rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Румунії Міноборони судитиметься з президентом

У Румунії Міноборони судитиметься з президентом

 

Міністерство оборони Румунії подало позов до Апеляційної палати Бухареста з вимогою скасувати указ президента Клауса Йоганніса про продовження на рік повноважень начальника Генштабу румунської армії Ніколає Чуке.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Згідно з оприлюдненими матеріалами, наприкінці грудня 2018 року президент Румунії Клаус Йоганніс відхилив запропоновану міністром оборони Габріелем Леш кандидатуру Думітру Скарлата на посаду начальника Генштабу, підписавши указ про продовження на рік повноважень Ніколає Чуке на цій посаді.

На думку президента, генерал Чуке користується великим авторитетом як у Румунії та країнах ЄС, так і у військових структурах Північноатлантичного альянсу НАТО.

Міністр оборони, своєю чергою, висловив свою незгоду з рішенням президента, заявивши, що указ буде опротестовано в суді. Глава Румунії заявив, що рішення Міністерства оборони опротестувати указ є «незаконним, недоречним і ризикованим».

Згідно з румунським законодавством, начальник Генерального штабу румунської армії призначається Указом президента Румунії за пропозицією міністра оборони (після узгодження кандидатури з прем'єр-міністром країни). При цьому, президент володіє правом продовження на рік повноважень чинного начальника Генштабу.

Очікується, що найближчим часом судовий позов буде розглянуто Апеляційною палатою Бухареста.

 

Президент Італії підписав закон про зниження пенсійного віку

 

Президент Італійської республіки Серджо Маттарелла підписав у понеділок закон, який передбачає зниження пенсійного віку та запровадження базового доходу для малозабезпечених.

Про це повідомляє ANSA.

«У понеділок італійський президент Серджо Маттарелла підписав закон про зниження пенсійного віку та запровадження базового доходу для малозабезпечених громадян, схвалений урядом країни ще 18 січня», - йдеться в повідомленні.

Дані зміни набудуть чинності для приватного сектора з квітня, а для державного - із серпня.

Вік виходу на пенсію тепер буде розраховуватися за так званою «квотою 100», яка означає, що сума віку й стажу повинна дорівнювати 100. Відтак, мінімальний вік для виходу на пенсію складатиме 62 роки при робочому стажі 38 років. При цьому, зі збільшенням віку виходу на пенсію потрібен буде менший стаж. А зараз пенсійний вік в Італії становить 67 років - відповідно до правила, введеного під час економічної кризи в 2011 році.

Як відомо, зниження пенсійного віку та запровадження базового доходу було однією з передвиборчих обіцянок «Руху 5 зірок», представники якого нині перебувають при владі в Італії.

 

Gazeta Wyborcza розповіла про прихований бізнес Качинського

 

Польське видання Gazeta Wyborcza заявило, що отримало записи втаємничених переговорів лідера правлячої в Польщі партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського, які свідчать про його прихований бізнес.

Про це повідомляє Wyborcza.

«Судячи із записів переговорів Ярослава Качинського з австрійським бізнесменом Геральдом Біргфеллнером, той планував збудувати в центрі польської столиці дві вежі-близнюки висотою в 190 метрів, які мали назвати іменами братів Качинських. У цих будівлях мали би розміститися квартири, готель, а також резиденція фонду Інституту імені Леха Качинського», - йдеться у повідомленні.

Будівництво мала виконати компанія «Srebrna», яка теж належить фонду Інституту імені Леха Качинського, і до ради якої входить чинний лідер «Права і справедливості». Зі свого боку, Біргфеллнер мав інвестувати у цей проект. Проте, через відсутність згоди з боку влади столиці та увагу ЗМІ Качинський змушений був зупинити проект і відмовити австрійському інвесторові в оплаті. Загальна сума, яку той мав отримати за контрактом, становила майже 39 мільйонів злотих (2,24 млн дол. - ред.). Біргфеллнер через своїх адвокатів уже звернувся до варшавської прокуратури зі звинуваченням у бік Ярослава Качинського. На провал проекту вплинула поразка партії Качинського на місцевих виборах у польській столиці.

Йдеться не про незаконність бізнесу Качинського, а лише про його таємність. Зі свого боку, в самій партії «Право і справедливість» обурилися публікацією, назвавши її «псевдовикриттям».

 

За перейменування Македонії Нобеля можуть дати двом прем'єрам

 

Прем'єр-міністра Греції Алексіса Ціпраса і його македонського колегу Зорана Заєва номінували на Нобелівську премію миру.

Про це повідомляє агентство Xinhua.

«Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і його грецький колега Алексіс Ціпрас офіційно номіновані на Нобелівську премію миру 2019 року за підписання Преспанської угоди (про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія - ред.)», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Заєв отримав листа від нобелівської лауреатки 2015 року Уідед Бушамаї з Тунісу, яка повідомила, що надіслала лист у комітет Нобелівської премії миру та висунула Заєва і Ціпраса у кандидати для отримання премії.

Вона підкреслила, що прем'єр-міністри Греції та Македонії номіновані за створення «моделі мирного та конструктивного розв'язання конфлікту між двома сусідніми країнами, яка може слугувати прикладом для Балкан та інших регіонів».

«Ратифікація угоди двома країнами є доказом того, що діалог, позитивна енергія, космополітизм, рішучість і добросусідські відносини є необхідними для вирішення будь-яких проблем, незалежно від тиску націоналістів з обох сторін», - йдеться у листі Бушамаї.

Як повідомлялося, 11 січня парламент Македонії підтримав перейменування країни на Республіку Північна Македонія.

Відповідну угоду з Грецією було підписано у червні 2018 року. Ця домовленість між країнами була однією з головних умов для початку переговорів щодо вступу Македонії до ЄС і НАТО.

 

Колишній португальський прем'єр може піти під суд за корупцію

 

У Португалії вирішують, чи достатньо доказів для притягнення до суду екс-прем'єра країни, а також 20 інших впливових осіб за корупцію, відмивання грошей та інші злочини.

Про це повідомляє Associated Press.

«Магістрат Іво Роса в понеділок розпочав слухання аргументів прокуратури та захисту в одній з найгучніших корупційних справ у Португалії за останній час. Жозе Сократеш, котрий був прем'єр-міністром країни з 2005 до 2011 років, звинувачується у привласненні €34 млн через корупційні схеми на найвищому рівні», - йдеться в повідомленні.

Серед інших підозрюваних - колишній міністр, екс-голова найбільшого банку Португалії, який збанкрутував, а також колишній президент та заступник найбільшої телекомунікаційної компанії країни.

Як відомо, рішення магістрату щодо притягнення чи ні даних осіб до суду буде прийняте до кінця року.

 

У Греції сотні фермерів заблокували тракторами національну трасу

 

У Греції на трасі Афіни-Салоніки протестували сотні фермерів.

Про це повідомляє Ekathimerini.

«Сотні фермерів припаркували свої трактори на одній зі смуг національної автостради Афіни-Салоніки...» - йдеться у повідомленні.

Очікується, що так звана блокада збільшиться, оскільки інші фермери з Кардиці та інших частин регіону приєднаються до протестів. Крім того, в найближчі тижні блокування трас планується на півночі Греції й очікується на Пелопоннесі та, можливо, на Криті.

Організатори акції висунули вимоги, погрожуючи влаштовувати подальші протести, якщо їх не розглянуть в уряді.

Серед вимог - мінімальна ціна на фермерську продукцію, зниження виробничих витрат за рахунок зниження ціни на електроенергію та списання податку на додану вартість, поліпшення пенсійного забезпечення, зменшення внесків на соціальне забезпечення, збільшення допомоги при стихійних лихах, захист від кредиторів та інші заходи.

Раніше повідомлялося, що сотні грецьких державних службовців, здебільшого, шкільних учителів, вийшли на марш у Афінах проти запропонованих урядом нових критеріїв працевлаштування вчителів державних шкіл.

 

Турист заплатив майже тисячу доларів за поїздку на таксі у Новій Зеландії

 

5-хвилинна поїздка на таксі у новозеландському місті Веллінгтон коштувала туристу із Шотландії Джону Баретту 930 доларів.

Про це повідомляє місцевий портал Stuff.

«Шотландський турист, який заплатив 930 доларів за 5-хвилинну поїздку на таксі у місті Веллінгтон, повертається додому з порожніми кишенями», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє портал, 21 січня Джон Баретт із дружиною прибув на автобусі до залізничної станції новозеландського міста Веллінгтон, вони вирішили взяти таксі до квартири, яка розташована неподалік вокзалу.

Коли пара приїхала до помешкання, на табло було вказано, що поїздка коштуватиме менше, ніж 10 доларів. Однак, за словами шотландця, таксист закрив рукою апарат, який зчитував картку, і тому було не видно, скільки насправді з неї зняло грошей.

Не звернувши на це увагу, Баретт навіть залишив таксисту «чайові» за хороший сервіс.

Пізніше того ж дня пара не змогла розрахуватися у магазині, адже на картці виявилося недостатньо коштів. Тільки тоді Баретт, перевіривши рахунок, побачив, що таксист зняв 930 доларів.

За словами постраждалого пасажира, таксист міг помилитися, забувши натиснути на кому після цифри 9. Шотландець намагався знайти таксиста, аби владнати непорозуміння, однак йому це не вдалося.

 

Британські супермаркети лякають порожніми полицями через «жорсткий» Brexit

 

Представники головних мереж роздрібної торгівлі у Великій Британії попередили парламент про те, що «жорсткий» Brexit призведе до порожніх полиць і зростання цін, тобто, до продовольчої кризи в країні.

Про це повідомляє Politico з посиланням на лист від імені Британського роздрібного консорціуму, який включає мережі Mark&Spencer, Saintsbury's, KFC та Waitrose.

«Ми вкрай стурбовані тим, що наші клієнти будуть одними з перших, хто відчує реальність Brexit без угоди. Існують істотні ризики для вибору якості та терміну придатності продуктів харчування через такі причини, як високі транспортні витрати, якщо Велика Британія вийде з ЄС без угоди 29 березня. Усе це призведе до порожніх полиць та підвищення цін», - йдеться в листі.

Відтак, представники головних британських роздрібних мереж радять британському парламенту терміново попрацювати для пошуку рішення, яке дозволило б «уникнути такого розвитку подій для споживачів у Великій Британії».

Це попередження від великих компаній надійшло напередодні дебатів і голосування в Палаті громад щодо зміненого плану прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit.

Кількість загиблих під час протестів у Венесуелі зросла до 40 осіб

Армія Венесуели може перейти на бік Гуайдо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers