rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Окупанти возили політв’язня Бекірова до психлікарні

Окупанти возили політв'язня Бекірова до психлікарні

 

Стан здоров'я тяжкохворого Едема Бекірова, мешканця селища Новоолексіївка, Херсонської області, незаконно заарештованого в окупованому Криму нібито за зберігання зброї, знову погіршився.

Про це повідомляє в Facebook донька політв'язня Елеонора Бекірова.

«Хочу точно заявити (зі слів адвокатів і співкамерників), що у тата погіршився стан здоров'я. Сьогодні 49-й день!!! У батька з'явилася ще одна гнійна рана через антисанітарні умови утримання, а після уколу інсуліну у нього набрякло обличчя, зокрема, нижня губа. Крім того, в СІЗО у нього з'явився кашель і задишка», - повідомляє донька Бекірова.

За її словами, стан батька, який утримується в спецблоці сімферопольського СІЗО, погіршується з кожним днем.

«Батько перебуває у двомісній камері розміром 6 кв. метрів разом із Сервером Мустафаєвим. За його словами, «цілодобове світло, відеокамера, яка постійно працює, двох'ярусне ліжко, незручність в справлянні природних потреб. Із зручностей в камері - тільки кип'ятильник», - додала Бекірова.

Крім того, за словами дівчини, напередодні її батька вивозили в психіатричну лікарню.

«Мого батька - політв'язня Едема Бекірова - вчора вивозили з СІЗО до психіатричної лікарні для проведення психіатричної експертизи для перевірки його осудності... Подібні процедури розцінюю як моральний та психологічний тиск на мого батька», - заявила Бекірова.

Нагадаємо, 12 грудня 2018 року на адміністративному пункті пропуску «Чонгар» російські прикордонники затримали Едема Бекірова, який їхав у Крим до матері. Йому було висунуто обвинувачення за двома статтями кримінального кодексу РФ: ч. 2 ст. 222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, його основних частин, боєприпасів, вчинені групою осіб за попередньою змовою) і ч. 2 ст. 222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені групою осіб за попередньою змовою). 13 грудня так званий «суд» у Сімферополі обрав Бекірову запобіжний захід утримання під вартою до 11 лютого 2019 року.

Бекіров - інвалід першої групи, без ноги, з чотирма шунтами в серці, він готувався до нової операції. В умовах СІЗО стан його здоров'я різко погіршився.

 

Франція дає €64 мільйони на проект

 

Уряд Франції надасть пільговий кредит 64 млн євро на проект з постачання питної води у Маріуполі.

Відповідну рамкову угоду підписали глава МінТОТ Вадим Черниш та посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проект цей є, водночас, і амбіційним і скромним. Амбітним - бо спрямований на користь півмільйонного населення в Маріуполі, а скромний - бо з огляду на те, що ця проблема постає не суто в масштабі Маріуполя, а в більш широкому сенсі, в регіональному аспекті», - зазначила посол.

Вона також порадила «надихнутись прикладом Маріуполя» іншим громадам і вибирати аналогічний підхід щодо вирішення проблем з водопостачанням.

«Відсоткова ставка по кредиту - 0,008% на рік. Можете собі уявити, такої процентної ставки, в принципі, ви не знайдете ніде. Також погашення кредиту може відбуватися через десять років», - додав Черниш.

Угодою передбачено виділення урядом Франції 64 млн грн. на підтримання інвестиційного проекту у сфері питної води за участю Маріупольської міської ради. Цей проект відповідає пріоритетам уряду України та потребам населення, яке постраждало внаслідок конфлікту на Донбасі.

Як зазначається, проект дозволить модернізувати систему надання житлово-комунальних послуг, підвищити якість питної води, а також забезпечити водопостачання та зменшити витрати води.

Проект також передбачає розробку до 2040 року Генерального плану з удосконалення системи водопостачання та водовідведення міста.

У реалізації проекту братимуть участь французькі інжинірингові компанії STERAU та BETEN INTERNATIONAL.

 

Труба хоче, щоб ДБР розслідувало злочини вищих офіцерських чинів

 

Державне бюро розслідувань має розслідувати злочини, вчинені вищим офіцерським складом. Розслідування інших військових злочинів потрібно передати військовій поліції.

Про це повідомив під час прес-конференції у вівторок директор ДБР Роман Труба, інформує прес-служба відомства.

«Є законопроект, який пропонує залишити за ДБР лише справи щодо скоєного вищим офіцерським складом. Інші справи щодо військових злочинів пропонується розслідувати військовій поліції. Я підтримую цю ініціативу», - сказав він.

Труба зазначив, що слідчі ДБР розслідують 1391 кримінальну справу, яка пов'язана з військовими злочинами. При цьому 1214 проваджень передала військова прокуратура, 177 - зареєстровані слідчими ДБР. 142 обвинувальні акти скеровано до суду.

«Абсолютна більшість проваджень - 917 - стосується самовільного залишення військової частини або місця служби в умовах особливого періоду», - наголосив Труба. На його переконання, це значне навантаження на слідчих. «Військова прокуратура планує надалі передавати нам свої провадження. Але навіть двох місяців роботи достатньо, щоб зрозуміти, що така кількість військових злочинів є значним навантаженням на слідчих ДБР», - сказав він.

Також Труба повідомив, що збільшуватиме кількість слідчих у територіальних управліннях.

 

Школярам можуть зарахувати результати TOEFL і IELTS як підсумкову атестацію

 

МОН оприлюднило перелік міжнародних мовних іспитів, результати яких учні 9-х та 11-х класів можуть цього року зарахувати як оцінку ДПА з іноземної мови. Зокрема, з англійської мови зараховуватимуть екзамени IELTS, TOEFL тощо.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки.

«У переліку, зокрема, вказані назви та розробники тестів з англійської, німецької та французької мов за трьома рівнями. Важливо, що цього року вперше визначено кількість балів (оцінку), яку має набрати учень для зарахування сертифікату як оцінки ДПА. Якщо рівень відповідає необхідному, то в документ про освіту виставляється 12 балів за атестацію з іноземної мови», - йдеться у повідомленні на сайті МОН.

Водночас, у відомстві наголосили, що міжнародні сертифікати мовних іспитів не зараховуються як оцінка за ЗНО.

Так, учні 9-х класів, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня А2 і вище, а для класів з поглибленим вивченням - В1 і вище. Сертифікат або диплом має бути 2018 або 2019 року (до дня проведення атестації).

Учні 11-х класів, які вивчають іноземну мову за рівнем стандарт або академічним рівнем, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня B-1 і вище, а для класів з поглибленим вивченням іноземних мов - В-2 і вище. Сертифікат або диплом має бути отриманий 2018 або 2019 року (до 28 травня 2019 р. з англійської мови, до 27 травня 2019 р. - з німецької, французької мов, тобто, до днів проведення ЗНО з цих предметів).

Повний перелік мовних іспитів, які можуть бути зараховані як оцінка ДПА з іноземної мови, оприлюднено на сайті Міністерства освіти та науки.

 

Жінка врятувала двох дітей, які провалилися під кригу

 

На Миколаївщині жінка витягла з ополонки двох дітей, які провалилися під кригу на р. Інгулець.

Про це повідомили у прес-службі ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

Як розповіли рятувальники, у м. Снігурівка восьмирічний Данило, його десятирічна сестричка Ганнуся та двоюрідний брат Андрій вийшли на лід. Дівчинка кинула шапку брата вперед, але коли Данило побіг за нею, крига під ним проломилась і хлопчик опинився у крижаній воді. Злякавшись за меншого брата, Ганнуся стрибнула за ним, щоб допомогти вибратись, Андрію ж крикнула бігти до ближніх будинків та кликати дорослих.

Таміла Чернюк, яка мешкає недалеко від водойми, не бачила, що сталося, але почула дитячий крик.

«Я почула дитячий крик. Зрозуміла, що трапилась біда. Як і була, у халаті та капцях, бігла щодуху вниз до річки, стрибнула в ополонку та один за одним витягнула дітей. Наказала їм повзти до берега і сама також поповзла», - розповіла Чернюк.

У найближчій до річки хаті дітей зігріли, дали сухий одяг та напоїли чаєм. Рятувальники та співробітники поліції викликали швидку медичну допомогу. Дітей для обстеження привезли у лікарню. Невдовзі батько забрав їх додому, їм нічого не загрожує.

Жінка, яка врятувала дітей, розповіла: «Я - мама двох діточок... Мною керував материнський інстинкт. Без роздумів, так прямо в халаті, я кинулась до дітей. Лише в голові промайнула думка, чи зможу потім вибратись сама, тому прокричала Андрію, щоб кликав дорослих. А далі все промайнуло дуже швидко. У Данила зовні були ознаки переохолодження, вони вдвох тримались ручками за лід, як з'ясувалось, не вміють плавати. Його підсадила першим, а за ним і Ганю».

Рятувальники вручили жінці Лист подяки й висловили слова поваги за героїчний вчинок.

Зазначимо, нещодавно двоє братів з Миколаєва, ризикуючи власним життям, витягли з палаючої автівки родину з дитиною з Херсона під час ДТП.

 

Закарпатські рятувальники застерегли туристів від мандрівок у гори

 

Туристів, які планують у найближчі два дні вирушити в гори на Закарпатті, попередили про значну небезпеку лавин.

Відповідну інформацію розмістило Управління ДСНС України у Закарпатській області на сторінці в Facebook.

«29-30 січня на високогір'ї та в горах Закарпатської області в зв'язку з відлигою, опадами (сніг, мокрий сніг, дощ) утримується значна снiголавинна небезпека (III рiвень)», - написали надзвичайники.

Крім того, зазначили вони, в гірських районах області існує загроза зсувів снігу на дороги.

 

На Прикарпатті 20-річний юнак потрапив в реанімацію з ботулізмом

 

В Івано-Франківській області до реанімації потрапив 20-річний чоловік з діагнозом «ботулізм важкої форми».

Про це повідомляє управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА.

«...В ОКЦ УДСНС в Івано-Франківській області надійшло повідомлення з Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні про те, що 28.01.2019 о 10.15 год. в реанімаційне відділення з діагнозом «ботулізм харчовий важкої форми», госпіталізований громадянин, 1999 р. н., мешканець Тисменицького р-ну», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що чоловік захворів 26 січня через те, що «вживав паштет домашнього приготування».

Ботулізм - це гостре токсико-інфекційне захворювання. Незважаючи на той факт, що ботулізм спостерігають значно рідше, ніж багато інших інфекційних хвороб, він постійно привертає увагу дослідників і клініцистів. Це пов'язано з загальною тяжкістю захворювання, багатьма непроясненими аспектами патогенезу і високою летальністю.

Лінія фронту: окупанти накрили мінометним вогнем позиції ЗСУ під Вільним

Лінія фронту: окупанти стріляють з кулеметів, гранатометів та АГС, поранено бійця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers