rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Післясвяткове «прибирання» організму: не перестарайтеся!

Зимові свята ще тривають, проте вже на часі приготуватися до наслідків застіль та нічного неспання. Для того, щоб велика кількість смачної, але шкідливої їжі не зашкодила нашому здоров'ю, потрібно правильно очистити організм.

 

Title  
 Інна Тимчук
 

Галицьке святкове меню, зазвичай, складається з жирних страв, смажених, вуджених, приправлених майонезом та іншими соусами. Додайте ж цього алкоголь і різноманітні пляцки з кремами... Куди там до здорового харчування? Тож, не дивним є бажання більшості жіноцтва після таких щедрих святкувань вчасно допомогти організму вивести токсини, почистити печінку. Однак дієтолог Інна Тимчук стверджує, що популярні в народі методи очищення організму не лише не допоможуть, а й можуть серйозно нашкодити здоров'ю. «Печінка відповідає за очищення нашого організму, і якщо в її роботі виникають збої, на це одразу реагує весь організм. На мою думку, всі маніпуляції та дієти повинні бути ретельно продумані й обговорені з лікарем, тоді людина буде знати, чим їй загрожує будь-яка самодіяльність щодо здоров'я. А загрожує справді неабиякими проблемами».

Найулюбленіша «Інтернет-процедура» - чистка печінки за допомогою рослинної олії. «Коли читаю рецепти, завжди дивуюся, скільки ж треба випити олії. Кілька ложок, звісно, шкоди не завдадуть, але ж переважна більшість радить пити олію мало не склянками, - застерігає лікар. - Якщо суміш олії з лимоном трохи потримати при кімнатній температурі, а потім випити, то вам, у кращому випадку, загрожують різке скорочення жовчного міхура, болі та діарея. У гіршому - процедура очищення печінки за наявності каменів у жовчному міхурі може викликати закупорку жовчної протоки і спровокувати печінкову коліку. Імовірне також загострення проблем із підшлунковою залозою або розвиток гепатозу».

На думку дієтолога, небезпечні сподівання, що всі смаколики можна компенсувати шоковою експрес-дієтою. Результатом таких експериментів можуть стати не лише сповільнення обміну речовин та ослаблення імунітету, а й більш серйозні недуги: панкреатит, холецистит, різноманітні гастроентерологічні захворювання. «Для того, щоб пережити зимові свята без ризику для здоров'я, намагайтеся звести до мінімуму вживання жирної, смаженої їжі, салатів, заправлених майонезом, та алкогольних напоїв. Важливо просто не переїдати. Тим, хто захоплюється всілякими дієтами, варто мати на увазі, що неграмотне обмеження споживання окремих продуктів, зазвичай, призводить до великих проблем з печінкою, - підкреслює Інна Тимчук. - Належно оцінити стан печінки може тільки лікар за результати огляду та інструментальних обстежень. Насамперед, зможе оцінити розміри, структуру і однорідність печінки, наявність у ній вогнищевих змін. УЗД дозволить виявити дифузні зміни цього органу (жировий гепатоз, хронічний гепатит і цироз) та пухлини».

Щоб запустити роботу травного тракту й очистити організм на клітковому рівні, випивайте натще склянку води. Перше, що отримають клітини зранку - це чиста вода, і їм не доведеться засвоювати глюкозу без «генерального прибирання». Так ви прискорите виведення токсинів, які встигли накопичитися за свята. Як дієвий метод оновлення організму лікар пропонує дихальну гімнастику. Під час активізації дихання в організмі посилюється основний обмін, і процеси окислення відбуватимуться швидше. «В організм надходить більше кисню в одиницю часу, коли ви активно дихаєте. Але будьте уважними: гіпервентиляція може призвести до зупинки дихання, непритомності, - застерігає лікар. - Завжди проводьте дихальну гімнастику в присутності ще когось, і краще, щоб це був тренер».

Ходьба пішки хоча б 2 км в день допоможе нормалізувати стан організму після переїдання і вживання алкоголю. Активна робота м'язів підсилює кровообіг, розширює судини, посилює дихання: все це призводить до швидшого виведення токсинів з організму. Не забувайте про питний режим: для забезпечення цих умов потрібна певна кількість рідини в організмі.

Привести організм до норми після свят допоможуть правильне харчування і помірні фізичні навантаження. Прихильникам активних тренувань у залі необхідно запам'ятати: не можна починати тренування в залі одразу після свят. Поки у тканинах присутні продукти розпаду алкоголю, інтенсивне навантаження небезпечне для серцево-судинної системи. Тільки розумні фізичні навантаження сприятимуть нормальній циркуляції енергії в усьому тілі. Фізичні вправи активізують внутрішні процеси в організмі і виведуть шлаки. Результат - поліпшення самопочуття і настрою. Вмикайте улюблену музику - універсальний засіб від поганого настрою! Супроводжуйте її танцювальними рухами, співом в унісон, усім, що приносить справжнє задоволення.

Лягайте спати не пізніше, ніж о 23:00. Коли ви спите з півночі до 4 ранку - в організмі виробляється достатня кількість мелатоніну. Цей гормон стимулює відновлювальні процеси в організмі і продовжує вашу молодість. Не відмовляйте собі в нічному сні заради розваг або роботи. Якщо організм не виспався, у нього недостатньо сил і енергії для виконання всіх функцій. Сонна людина швидше мерзне, і ймовірність застудитися взимку вдвічі вища, аніж у тієї, яка регулярно висипається. Чудовим методом активізувати обмінні процеси в організмі є водні процедури. Це - і контрастний душ, і застосування ванни з додаванням трав, а якщо до цього додати ароматерапію - то незабутнє відчуття легкості гарантовано!

У дні, коли на вулиці яскрава сонячна погода, одягайтеся зручно, тепло і вперед - ніжитися під зимовими сонячними променями! Використовуйте взимку кожен сонячний день, щоб побути на свіжому повітрі, - це теж відновлює енергію нашого організму. Активний спосіб життя, відвідування басейну, правильне харчування, оптимально підібраний раціон, правильно організований режим праці та відпочинку допоможуть швидко ввійти в норму після тривалих святкувань.

 

Автор: Оксана Нагірна

Джерело: «Високий замок»

Кашель, але не тільки: 8 симптомів бронхіту, про які має знати кожен

Не болить – не означає «здорова»…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers