rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Меркель і Макрон підписали новий договір про дружбу між країнами

Меркель і Макрон підписали новий договір про дружбу між країнами

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон уклали новий договір про дружбу між країнами, який має поглибити двосторонню співпрацю в економіці, політиці, культурі та сфері технологій.

Церемонія підписання відбулася 22 січня в німецькому місті Аахен, - повідомляє DW.

«Ми підтверджуємо, що хочемо пліч-о-пліч вирішувати великі виклики нашого часу», - наголосила Меркель на церемонії, назвавши угоду спільною відповіддю обох країн на зростання популізму і націоналізму. На її думку, в цей «особливий час» потрібні рішучі, чіткі, послідовні та перспективні відповіді. Сам договір поновлює також «фундаментальну співпрацю» між двома сусідніми країнами, - наголосила Меркель.

Один із пунктів підписаної угоди передбачає, зокрема, тіснішу співпрацю Берліна й Парижа задля спільної зовнішньої та безпекової політики в ЄС. Крім того, уряди обох держав планують у майбутньому узгоджувати свої дії у таких важливих питаннях, як зовнішня політика, європейська політика та галузь оборони.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас назвав новий французько-німецький договір сигналом для подальшої європейської інтеграції. Про це він написав у своєму мікроблогу в соціальній мережі Twitter.

На думку глави німецького МЗС, цей міждержавний документ містить «конкретні рішення для повсякдення», що можуть стати «дороговказом» для майбутньої об'єднаної Європи. Маас переконаний, що завдяки цьому договору дружба між двома країнами служитиме «сильній, спроможній Європі».

В основу нового договору лягла підписана 1963 року Єлисейська угода. Підписантами тієї угоди були тодішні канцлер Німеччини Конрад Аденауер та президент Франції Шарль де Голль.

 

Ягланд закликає країни Ради Європи сплатити внески за Росію

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд пропонує країнам-членам виділити додаткові кошти, щоб покрити фінансову прогалину у бюджеті організації, спричинену несплатою Росією своєї частки.

Про це генеральний секретар РЄ заявив у своєму зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи у вівторок у Страсбурзі, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні шукати шляхи виходу зі ситуації. Я чув, що стратегія Російської Федерації часто характеризується як здійснення економічного тиску з метою досягнення мети. Але разом країни-члени мають спроможність усунути цей чинник через більші внески до бюджету, щоб запобігти великим скороченням, які стануть неминучими. Ми говоримо про порівняно невеликі гроші заради великої мети», - заявив генсек РЄ.

Ягланд висловив упевненість, що таке рішення може бути виконане за наявності політичної волі.

«Це є добрим варіантом, замість того, щоб продовжувати говорити про цю кризу», - зазначив очільник Ради Європи.

Водночас, він також повідомив, що у середу представить регламентному комітету ПАРЄ проект доопрацьованого бюджету з урахуванням несплати РФ своєї частки.

Нагадаємо, у Страсбурзі 21-25 січня проходить зимова сесія ПАРЄ.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року після окупації Криму і початку військових дій на Донбасі.

З червня 2017 року РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи.

Російська сторона заявляє, що готова повернутися до виконання фінансових зобов'язань, якщо ПАРЄ прийме поправки до регламенту про скасування санкційних норм.

Водночас, в Україні заявляють, що санкції щодо делегації Росії в ПАРЄ повинні зберігатися до повного виконання Москвою принципів Ради Європи і відновлення територіальної цілісності України.

За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, держава може бути позбавлена прав брати участь у статутних органах організації.

Засідання Комітету міністрів РЄ, на якому розглядатиметься питання позбавлення Росії прав в організації, відбудеться у травні.

 

«Золоті візи» загрожують безпеці ЄС

 

Продаж громадянства або посвідок на проживання у країнах-членах ЄС збільшує ризик проникнення на територію блоку членів організованих злочинних угруповань, корупції та відмивання грошей.

Про це йдеться у драфтовому звіті Єврокомісії, який буде опублікований у середу, повідомляє Reuters.

«Європейська комісія попередить, що програми щодо продажу громадянства або посвідок на проживання в країнах-членах ЄС можуть допомогти іноземним організованим злочинним угрупованням проникнути на територію блоку та збільшують ризик відмивання грошей, корупції та ухилення від сплати податків», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, з-поміж 28 країн-членів ЄС тільки на Мальті, на Кіпрі та в Болгарії можна купити громадянство за інвестиції від одного до двох мільйонів євро.

Посвідку на проживання можна придбати за гроші у двадцяти країнах Євросоюзу. Ціни за посвідку на проживання коливаються від 15 тисяч євро у Хорватії до п'яти мільйонів євро в Люксембурзі та Словаччині.

Таким чином порушуються чинні правила ЄС, згідно з якими люди «фізично» мають проживати у країні-члені блоку, щоб претендувати на громадянство у ній.

У Єврокомісії вважають, що продаж посвідок на проживання іноземцям має схожі ризики, як і продаж паспортів в обмін на інвестиції.

Тому європейські чиновники запропонують створити експертну групу, яка до кінця року має виробити рекомендації і заходи, за допомогою яких можна буде зменшити ризики від програм з продажу «золотих віз».

 

У Північній Кореї знайшли таємну базу з балістичними ракетами

 

Розслідувачі виявили таємну базу балістичних ракет у Північній Кореї.

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на доповідь Beyond Parallel, що фінансується Центром стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

База виявилася одним із 20-ти заявлених північнокорейським урядом місць зберігання ракет.

Згідно з доповіддю, вона не є частиною договору з денуклеаризації між Сполученими Штатами та Північною Кореєю, оскільки про існування цього місце не було оголошено. Як повідомляється, база служить штабом для ракетної бригади стратегічних сил Nodong.

Нагадаємо, наприкінці травня 2018-го КНДР урочисто і «на камери» ліквідувала ядерний полігон Пхунгері. У червні Трамп і Кім зустрілися на історичному саміті в Сінгапурі, підписавши документ про денуклеаризацію КНДР під гарантії США протягом 2,5 року.

За тиждень до цього видання Bloom­berg повідомляло про те, що Північна Корея розвиває свою ядерну програму всупереч заявам лідера КНДР Кім Чен Ина про припинення випробувань. Видання посилалося на профільних експертів, результати аналізу знімків, зроблених супутником, і витік в американській розвідці. За цими даними, Північна Корея виробляє ракети і боєголовки з звичайною швидкістю.

 

ArianeGroup планує відрядити місію на Місяць

 

Європейська компанія ArianeGroup розглядає можливість до 2025 року відрядити на Місяць наукову місію.

Про це повідомляє Associated Press.

«ArianeGroup хоче відправити наукову місію на Місяць до 2025 року», - йдеться у повідомленні.

Практично через півсотні років після того, коли Ніл Армстронг ступив на поверхню супутника Землі, паризька компанія заявила, що підписала однорічну угоду з Європейським космічним агентством щодо вивчення можливості підготовки місії з метою видобутку реголіту.

Компанія каже, що «реголіт - це руда, з якої можна добувати воду та кисень, що дозволяє уможливити незалежну присутність людини на Місяці, здатність виробляти паливо, необхідне для більш далеких дослідницьких місій».

ArianeGroup стверджує, що місія не включатиме власне відправку людей на Місяць.

 

У Саудівській Аравії першим жінкам-гідам видадуть ліцензії

 

Саудівська Комісія з туризму та національної спадщини розпочала здійснювати практичні кроки щодо оформлення ліцензій на туристичну діяльність для жінок.

Заявки подали 150 майбутніх гідів, які вже пройшли відповідні тренінги, повідомляє Saudi Gazette.

Для того, щоб стати туристичним гідом, заявник має мати не менше, ніж 23 роки, фізично здоровим. Йому потрібно пройти відповідні кваліфікаційні тести, закінчити курси з надання першої медичної допомоги.

Професор менеджменту в галузі туризму Університету короля Сауда в Ер-Ріяді Емад Манші підкреслив, що саудівські жінки мають достатній рівень освіти та підготовки для роботи туристичними гідами. Крім того, додав професор, міжнародний досвід свідчить, що жінки становлять значну частину гідів і чудово справляються з обов'язками організації турів і прийому гостей. Вони, як правило, є ретельними й зосереджуються на деталях.

Як розповіла Абер Абу Солайман, яка працює в туристичній галузі з 2011 року, за час своєї роботи вона постійно зіштовхувалася з низкою проблем щодо ставлення до неї чоловіків-гідів. Жінка вільно володіє англійською, французькою, іспанською, італійською та арабською мовами. Впевнена, коли отримає ліценцію, працювати їй стане значно легше.

 

У Піднебесній археологи знайшли руїни 2000-річного монетного двору

 

У місті Наньян китайської провінції Хенань було виявлено залишки монетного двору, що датується початком нашої ери.

Про це повідомляє Xinhua.

«Археологи оголосили про виявлення в Центральному Китаї руїн монетного двору, на якому займалися відливанням монет понад 2000 років тому. Руїни великого державного монетного двору в місті Наньян провінції Хенань було знайдено випадково наприкінці 2017 року внаслідок осідання ґрунту після дощу», - йдеться в повідомленні.

З-під землі фахівці дістали мідні монети, черепки керамічних виробів, кістки тварин, а також велику кількість фрагментів форм для відливання монет.

Як повідомив співробітник Китайського нумізматичного товариства Ян Цзюнь, написи на знайдених формах свідчать про те, що вони використовувалися в роки правління Ван Мана - засновника та єдиного правителя династії Сінь (9-23 рр. н. е.). Ван Ман був могутнім сановником під час династії Західна Хань (202 р. до н.е. - 8 р. н. е.), який після захоплення трону провів грошову реформу.

Знахідка, на думку наукового співробітника Академії суспільних наук Китаю Бай Юньсяна, дасть змогу просунутися у вивченні технології виготовлення монет і соціально-економічного ладу того часу.

За оцінками фахівців, руїни монетного двору займають загальну площу близько 100 тис. квадратних метрів. Наразі розкопки проведено лише на ділянці площею 75 квадратних метрів.

Ризики у світовій економіці продовжують накопичуватися, – ООН

Кількість загиблих під час протестів у Венесуелі зросла до 40 осіб

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers