rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ У Чикаго відзначено 100-річчя від Дня проголошення Акту Злуки – Соборності України

Рівно сто років тому - 22 січня 1919 року - на Софійській площі у Києві проголосили Універсал про об'єднання УНР та ЗУНР в єдину державу. Тоді вперше за багато сторіч вдалося возз'єднати українські землі - розміри тогочасної України були навіть більші, ніж тепер. Сьогодні ж, як і сто років тому, українцям знову доводиться боротися за єдність своєї держави.

 

Саме тому особливим стало цьогорічне святкування Дня Соборності у Чикаго, яке у неділю, 20 січня, організував Український Конгресовий Комітет Америки (відділ Іллінойс) в Українському Культурному центрі. Засвідчили свою підтримку українцям члени Конгресу США - Майкл Квіглі, Денні Дейвіс та Шон Кастен. Також відзначити цю знаменну дату прийшли консули України, Польщі та Литви, представники міського уряду та етнічних груп.

Преподобний Іван Лимар розпочав святкування спільною молитвою.

Першим слово мав конгресмен Майк Квіґлі, співголова Комітету справ України в Конгресі США, який є великим другом України та який систематично просуває ідею запровадження нових санкцій щодо Росії.  «Коли я побачив, як багато друзів тут зібралось, одразу забув свою промову», - жартома почав він. І продовжив: «Водночас, це нагадало мені, яким важливим другом Україна є для США. У цей складний для всього світу час важливо пам'ятати, що є більше речей, які об'єднують людей, аніж тих, що розділяють. Ми потребуємо одне одного надзвичайно! Україна - наш друг, і ми маємо допомагати їй!»

Title Title
 

 

Відтак, президент The Jameson Foundation Глен Говарад представив громаді військово-політичний аналіз ситуації у Азовському та Чорному морях. Він зауважив, що Україна має насамперед розбудовувати флот, аби бути спроможною протистояти Росії.

«Україна спізнилась із розумінням важливості флоту, бо була сфокусована на Донбасі. Але якщо Україна хоче повернути Крим - мусить відновити власний флот. Тим паче, вона має сильну традицію козаків з їхніми «Чайками», - сказав Глен Говарад. США та інші союзники активно допомагають Україні, та існує низка стратегічних проблем для Америки пов'язаних з Конвенцією Монтре, яка не дозволяє американським кораблям перебувати в Чорному морі більше, ніж 21 день безперервно. Тож наші кораблі мусять весь час проводити ротацію».

Глен Говарад наголосив також, що Україні варто співпрацювати з Румунією, яка є членом НАТО і наразі посилює власний флот: «Надзвичайно важливим є острів Зміїний, втрата якого може призвести до морської блокади Одеси. Американські військові хочуть допомогти Україні, але хтось має скеровувати їх у цій справі. Сьогодні президент Порошенко розуміє важливість флоту, і це те, що тішить. Раніше я критикував чинного президента, але зараз мушу віддати йому належне - він усвідомив важливість моря. Останні події біля Керченської протоки остаточно переконали його у важливості сильного флоту».

Title Title 

 

Наступним слово мав конгресмен Шон Кастен, новообраний член Конгресу, який вперше був в українській громаді: «Щиро дякую, що запросили мене відсвяткувати цю подію разом з вами! Я хотів би почати з доброї новини - ми щойно прийняли рішення продовжити санкції щодо росіянина Олега Дерипаски, але з політичних причин у Сенаті заблоковано голосування на цю справу. Америка високо поважає верховенство закону та продовжує підтримувати демократію України».

Конгресмен Денні Дейвіс зізнався, що щасливий уже 20 років представляти у Конгресі США саме регіон Чикаго, до якого належить Українське село: «Щиро захоплююсь українцями! Коли я відвідував Україну, був вражений, яку велику роботу здійснює ваш народ. Я також бачу, яку велику працю вкладають українці Чикаго, щоб поширювати знання про Україну. Сьогоднішнє святкування Дня соборності тільки підкреслює, як високо українці цінують свободу!».

Title Title 

 

Катерина Смаглій, колишній директор Інституту Кеннана в Києві, яку цього року призначено старшим науковим співробітником в Інституті МакКейна в Америці, звернулась до присутніх зі словами вдячності:

«Мені приємно звернутися до вас і висловити свою вдячність за те, що ви, ваші батьки, та попередні покоління зберігали українську культуру в Америці. В часи, коли радянська влада систематично знищувала нашу мову та пам'ять, переписуючи історію за пропагандистськими лекалами, саме ви зробили все для того, щоб ця пам'ять була збережена. Ваші інвестиції в українську освіту, її інтелектуальний розвиток заклали основу для української незалежної держави. В цей час, коли російський політичний та фінансовий вплив в Америці та Європі є сильно відчутний, нам усім треба бути готовим не тільки до оборони, але і до впровадження правди в інформаційний простір».

 

Title
 

 

Не була залишена поза увагою громади історична подія, яка також має на меті об'єднати український народ, а саме - створення незалежної (автокефальної) Православної церкви в Україні. З цієї нагоди був продемонстрований інформаційний відеоролик про Томос.

Визнання та нагороди від громади презентували отцеві пароху Вікторові Полярному, д-ру Василеві та д-ру Роксолані Лончинам, Юрієві Сороці, Володимирові Тюну, та Ользі Сороці. Особлива нагорода від УККА була вручена Богданові Ватралю, президенту Кредитової Спілки «Самопоміч».

Також усі присутні мали можливість роздивитись унікальні українські прапори з 1919 року, які зберігаються в архівах Українського Національного музею в Чикаго.

Завершували святкування блискучим виступом хору СУМ, який заспівав гімни США та України, а завершили подію виконанням патріотичних пісень і маршів.

Ведучою програми була Марта Фаріон. Пані Мотря Мельник є автором усіх плакатів і графіки, які створили позитивний настрій аудиторії.

 

Фото Ірини Яцишин

 

P. S. У наступному номері нашого часопису шукайте інтерв'ю із паном Богданом Ватралем, президентом Кредитової Спілки «Самопоміч».

«Хто Царства Божого не прийме як дитина...»

Свято просфори з владикою Венедиктом у церкві Різдва Діви Марії у Пейлос-Парк

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers