rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Кого чекати з півсотні претендентів?

Соціологи постійно підкидають громадськості нову й нову поживу - свіжі опитування, зокрема, і рейтинги претендентів на булаву. Чимало експертів при цьому висловлюються обережно.

 

Їхній головний аргумент - почекаймо, поки ЦВК зареєструє всіх кандидатів у президенти України, а тоді вже будемо висувати свої гіпотетичні передбачення.

Перший етап - висування кандидатів - закінчено. Тепер ні від кого не мають права прийняти документи про бажання балотуватися на вищу посаду в державі.

Але й тих, хто встигли свої документи подати, більше, ніж досить. Усього ЦВК прийняла документи у дев'яносто однієї особи.

Однак, зареєстровано поки що лише 34 кандидати. Багатьом відмовлено.

Одні неправильно оформили документи, інші не заплатили необхідний внесок у 2,5 мільйона гривень.

Очільнику забороненої Компартії Петрові Симоненку відмовлено якраз у зв'язку з тим, що закон забороняє комуністичну символіку та агітацію.

Тим не менше, ще добрі три десятки претендентів чекають результатів розгляду їхніх документів. Чи є серед них ті, що зможуть вплинути на перебіг президентської виборчої кампанії? І, якщо є, то хто вони і яким саме чином зможуть вплинути?

Почнемо з того, що серед тих, хто чекає результатів розгляду їхніх заяв і пакетів документів, чинний президент і один з основних претендентів на наступний термін - Петро Порошенко.

Нема сумнівів, що його документи в порядку і їх приймуть.

Не здивуюсь, якщо колись стане відомо, що ці документи готувалися з допомогою юристів самої ЦВК і там все до коми «вилизано».

Проте, і в адміністрації президента юристів вистачає.

А хто ще в стані очікування? Чи є якісь цікаві прізвища? Чи хоча б такі, про які варто щось говорити?

Чекає розгляду, приміром, Надія Савченко. Якщо їй не відмовлять, то складно уявити, яким чином вона могла б проводити свою передвиборчу кампанію.

Публікувати якісь тексти у формі листівок, статей, звернень? Замовляти свої білборди, виготовляти ролики для прокручування по радіо і телебаченню?

Це буде малоефективно. Не тільки тому, що не буде персональних зустрічей Надії з виборцями, її участі у телевізійних ток-шоу та інших формах агітації і піару, до яких будуть вдаватися її конкуренти.

Головне в іншому - саме ім'я Надії Савченко вже давно перестало бути цікавим і привабливим. Вона таки добряче підмочила свою репутацію.

Звичайно, якісь шанувальники у неї ще залишилися. Та й частина «противсіхів» може їй віддати свої голоси. Однак, цього буде замало.

Хоча ті, хто сушать собі голову - як відібрати хоча б частинку голосів у Юлії Тимошенко, можуть фінансово вкластися у кампанію Надії Савченко у сподіванні на те, що вона, як типаж жінки-політика, та ще й опозиційно налаштованої, зможе трохи «відгризти» голосів у головної опозиціонерки країни.

Подібну функцію - «відгризати» голоси і попутно поливати чорно-сірим піаром низку претендентів, судячи її перших виступів, буде й інша жінка-претендент, колишня телеведуча Юлія Литвиненко.

Останнє місце її роботи - телеканал, який пов'язують з Петром Порошенком. А перші міні-ролики, які вона встигла випустити, спрямовані проти Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського і деяких інших політиків, які викликають стурбованість у кого б ви думали?

Як не крути, а всі стрілки показують на ймовірного «куратора» новоявленої «правдолюбки» пані Литвиненко, і цей куратор перебуває десь поблизу виборчого штабу Петра Олексійовича.

  Title

Подібну роль може виконувати і відомий журналіст-розслідувач Дмитро Гнап.

А інакше для чого йому міняти улюблену професію на абсолютно програшну виборчу кампанію, в якій у нього жодного шансу? Окрім шансу попрацювати на когось із провідних претендентів, «розслідуючи» гріхи їхніх конкурентів, дійсні чи напівпридумані.

І ще один затятий «правдолюб» чекає рішення ЦВК - колишній нардеп Юрій Кармазін. Який почав з того, що закликав прихильників перераховувати гроші на його картку.

На вибори не вистачить, але на шматок хліба може й назбирає.

Правда, серед претендентів значиться й Ю. Тимошенко, але повне ім'я його - Юрій. На що розраховують ті, хто йому сприяє? На те, що якась сліпа бабуся подумає, що це Юлія Тимошенко і віддасть свій голос цьому Юрієві? Сумнівно навіть і для підсліпуватих.

Тож, можна сказати, що загалом список кандидатів у президенти майже сформовано. Із серйозних політиків ледь не останнім 4 лютого було зареєстровано Романа Безсмертного.

Він устиг навіть зареєструвати свою нову партію, яку назвав «Рух +380», пояснюючи, що в назву додав міжнародний телефонний код України.

Але чому використав брендове ім'я «Рух»? Не зовсім зрозуміло, тим більше, що претендентом уже зареєстровано Віктора Кривенка, чинного голову партії «Народний Рух України».

Трійка головних претендентів, яка ще може не раз мінятися місцями, поки що в алфавітному порядку така: В. Зеленський, П. Порошенко, Юлія Тимошенко. До них хочуть наблизитися, але поки що відстають А. Гриценко, О. Ляшко, А. Садовий і деякі інші.

Щодо колишнього голови СБУ Ігоря Смєшка, про якого деякі журналісти запевняють, що він має значні шанси і ще всіх нас здивує переліком своїх соратників, яким обіцяє ключові посади, то поки що нічого про це не чути.

А часу для «розкрутки» вже зовсім обмаль.

Що ж, будемо уважно стежити за перебігом виборчої кампанії. Хоча її обриси уже проступають.

Що може запропонувати ЄС, або Які варіанти залишаються після парламентської поразки угоди щодо Brexit у британського уряду

Проросійські проекти з’ясовують між собою, хто з них підставний

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers