rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Вперше в історії: український різдвяний вертеп та колядки біля головної ялинки у Нью-Йорку, біля Rockefeller Center

Вертеп як українську різдвяну виставу з колядками продемонстрували гостям та мешканцям Нью-Йорка парафіяни Української Православної церкви Святої Трійці, що на 359 Broome St. даунтауна міста Нью-Йорк. Вперше в історії, відколи ставлять ялинку на площі біля Рокфеллер-центру, виступали представники української громади, демонструючи наш вертеп як дійство, що засвідчує наші національні різдвяні традиції. Це мало особливий і глибокий сенс, адже подія відбулась саме в рік і час підписання документа про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

 

Варто нагадати, що ця площа перед Рокфеллерським центом (англ. Rocke­feller Center) є приватною територією і належить нащадкам Рокфеллерів. Їх адміністрація і вирішує всі питання щодо встановлення ялинки, надання дозволу для виступів і несе певну відповідальність за їх сенс.

Вертеп як жанр театралізованого дійства: історична довідка

 

Вертеп - це мандрівний театр, який прославляє народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Перші спогади про вертеп читаємо в етнографа Миколи Маркевича, коли містяни, учні, дяки та церковний хор у день Різдва ходили від хати до хати з ляльковим театром. Сюжет такої вистави віддавна і до сьогодні складається з 2-х частин: «святої», в якій йдеться про народження Ісуса Христа і все, що було з цим пов'язано, і другої частини - «народної» - з вільним текстом на «тему дня». А замість ляльок пізніше почали виступати персонажі, роль яких виконують живі люди. У «святій» частині це може бути «немовля», «мати Марія», волхви, царі сусідніх держав, що прийшли привітати народження Ісуса, ангели, пастушки, цар Ірод та інші. «Народна» частина - це те, що самодіяльні автори придумали, написали на важливі актуальні теми навіть з урахуванням їхньої місцевості. Серед персонажів - представники соціальних прошарків - «пан», «козак», «селянин», «шинкар», «циган-гендляр». Тобто, типажі, які можна «обіграти» з гумором.

Title Title 
 Головна ялинка-2019 біля Рокфеллер-центру, Нью-Йорк

 

Перші усні спогади про український вертеп з'явилися в 17 ст. А перші записи текстів - у 2-й половині 18 ст. Ця традиція народної самодіяльності збереглася до наших днів. Найкраще - в областях Західної України. Завмерло, але не згинуло, як і все, що стосується народних традицій, у центральній Україні. До слова, ми вже писали про перші кроки відродження цієї традиції наприкінці 80-х років у столичному Києві, до чого причетний відомий етнограф, художник та скульптор Іван Гончар, який зумів об'єднати в групу колядників співучу проукраїнську молодь.

Title Title 
 Учасники вертепу та парафіяни церкви Святої Трійці Нью-Йорка на головній ялинці.
Рокфеллер-центр, Нью-Йорк, 5 січня 2019 р.

 

Ця різдвяна традиція знайшла своє продовження серед українців закордоння, зокрема, в українських громадах США. Надзвичайно цікавий досвід створення та діяльності вертепу в православній церкві Святої Трійці в Нью-Йорку (настоятелем церкви протягом 27 років є українець - отець Тодор Мазур). Ми писали про багатогранну діяльність парафії цієї церкви в № 9 «Часу і Подій» за 2018 рік (https://www.chasipodii.net/article/20392/).

Вертеп, що діє при церкві 5 років, - одне із значних творчих досягнень парафії поряд з українським садочком, українською школою, традицією відзначення парафіяльною родиною церковних та українських свят, зустрічей з гостями з України. Щорічно наш вертеп відвідував за принципом «від хати до хати» інші православні церкви Нью-Йорка та Нью-Джерсі. Але вперше цього нового року парафіяни церкви Святої Трійці мали честь вітати гостей столиці світу біля її головної ялинки.

Церковний вертеп та колядки біля Рокфеллер-центру 5 січня 2019 р.

 

Цей перший суботній день нового року, призначений керівництвом Рокфеллер-центру для виступу нашого вертепу біля ялинки на 16 годину, видався дощовим. Зрання і до смеркання. Але це не стало перешкодою для наших ентузіастів - учасників вертепу та парафіян. Почали співати колядки ще у вагоні метро («Ой, радуйся, земле, син Божий народився» та інші). Дорогою дивували публіку яскравими оригінальними костюмами та масовою ходою. (Див. відеорепортаж про вертеп та частково ходу у відеозвіті церковного фоторепортера Михайла Годенюка на YouTube «Holy Trinity Ukrainian Church Vertep and Ukrainian Caroling»).

Title Title 
 Українська Православна церква Святої Трійці
 (Holy Trinity) 359 Broome St., New York
 Під час святкової Божественної Літургії
на Різдво Христове 7 січня 2019 р.

 

Дива бувають і в наші дні. На початку виступу дощ майже припинився, по закінченні - знову почався. Ще одне підтвердження: «Бог є на світі!». Учасники вертепу вкотре продемонстрували свою майстерність, захопленість та бажання поділитися з глядачем-слухачем нашими національними звичаями, показали нашу інтерпретацію появи Ісуса Христа, який став Сином Божим. А ще - як ми вміємо святкувати і веселитися.

Перед початком дійства настоятель церкви Святої Трійці отець Тодор дав коротке інтерв'ю телекореспондентці з Києва Катерині Лісуновій (https://www.facebook.com/mihai.hodeniuc). Він наголосив, що вертеп та коляда - це давня традиція нашого народу у святкуванні Різдва Христового. «І сьогодні ми прийшли до головної ялинки Нью-Йорка, щоб продемонструвати наші звичаї саме в день великої події для Православної церкви в Україні - підписання Томосу». До слова, дозвіл виступати тут представникам української громади отриманий завдяки старанням отця Тодора Мазура та диякона Адріяна Мазура. На цій події були священнослужителі та парафіяни інших православних церков Нью-Йорка. (Скорочений варіант стрічки, що ввійшла до передачі «Новини дня» телеканалу «Прямий» (Київ) див. на YouTube «Український вертеп на головній ялинці Нью-Йорка»).

Title Title 
 Колядували вже у вагонах метро дорогою
до Рокфеллерського центру
 Літургію відслужили настоятель церкви отець
Тодор Мазур та диякон Адріан Мазур

 

Отож, до міжнародної спільноти та мешканців Нью-Йорка в Рокфеллерському центрі зверталися персонажі нашого церковного вертепу: Звіздар (традиційно відкриває дійство), Ангели, Пастушки, віншувальник, Царі (Єгипетський, Індійський, Грецький, які прибули зі своїх країн привітати народженого Ісусика), Воїни, Козак, цар Ірод, торговці (Він та Вона), дві Біди, Циганка... Одні розповіли про народження у Вифлеємі маленького Ісуса, про намагання підступного царя Ірода знищити немовля, про крах його намірів. Персонажі «народної» частини сюжету з гумором розповідали про себе або ж про свою непохвальну діяльність, як ото дві Біди.

У театральній творчій самодіяльній інтерпретації наших парафіян сюжет вертепу переривався виконанням колядок під акомпанемент акордеону у виконанні Станіслава Косіва. Прозвучали: «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Три славні царі», «Бог ся рождає», «Во Вифлеємі нині новина», «Будьте здорові» («Дай Бог діждати року нового,//Дай Бог діждати року нового.//Ми ще повернем до дому цього.//Христу младому славу віддаймо,//Щастя й достатку ми вам бажаймо».

Title Title 
 Після Літургії – святковий різдвяний обід Улюблений для всіх «десерт» – виступ вертепу

 

Найбільше привертала увагу публіки саме музична складова. Ось що сказала одна з глядачок-слухачок Мелена в інтерв'ю телекореспондентці Катерині Лісуновій: «Я почула музику і вирішила подивитися, що відбувається. Я не знала про цю виставу, але знала , що ви святкуєте Різдво 7 січня. Авжеж, мені подобається і музика, і національне вбрання, і все-все».

А сама кореспондентка на моє запитання, що її найбільше вразило, сказала: «Те, що саме автентичність, дійство вертепу та виконання колядок українською мовою не стало бар'єром зацікавленості публіки. Навпаки, почувши чужу мову та побачивши своєрідні костюми, запитували, хто ви та з якої країни?».

Title Title 
 Прихожан церкви з Різдвом Христовим вітають
діти українського садочка
 Учасники вертепу-2019 у рідній церкві

 

Отож, перший вихід на міську нью-йоркську авансцену вдався, і всі учасники та парафіяни разом з отцем Тодором мали підстави ним пишатися. Це був перший, але, зрозуміло, не єдиний виступ. Наступний - у себе вдома.

Вертеп-2019 у рідній домівці - церкві Святої Трійці 7 січня

 

Уже традиційно саме на Різдво, 7 січня, повторили своє мистецтво учасники вертепу в просторій «залі» церкви після святкової Літургії, відправленої отцем Тодором Мазуром та дияконом Адріаном Мазуром. Різдво - чи не найбільш радісне свято в цій парафії, до якого великою толокою відповідно святково прикрашають залу, готують вишукані українські страви для спільного родинного обіду всіх відвідувачів різдвяної служби, а також зворушливі музикальні та поетичні вітання дітей на тему «Христос рождається!»

 

Title
Різдвяний візит у гості до владики Даниїла в консисторію Української
Православної церкви США у м. Баунд-Брук, Нью-Джерсі (президент
консисторії – архієпископ владика Даниїл).
Участь вертепу церкви Святої Трійці в програмі «Коляда для Христа-2019»
відбулася в Українському центрі культури

 

 

А щодо вертепу, то його із задоволенням дивляться повторно, знаходячи нові цікаві нюанси у розвитку сюжету та акторському виконанні. Адже це - аналог класичної театральної вистави, а вони не бувають ідентичними щораз. Тим більше, що з'являються нові виконавці, демонструючи свої таланти. Впродовж цього п'ятого «вертепного сезону «незмінними залишаються виконавці трьох Царів: Мирослав Приймак, Руслан Максимишин, Володимир Куляк, Артур Бобул (Воїн), Іван Климкович (Біда), Анастасія Данченко (Пастушок) та віншувальники: Оксана Данченко, Іванка Приймак, Оксана Мельничук.

Мають уже «акторський стаж» і пара торговців у виконанні Романи та Василя Равлюків, Пастушки - Леся Марчук, Аліна Байюрак та Марійка Ухаль, Вікторія Колодій (Ангел), Кирило Погребенко (Ірод), віншувальники (дублери) - Ліза Погребенко, Марійка, Оленка В.  та Левко Куляк.

Title Title 

 

Title

 

Фрагменти сценарію вертепу церкви Святої Трійці на сцені
Українського центру культури, Баунд-Брук, NJ, 12 січня 2019 р.

 

Вітаємо з прем'єрою початківців: Марту Марчук (Ангел), Олександра Бовкуна (Біда), Віталія Проказюка (Козак), Володимира Яворовського (Пастух), Катерину Івасюк та Доброславу Куляк (Циганки).

Одна із заслуг церкви в тому, що залучила багато молодих українсько-американських професіоналів та молодь. Церковна спільнота є достатньо великою, серед молодих прихожан легше знайти нові таланти. Важливо, що тут зберігається спадкоємність і народних традицій у цілому, і церковної спільноти зокрема.

Title 
 
 Настоятель церкви Святої Трійці отець Тодор
Мазур вітає публіку зі святом Різдва Христового
 

 

Наприкінці свята отець Тодор публічно подякував Олені Рогальській і Оксані Годенюк за дизайн і крій костюмів (костюми були пошиті ще наприкінці 2013 р.) та Наталі Максимишин як художньому керівникові, що від першого року опікується та організовує вертеп. До слова, розділяючи цю роль з отцем Тодором. Учасники вертепу подякували отцеві Тодору за чудову ідею його створення.

*****

Вертеп-2019 у центрі культури Української Православної церкви США 12 січня, Баунд-Брук

 

Так сталося, що вже 5 років поспіль наш вертеп запрошують для виступу на різдвяні свята у м. Баунд-Брук (Нью-Джерcі). Тут розташована, як відомо, метрополія Української Православної церкви США, зокрема, резиденція митрополита Антонія та архієпископа Даниїла. Велична, простора сцена Українського культурного центру нагадувала професійну, театральну, і вимагала відповідного виконання. Наш вертеп завершував програму «Коляда для Христа-2019» («Caroling for Christ-2019»), підготовану консисторією на чолі з єпископом владикою Даниїлом. Програма сприймалася глядачами зворушливо, тому що діти виступали рідною мовою, а сама тема народження Ісуса Христа радісна. Вона обросла творчими міфами та фантазією, тому сприймалася в інтерпретації творчих груп як моделі театральних міні-вистав.

Парафіяни церкви Святої Трійці і розпочинали, і завершували програму «Коляди для Христа», оскільки її ведуча була теж «наша». Це - Оксана Данченко, парафіянка з 2006 року, вчителька школи українознавства, учасниця вертепу.

Title Title 
 На сцені центру культури – всі учасники
програми «Коляда для Христа-2019».
У центрі – архієпископ владика Даниїл
 Фрагмент виступу вертепу церкви Святої Трійці
в гостях у церкві святого Пантелеймона

 

Гостей привітав архієпископ Даниїл, а відтак першими виступили учні школи українознавства при місцевій церкві-пам'ятнику святого апостола Андрія Первозванного в м. Баунд-Брук (директор - Ярослава Данищук).

Діти - виконавці дійства під назвою «Ісуса вітаймо, його прославляймо» вразили масовістю учасників, гарними багатими костюмами, ліричністю сценарію та добре підготовленим натхненним виконанням (художні керівники - Оксана Наливайко та Наталя Мороз).

Дітей змінює ансамбль хористів дорослих парафіян православної церкви святого Андрія Первозванного м. Джамайка, штат Нью-Йорк, у складі 5 вокалістів (настоятель - о. Іван Протеса). Близько десятка різдвяних колядок виконувалися англійською та рідною румунською мовами. Вони вразили професійністю виконання. До слова, наша церква підтримує дружні стосунки з парафіянами церкви з Джамайки давно, оскільки отець Тодор Мазур - також уродженець української родини Румунії. А коли дякували хористам, то наголосили, що Румунська Православна церква на державному рівні першою привітала Українську з отриманням Томосу.

Title Title 
 Владика Даниїл – гість прихожан православної
церкви святого Пантелеймона в Брукліні, Нью-Йорк,
де відслужив Божественну Літургію і
13 січня взяв участь у святкуванні Різдва, гостем
якого був і настоятель церкви Святої Трійці
о. Тодор Мазур разом зі своїм вертепом
 У виконанні коляди учасниками вертепу
беруть участь архієпископ
владика Даниїл та отець Тодор

 

І знову на сцені діти парафіян, учні молодших та середніх класів церкви святого Андрія Первозванного (м. Баунд-Брук), які вперше підготували дитячий вертеп. А організаторами та художніми керівниками виступили родини Гудзюватих, Волочій, Візнович та Степанюк. Батьки забезпечили юних артистів костюмами, допомогли в написанні сценарію і майстерному виконанні ролей. Дітки так старалися, що повністю виправдали надії батьків та захоплення їхньою прем'єрою глядачів. Вони належно оцінили похвальну ініціативу батьків. Побажаймо їм разом з дітками продовжити і наступного року таку необхідну українству традицію.

І завершував, як уже згадувалося, «Коляду для Христа» вертеп церкви Святої Трійці у складі 23 виконавців (художні керівники - отець Тодор Мазур та Наталія Максимишин, музичний супровід - Станіслава Косіва, фото- та відеорепортер - Михайло Годенюк). Якщо біля ялинки на площі біля центру Рокфеллера наш вертеп вразив оригінальними костюмами, музикою, мовою, то тут, на великій сцені Культурного центру всеамериканської православної церкви, - організованістю та майстерністю виконання. Не без зауваг, але наближення до театру відчувалося. Тим більше, що було кому надихати - отець Тодор був поряд, міг і в ролі суфлера виступити та на завершення звернутися з віршованим привітанням з Різдвом Хрестовим до громади. Бездоганними були три славні Царі, вигідно вирізнялися дві Біди, зокрема, розкутістю, професійною постановкою голосу Івана Климковича, фактурою та перспективністю прем'єри Олександра Бовкуна, вразила яскрава постать Ірода (Кирило Погребенко), колоритні та впізнавані Торговці (подружжя Равлюки), Циганка, безумовно, Пастушки як представники народу, Козак із шаблею. Дуже старалися діти - Звіздар та два Ангели.

Title Title 
 Вертеп української суботньої школи при церкві
святого Пантелеймона; настоятель церкви
отець Василь Шак та вчителі школи
 Після успішного виступу учасники вертепу готові
роз’їхатися по різних еріях Нью-Йорка

 

Архієпископ владика Даниїл по завершенні нашого вертепу запросив на сцену всіх учасників «Коляди для Христа» і щиро дякував їм та батькам, наголошував на важливості такого заходу. Закликав брати дітей і йти щедрувати на наступні дні Старого нового року, свято Водохреща.

Спільне виконання «Ой, радуйся, земле, син Божий народився» та «Нова радість стала» нагадувало виконання зведеного професійного хору.

Слова єпископа Даниїла, адресовані українцям Чикаго та читачам «Часу і Подій»

 

Владика Даниїл охоче погодився передати вітання українцям Чикаго ще до свого запланованого приїзду сюди. Ось його звернення до вас, шановні читачі:

«Дуже важливо в час Різдва Христового організовувати такі події, які збирають українську громаду, зберігати старовинні українські різдвяні звичаї. Це ми і намагаємося робити тут, в осередку митрополії Української Православної церкви. Адже так легко замериканізуватися, втратити наші народні звичаї. Всім нам важливо заохочувати дітей, підтримувати наші традиції живими. Виходити на вулиці наших міст, зокрема, Нью-Йорка (як зробила церква Святої Трійці біля центру Рокфеллера), Чикаго, Лос-Анджелеса, Баунд-Брука, скрізь, де живуть українці. І вас, і читачів газети «Час і Події» вітаю з Різдвяними святами і бажаю найголовнішого - дитячої наївності, з якою Христос пішов у світ і пригорнув його своєю любов'ю. Щоб і ми з такою ж дитячою любов'ю, наївністю сприймали світ, не зневірилися у чварах... Христос народився! Славімо його!»

Title
  Архієпископ владика Даниїл передав через
кореспондента газети «Час і Події» Лідію Корсун
різдвяні побажання українцям Чикаго та читачам
часопису

 

****


Зрозуміло, що такі заходи надихають кожного українця, повертають, бодай, думками до рідних батьківських домівок на материковій Україні, що є, за великим рахунком, святим, а, з іншого боку, викликають зацікавленість нашою культурою іншомовних американців.

На святі Маланки та Василя 13 січня змагаються вертепи двох церков

 

Свято Різдва продовжувалося 13 січня на «Маланки й Василя», тобто, на святвечір Старого нового року дружнім візитом нашого вертепу до православної церкви святого Пантелеймона, що у Брукліні, на Авеню Р (настоятель отець Василь Шак). Почесний гість - архієпископ, владика Даниїл, який нещодавно повернувся з Константинополя та України, де брав участь в об'єднавчому Соборі Православної церкви України. Він відслужив разом з помічниками Божественну літургію, нагородив отця цієї церкви Василя Шака Патріаршим Хрестом за допомогу у перекладах промов та звернень Патріарха Варфоломія (Константинополь) з англійської мови на українську.

А візит нашого вертепу був цікавим ще й обміном творчих здобутків: господарі показали гостям гарно костюмований дитячий вертеп, а наші - дорослий. Відбувся своєрідний «конкурс». Звучало багато колядок та неодноразові «Многая літа» у виконанні парафіян - господарів та гостей. (Див. відеозапис Михайла Годенюка на YouTube під назвою «Ukrainian Celebrate NewYear 2019 Ave P».

 

Різдвяний концерт колядок та щедрівок хору «Думка» в Нью-Йорку

 

Частина парафіян церкви Святої Трійці цього ж 13 січня прийняла запрошення католицької церкви святого Юра, де відомий хор «Думка» в Нью-Йорку подарував українській громаді та американцям величне духовно-естетичне свято - грандіозний різдвяний концерт «Возвеселімося» (художній керівник та диригент Василь Гречинський). Репертуар, виконання (багатоголосся, солісти), супровід музичного ансамблю, об'єднання «Думки» - класичної та нової дитячої «Молодої» - все було на найвищому професійному рівні. Вишуканість, витонченість, продуманість кожного руху у проведенні програми. Немало американців серед слухачів. На закінчення прозвучали кілька духовних творів американських авторів. Коли хор виконував «О Ноly Night» (солістка Святослава Качарай), то одна американка по сусідству, аплодуючи Святославі, плакала... До такого стану довели хористи разом зі своїм художнім керівником не одного з наших. І ще одне: нам приємно, що в нашій «Коляді» були деякі спільні з професіоналами колядки, як ото: «Христос народився», «Три славні царі», «Щедрий вечір». От би ще й «Щедрик» Леонтовича освоїти так, як вони! Шедевр! Думаю, регентові хору церкви Святої Трійці Станіславу Косіву це під силу.

 


 
Title 
   Вітання від нью-йоркського хору «Думка»:
«Читачам газети «Час і Події».
Бажаю добра, щастя, всіх благ у Новому році!
 Василь Гречинський»

 

 

Щоб хоч якимось чином передати вам, шановні чиказці, красу і велич цього концерту, не могла придумати нічого іншого, крім як запропонувати художньому керівникові та диригенту Василеві Гречинському приїхати з цим концертом до Чикаго. Адже цього року святкує «Думка» свої 70! Питання приїзду не швидко вирішується, а ось вітання нашим читачам пан Гречинський залюбки передав (див. фото).

****

Свято Водохреща 19 січня в церкві Святої Трійці було не менш масовим, ніж Різдво 7 січня. Цього дня виступив дитячий вертеп (отець Тодор називає його «маленьким», на відміну від «великого», тобто, дорослого), подарувавши парафіянам ще одну радість. Десятеро дітей у нових костюмах дуже гарно підготувалися, натхненно виступили також зі своїми колядками. Заслуга батьків, але, передусім, учителів церковної суботньої школи: Олени Дорожинської-Гошовської (директора), Оксани Данченко, Надії Лешко. Подяка вам і низький уклін.

****

 

Title

  На святі Водохреща 19 січня отець Тодор
представляє своїм парафіянам ще один
вертеп – «маленький»

Title Title 
 Дитячий вертеп при церкві Святої Трійці
(організатор та художній керівник –
Олена Дорожинська-Гашинська).
Прем’єрний виступ з оновленими костюмами
19 січня 2019 р.
 Група підтримки: вчителі Олена Дорожинська-
Гашинська, Оксана Данченко, Надія Лешко,
отець Тодор, батьки та друзі артистів

 

 

 

Колядки і щедрівки звучать цими днями в Україні і там, де живуть українці. Ось 23 січня відбудеться вечір щедрівок у Київському міському клубі «Співуча родина», якому вже багато років наш часопис надає інформаційну підтримку. Звучать концерти на інших майданчиках. Малечі батьки придумують нові, прості, зрозумілі тексти, не оминаючи найактуальніше, «мир»:

«Сію, сію, посіваю,

З Новим роком вас вітаю.

Не на рік, не на два, а на многії літа!»

Малятам-колядникам:

«Хочемо вам, господарю,

Заколядувати:

«Хай Ісус - мале дитя -

Благословить вам життя,

Щоби в мирі проживали

І біди не знали».

Ділимося досвідом. А як у вас?

 

Повернімося до творчості церковної спільноти Святої Трійці. Можна запитати: чому в одних виходить все так успішно, в інших - не дуже в однакових американських умовах, де праця, праця і праця на першому місці. У багатьох - малі діти. Багато хто мешкає далеко. І бачу дві причини. Для об'єднання спільноти в досягненні будь-якої мети потрібна готовність кожного робити щось для спільного добра. Ось приклад виникнення і формування вертепу наприкінці 2013 р. У отця Тодора, який пам'ятав вертепи ще з часів свого українського дитинства, з'явилася мрія створити такий же у себе. Парафіяни запалилися нею та й втілити у життя.

 

Title
  Церква знову чекає своїх парафіян на
Службу Божу…

 

 

Олена Рогальська - професіонал, стала дизайнером костюмів. Разом з Оксаною Годейнюк зробили крій, а разом з усіма парафіянами, незалежно від участі у театралізованому дійстві, працювали над пошиттям костюмів. Отцю не довелося переконувати початківців. Бажаючих допомогти було багато. В результаті праці «толокою» отримали наближений до професійного костюмований театр.

Будь-яка ідея потребує лідера (менеджера). Вертеп відновлюється кожного Різдва, тому що є кому опікуватися та організовувати (репетиції, підбір нових виконавців, виступи). Наталя Максимишин успішно працює над розвитком вертепу, виконуючи паралельно ще й інші обов'язки члена управи (секретаря, касира).

Саме такі лідери-організатори є тут в усіх інших напрямках діяльності (церковна служба, хор, школа, садочок, кухня, «кава» (робота сестринства), і т. д. Як на мене, то найбільше враження від знайомства зі спільнотою цієї церкви справила злагоджена, без збоїв, організація всієї діяльності. Як би сказали управлінці - наявність середньої ланки менеджерів. І наявність генерального лідера в особі отця Тодора. Духовного, душевного, авторитетного. Щедрого, доброго, талановитого. З талантом розкривати таланти інших. А тут талановиті всі: і діти, і юні, і молодь, і дорослі, і літні. А разом - одна родина. Українська. З нашими традиціями. З нашими духовними цінностями, якими, насамперед, є Бог і Україна.

 

Фото Михайла Годенюка

Відео Михайла Годенюка та
Катерини Лісунової

П’ять років Майдану, п’ять років «Razom»: особисті історії, спомини, досвід, пам’ять

Тріумф ансамблю «Кришталь»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers