rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Китайці розпочали будівництво Z-машини

Китайські фахівці займаються створенням пристрою, який буде використовуватися для моделювання умов, що виникають при термоядерному вибуху. Як пише South China Morning Post, новий пристрій є аналогом американської Z-машини, буде використовуватися для досліджень у галузі високих енергій і ядерних процесів в інтересах китайських військових. Новий пристрій повинен запрацювати впродовж найближчих кількох років, - інформує UkrMedia.

 

Сьогодні найбільшим у світі генератором високочастотного електромагнітного випромінювання є пристрій Z Pulsed Power Facility, що працює у місті Альбукерке, Нью-Мексико. Він належить Сандійським національним лабораторіям і використовується для дослідження речовини в умовах екстремально високих температур і тисків. Дані, отримані за допомогою американського приладу, також відомого як Z-машина, застосовуються в різних наукових сферах, зокрема, і у вивченні різних ядерних процесів, включаючи і моделювання термоядерної зброї.

Американська Z-машина - циліндричний пристрій діаметром 32 метри і висотою 6 метрів. Він оточений 36 електричними радіальними провідниками діаметром один метр кожен. Пристрій заповнений деіонізованою водою. Всередині Z-машини розташована камера діаметром 3 метри, в якій розміщений циліндр із 300 дуже тонких вольфрамових дротиків. У центрі цього циліндра встановлюється пластикова ємність із сумішшю дейтерію і тритію. Прилад підключений до генераторів Маркса, імпульсних генераторів високої напруги.

Під час експериментів генератори короткочасно подають на пристрій електричний струм, який через радіальні провідники надходить на циліндр із вольфрамових дротиків. Останні миттєво випаровуються, перетворюючись на плазму. У цій плазмі під дією електричного імпульсу виникає потужне магнітне поле, під дією якого відбувається стискання і нагрівання струмового каналу - камери, в якій розташовувався зниклий вольфрамовий циліндр. Це явище називається пінч-ефект.

При стисненні і під дією високих температур циліндр за дуже короткий проміжок часу генерує рентгенівський імпульс, від якого капсула з дейтерієм і тритієм стискається в кілька разів, а її вміст зазнає колосального тиску і температури. Під час експерименту в 2003 році за допомогою машини вдалося стиснути циліндр у сім разів за допомогою рентгенівського імпульсу потужністю 120 терават. У 2006 році під час експериментів вольфрамові нитки замінили сталевими. В результаті, за допомогою Z-машини вдалося вдавалося отримувати плазму з температурою від 2 до 3,7 мільярда Кельвінів.

Дослідники стверджують, що Z-машина дозволяє плавити алмази. У 2003 році був отриманий лід VII стисканням води під тиском в 70-120 тисяч атмосфер. Генератори Маркса здатні забезпечувати струм від 60-70 мільйонів ампер. Під час роботи вони сильно нагріваються. Для охолодження генераторів, що є паралельно-послідовною збіркою конденсаторів, їх занурюють у камери з трансформаторним маслом і деіонізованою водою.

Над створенням Z-машини в Китаї працює Китайська академія інженерної фізики. Пристрій розробляють і випробовують у Мяньяні, в провінції Сичуань, де розташована одна з китайських лабораторій з розробки ядерної зброї. Китайські розробники стверджують, що їхній пристрій розрахований на генерацію енергії близько 60 мегаджоулів. Для порівняння, на американській Z-машині пікове енерговиділення було зафіксовано на рівні 4 мегаджоулів.

Стверджується, що перед початком розробки великого пристрою Китайська академія інженерної фізики побудувала зменшений його прототип. На цьому пристроєві були проведені близько 200 експериментів з вересня 2014-го до грудня 2017 року. Інші подробиці про китайську Z-машину не уточнюються.

Що краще – електронна книга чи звичайна? Які переваги однієї над іншою?

Тузлівська Амазонія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers