rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наша Історія \ Ваш внесок в історичну колекцію

Національний музей Революції гідності збирає артефакти про три Майдани.

 

Фото Prostir.Museum

Якщо маєте особисті речі героїв Небесної Сотні, речі та предмети самозахисту протестувальників, усні свідчення учасників Революції на граніті та Помаранчевої революції - передавайте їх Національному музею Революції гідності. До 27 січня в «Мистецькому Арсеналі» в Києві триває виставка «Революціонуймо», співорганізатором якої є музей. У рамках проекту оголошено збір артефактів, пов'язаних із трьома Майданами.

Загалом, крім класичних екскурсій і лекцій, під час виставки заплановані воркшопи, театральні вистави та дискусії. Організатори хочуть не просто нагадати суспільству про події Євромайдану та попередніх протестів, а й ознайомити з громадськими рухами за свободу в інших країнах. Також щосуботи Національний музей Революції гідності запрошує на відкритий майданчик збору експонатів.

«Оголосили такий збір, бо музей потребує збільшення своєї колекції предметів, пов'язаних з різними Майданами, - розповідає Катерина Романова, співробітниця Національного музею Революції гідності. - Ми мали близько трьох тисяч музейних предметів, але колекція має поповнюватися, тим паче, у нас охоплені не всі теми. Виставковий проект став хорошим приводом нагадати про сам музей і про те, що він зацікавлений збирати експонати, за якими можна досліджувати події».

Наразі вдалося зібрати ще близько 300 експонатів. Музейники підготували перелік речей, яким будуть раді, серед них - спецзасоби озброєння та предмети побуту силовиків, артефакти протестного мистецтва, тематичний живопис, предмети й матеріали для надання медичної допомоги, елементи барикад, фотографії та відеоматеріали подій на Майдані, агітаційні матеріали та символіка (прапори, хоругви, плакати тощо). Не приймає музей займисті суміші та речі, які містять вибухонебезпечні речовини, навіть якщо це - історичний артефакт.

«Кияни приносять особисті речі, в яких вони були на Майдані, наприклад, взуття із залишками кіптяви або засоби захисту, якими користувалися під час тих подій. За час виставки нам пощастило придбати одне піаніно, яке було на Майдані, - додає Катерина Романова. - Але ми готові приймати експонати щодня навіть після завершення виставкового проекту. Поповнення фондів - це поточна робота музеїв. Людям треба нагадувати про Майдан, враховуючи сучасні події, щоб можна було аналізувати та оцінювати історію».

Після завершення виставки «Революціонуймо» експонати можна приносити до офісного приміщення музею, що на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (вулиця Лаврська, 9, корпус 20).

Автор: Інна Лиховид

Джерело: «День»

Гуцульське повстання

Археологічні сюрпризи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers