московського Патріархату - утворили єдину вже Церкву, яка отримала від Вселенського Патріарха Варфоломія Томос про автокефалію та була внесена до Диптиху Помісних Церков.

Тому ми вдячні Його Всесвятості Вселенському Патріархові Варфоломію за його рішучість. Він не піддався на тиск і вчинив по правді, задовольнивши справедливе прагнення Української Церкви...

Вітаючи Вас з інтронізацією, а також зі 40-річчям від Дня народження, бажаю мудрості, сил, міцного здоров'я та Божої допомоги у звершенні важкого і відповідального Предстоятельського служіння. Ззовні в ньому бачать почесті, але насправді воно - важкий тягар, хрест, нести який можливо лише з допомогою Божою та за підтримки повноти Помісної Церкви. Бог і Церква покликали Вас на служіння Предстоятеля у молодому віці, але у своєму служінні на різних посадах у Київському Патріархаті Ви показали, що здатні віддано й успішно працювати на благо Церкви.

Ми маємо Помісну Українську Православну Церкву, але вона поки що не стала єдиною. Вам разом з єпископатом і духовенством та усіма вірними належить не лише зміцнювати внутрішню єдність, але зробити все для того, щоби до Української Церкви увійшли і ті православні, які поки що підлеглі іншому Патріархату.

Це - складне завдання. Але як на початку боротьби за автокефалію я був одним з небагатьох, хто вірив у її успіх, так і зараз я переконаний, що Помісна Українська Православна Церква у майбутньому об'єднає всіх православних в Україні. І тоді як одна з найбільших Помісних Церков у світовому Православ'ї, Українська Церква буде піднесена до статусу Патріархату.

Ваше Блаженство, нам разом з Вами належить розв'язувати складні та відповідальні завдання. Молюся Богу, щоби Він допоміг у цій праці.

Нехай Господь благословляє Ваше служіння на многії і благії літа!

Філарет, Патріарх Київський
і всієї Руси-України».

Слово до присутніх Предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Епіфанія

 

На завершення зі словом до всіх присутніх звернувся Митрополит Київський і всієї України Епіфаній: «Преосвященні владики, всечесні отці, шановний пане президенте та інші представники Української держави, Ваше Блаженство та інші поважні керівники і представники Церков і релігійних організацій України, шановні дипломати, гості, любі брати і сестри!

Хочу подякувати всім, хто зібрався нині до цього священного місця, до собору святої Софії - Премудрості Божої - на молитву в день інтронізації Предстоятеля помісної автокефальної Української Православної Церкви, та всім, хто з цієї нагоди молиться разом з нами по цілій Україні та за її межами.

Найпершу подяку маємо скласти Подателю всіх благ - Всевишньому Богу, Отцю і Сину, і Святому Духові! Адже Він покликав нас до буття, дає нам життя, і дихання, і все (Діяння 17:25). Він звершує Свій Промисел щодо всього світу, спрямовуючи нас до блага в цьому житті та до спасіння і блаженного життя у вічності.

Бог благословив буття українського народу, дав нам свободу, благословив мати незалежну державу та помісну автокефальну Українську Православну Церкву. За це маємо бути вдячні Господу, і не лише у словах, а самим своїм життям. Подякою цією має бути наша щира, діяльна любов до Бога, до Його Святої Церкви, до ближніх і рідного народу, до України...

Півтора місяця тому в цих святих стінах відбулася історична подія - Об'єднавчий собор зібрав три гілки розділеного українського православ'я, створивши єдину Помісну Церкву, яка від Константинопольської Матері-Церкви, від Вселенського Патріархату, отримала Томос про автокефалію. Усвідомлення відповідальності перед Богом і віруючим народом, любов до Церкви і до України, бажання досягти заповіданої Господом Ісусом Христом єдності між одновірцями - спонукали нас на ці кроки.

І ми віримо, що з Божою допомогою справа єдності українського православ'я буде також успішно довершена, як успіхом увінчалася сторічна боротьба за автокефалію. Якщо дотепер перед нами стояли завдання об'єднатися в Помісній Церкві та отримати Томос про автокефалію, то нині нам належить утвердити звершене єднання, продовжити розбудову і зміцнення Церкви, розширити всеправославну взаємодію та братнє спілкування з Помісними церквами-сестрами. Також ми віримо, що у належний час в майбутньому всі ці зусилля увінчаються утвердженням для нашої Помісної Церкви статусу Патріархату.

Ми хочемо, щоби ті православні, котрі зараз в Україні з різних причин не належать до помісної автокефальної Української Православної Церкви, - увійшли до неї. Ми закликаємо до церковної єдності православних ієрархів, духовенство, чернецтво і мирян: двері Помісної Церкви та наші серця відкриті для вас! Полишимо у минулому те, що нас розділяло, і працюймо разом на благо Православ'я та України як єдина Помісна Церква.

Незмінно додержуючись християнського православного віровчення, наша Церква була і залишатиметься відкритою до співпраці та діалогу з іншими християнськими Церквами та релігійними організаціями як в Україні, так і за її межами. Особливо ми цінуємо нашу співпрацю в рамках Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій - унікального об'єднання, понад два десятиріччя діяльності якого довели необхідність та взаємну корисність для всіх учасників та для суспільства і держави...

Церква - це єдине тіло, глава якого - Сам Господь Ісус Христос, а всі ми, архієреї, духовенство, ченці та миряни - складові його частини. Тож лише разом, кожен на своєму місці та відповідно до свого покликання, але спільно спрямовуючи зусилля у доброму напрямку, ми можемо краще розбудовувати єдину Помісну Церкву. До такої єдності та єднання зусиль я закликаю всіх нас!

На завершення я хочу висловити подяку всім, хто доклав зусиль для того, щоби нинішній день утвердження єдності та автокефалії Помісної Православної Української Церкви наблизився...

Через погіршення стану здоров'я та заборону лікарів сьогодні на богослужінні не зміг бути наш духовний наставник і батько, найстарший за часом служіння Церкві наш ієрарх, Патріарх Філарет. Нещодавно ми урочисто відсвяткували ювілей його 90-річчя, засвідчивши йому нашу загальноцерковну повагу, шану і любов. Адже без його відданого служіння на Київській кафедрі, без його особистої великої щоденної праці у розбудові Церкви та боротьбі за утвердження її автокефалії - не було би нинішнього торжества. Ми глибоко вдячні нашому Старцеві-Патріарху і бажаємо, щоби його мудрість, глибокий життєвий досвід та знання надалі служили Помісній Українській Церкві. Нехай Господь зміцнює його сили та подає многії літа!..

Ми сьогодні за богослужінням підносили молитви за наших воїнів, завдяки жертовному служінню яких Україна зупинила агресора. Нинішній день - це також і плід їхніх зусиль, адже як свідчить історія, без власної державної незалежності дотепер неможливо було утвердити і незалежність церковну. Ми просимо у Бога здоров'я, сил та захисту для українських військових, які сьогодні захищають мир та наближають перемогу, так само, як і для наших ветеранів. А всіх, хто віддав своє життя у боротьбі за волю і незалежність України, нехай Господь упокоїть у Небесному Царстві.

Молимося також за тих, хто перебуває в несправедливому ув'язненні та під окупацією. Нехай Господь дасть їм сили подолати ці страждання. Віримо, що з Божою допомогою ув'язнені повернуться додому, буде відновлено територіальну єдність України, досягнуто перемоги і справедливого миру.

Дякую братам-архієреям і духовенству за співслужіння, а владиці Димитрію - також за вітальне слово і добрі побажання. Дякую всім почесним гостям, дипломатам і всім, хто у цьому храмі та повсюди радіє нинішньому торжеству.

В молодому віці Бог, благословення нашого Старця-Патріарха і соборне обрання Церкви поклали на мене хрест Предстоятельства. Знає серцевидець Господь, що я приймаю його, виключно як чернець приймає послух служіння. Усвідомлюючи, що лише з Божою допомогою можу здійснювати це служіння гідно, прошу всіх молитися за мене та з радістю відкритий до співпраці на благо Церкви, суспільства та України.

Богу нашому слава на віки віків! Амінь».

Після цього під спів «На гору Сіон...» Митрополит зійшов на архієрейську кафедру в центрі храму та благословив усіх присутніх на три боки. Завершилося богослужіння урочистим многоліттям.

Прийняття

 

Title  
 Зліва направо: митрополит Димитрій, Патріарх
Філарет, Предстоятель ПЦУ Епіфаній, інші
на першому засіданні Священного Синоду
5 лютого 2019 р.

 

Заходи з нагоди інтронізації продовжилися у банкетній залі «Галерея Д12», де відбулося прийняття і обід. Понад 1,5 години Блаженніший Митрополит Епіфаній приймав вітання, зокрема, зі 40-річчям від Дня народження, яке припало на цей день. Тости та добрі побажання на адресу Предстоятеля-ювіляра були виголошені президентом України П. Порошенком, головою Верховної Ради А. Парубієм, прем'єр-міністром В. Гройсманом, митрополитом Еммануїлом та іншими почесними гостями.

Нехай всі ці та інші добрі побажання, що звучали цього дня, здійсняться за волею Божою. А Предстоятелеві Помісної Української Православної Церкви нехай Господь дає многії і благії літа гідного служіння на славу Божу, на благо Церкви, побожного народу та України!

Засідання Священного Синоду

 

5 лютого 2019 р. у Митрополичому будинку при соборі святої Софії Київської під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбулося перше засідання Священного Синоду Помісної Української Православної Церкви, в якому взяли участь всі його члени, окрім архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія - вранці він був госпіталізований із загостренням серцево-судинного захворювання. Патріархові Філарету стало краще, і він зміг бути присутнім.

Відповідно до положень Статуту ПЦУ, Митрополит Епіфаній визначив, що, окрім постійних членів Синоду (Патріарха Філарета, митрополита Макарія та митрополита Симеона), до його складу включені: Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський; Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський, Сергій, архієпископ Донецький і Маріупольський; Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький; Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький; Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський; Герман, архієпископ Чернівецький і Хотинський; Агапіт, архієпископ Вишгородський; Симеон, єпископ Дніпровський і Криворізький.

Розглянувши всі питання порядку денного, Синод успішно завершив своє засідання.

Закінчення

 

Становлення і розбудова автокефальної помісної Української Православної Церкви активно продовжується. Її вагомі кроки - інтронізація Блаженнішого Епіфанія, формування першого складу Священного Синоду, перехід до ПЦУ парафій інших юрисдикцій (станом на сьогодні - більше, ніж двісті), інше.

Побажаємо Православній Церкві України та її Предстоятелеві - Митрополиту Київському і всієї України Блаженнішому Епіфанію - добрих справ на благо українців усього світу!

Що може запропонувати ЄС, або Які варіанти залишаються після парламентської поразки угоди щодо Brexit у британського уряду

Кого чекати з півсотні претендентів?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers