rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення Дня соборності України в школі українознавства при Українському Православному соборі святого князя Володимира у Чикаго

Нам сестричка нині розказала,

Що колись давно (я добре знаю) -

У зимовий ранок засіяло

Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,

Де колись лунала княжа слава

Хтось сказав: «Сповнились ваші мрії!

Україна вільна вже Держава!»

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:

«Україна є, була і буде!

Вже її нікому не здолати!»

Нам сестричка розказала нині,

І сама я це вже добре знаю:

Знов прийде чарівна ця хвилина

В Українському моєму краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,

Пролунають знов слова палкії,

Запанує наша воля всюди,

І заграє грімко дзвін Софії!

 

Title Title 

 

Історія Української держави сповнена незабутніми сторінками минулого, пам'ять про які додає нам віри у непереможний дух та силу українського народу, виховує відчуття гордості та поваги до своєї країни. Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель. Сьогодні, у важкі й доленосні для нашої України часи, як ніколи, потрібно пам'ятати і відзначати День соборності України.

 

Title Title 

День соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель. З метою формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму, та з нагоди відзначення 100-річчя Акту Злуки в нашій школі українознавства 26 січня був проведений виховний захід на тему: «22 січня - День соборності України».

Title Title 

 

Учні старших класів більш детально ознайомилися з історичними фактами: про утворення Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, підписання IV Універсалу Центральної Ради й урочисте проголошення на Софійській площі в Києві у 1919 році Акту Злуки. Також учні у міні-форматі провели акцію «Живий ланцюг», який 21 січня 1990 року вперше був організований патріотами України між Львовом та Києвом. Він став символом єдності народу.

Title Title 

 

Головною метою заходу було не просто повідомити учням ключові дати та події, а й сформувати у них уявлення про ситуацію, яка склалася на той час. Тому учням були представлені фотокопії Акту Злуки, карти України 1919 року, газетних статей, перших віршів та світлина «Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР». Адже зображення надають кожному з нас можливість краще уявити події історичної давності. Без зорових засобів ми (передусім, учні) можемо собі помилково уявляти, як виглядали події, бо в далекому й близькому минулому люди по-іншому одягалися, вулиці й будівлі по-іншому були спроектовані, домашній побут був по-іншому влаштований.

Title Title 

 

Також учні декламували вірші та дивилися документальні фільми: «Акт Злуки - кроки до мрії» та «Злука. День соборності України» (з циклу «Перемоги України»). Даючи можливість учням працювати з першоджерелами, ми не ставимо за мету переконати чи завчити «правильні» висновки щодо історичних подій, а даємо їм зрозуміти, що кожен із них може безпосередньо впливати на події в країні, працюючи над її об'єднанням. Коли ми єдині в своїх помислах, цілях і зусиллях, ми матимемо успіх. Коли нас об'єднує спільна мета та спільна відповідальність за долю держави, Україна має майбутнє.

 

Title
 

 

Тож, нехай нескінченний дух соборності навіки увійде в наше щоденне життя та скеровує кожного на добрі вчинки в ім'я процвітання нашої Вітчизни.

Фото Олени Лимар

 

У Чикаго відбулися зустріч парафіян єпархій «Просфора з владикою Венедиктом» та фестиваль колядок «Колядуймо разом»

100 років боротьби

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers