rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Терентьєв з подачі Пінчука наїхав на трубні тендери «Укргазвидобування»

Антимонопольний комітет порекомендував ПАТ «Укргазвидобування» припинити дискримінувати українських виробників труб на своїх закупівлях. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

 

АМКУ зобов'язав «Укргазвидобування» вжити заходів щодо недопущення в майбутньому встановлення під час закупівлі робіт або послуг вимог щодо обсадних труб, які обмежують конкурентоспроможність інших суб'єктів господарювання.

Рекомендації мають обов'язковий характер - упродовж 30 днів з моменту їх отримання «УГВ» має прозвітувати про результати їх розгляду.

Комітет перевірив закупівлі «УГВ» у відповідь на заяву ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» Віктора Пінчука. Аналізом заяви «Інтерпайпу» займався Департамент розслідувань порушень законодавства про захист економічної конкуренції, очолюваний Юрієм Литвином.

Як повідомив заявник, державне «УГВ» є найбільшим споживачем обсадних труб із середньою часткою ринку 84%. У березні 2018 року «УГВ» оголосило допорогову закупівлю послуг із влаштування свердловин із залученням стороннього бурового підрядника за принципом виконання робіт «під ключ» очікуваною вартістю 1,988 млрд грн. Закупівля включала 7 лотів.

За лотами 5-7 у розділі «Кріплення свердловини» замовник прописав вимогу до типорозмірів закуповуваних обсадних труб із зазначенням їх обов'язкового імпортного походження. Український «Інтерпайп» заявив, що має технічні можливості здійснювати виробництво та постачання аналогів за трьома позиціями з п'яти, однак через вимогу про імпортовані труби не може взяти участь у тендері.

«УГВ» у відповідь на зауваження «Інтерпайпу» зазначило, що вимога щодо «рекомендаційних типорозмірів» мала характер рекомендаційних. У примітках же чітко зазначено, що передбачається також використання обсадних труб з аналогічними характеристиками.

Відтак, голова АМКУ Юрій Терентьєв підписав рекомендації, виконання яких мало б сприяти припиненню дій, які містять ознаки порушення конкурентного законодавства.

Нагадаємо, після введення в дію Закону «Про публічні закупівлі», «УГВ» не провело жодної процедури закупівлі у форматі відкритих торгів. Усі замовлення компанія здійснює у форматі допорогових закупівель, тому що не є замовником в розумінні згаданого закону. Відтак, жодна із закупівель «УГВ», дані про які були розміщені у «Прозорро», не розглядались адмінколегією АМКУ. Для розгляду тендерних скарг у системі «Нафтогазу» утворені власні конфліктні комісії, які керуються виключно внутрішніми корпоративними документами.

 

Джерело: «Наші гроші»

 

Кустарна схема «Укрзалізниці»

АМКУ показав Фонду держмайна як розвалити монополію «прокладок» на доступ до бази звітів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers