rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Святкуємо \ Україна вшанувала 100-річчя Акту злуки та Дня соборності

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулося урочиста і знакова для всіх українців подія - було проголошено універсал про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну. Цього дня мільйони українців чекали не одну сотню років.

 

Спеціально до свята, в День Соборності, оригінал Універсалу Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західноукраїнською Народною Республікою (Акт Злуки) презентували на виставці, що відкрилася в Будинку митрополита у Національному заповіднику «Софія Київська».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рівно 100 років тому в цей історичний день був складений і підписаний політичний акт про об'єднання України. Це - історична подія для всієї української нації, тому що багатомільйонний народ, який сторіччями був розірваний між різними імперіями, прийшов до об'єднання. Тодішнє політичне керівництво УНР і ЗУНР після тривалих дебатів і дискусій підписало документ, який засвідчив створення єдиної незалежної Української держави», - підкреслив під час відкриття експозиції міністр юстиції Павло Петренко.

Title 
 Фото: Шамкін Даниїл, Укрінформ 

Він нагадав, що через політичні чвари і неспроможність об'єднатися перед викликами незалежність була втрачена, й українці заплатили дуже високу ціну за недалекоглядність тодішньої політичної еліти. 

«Зараз у нас - схожі виклики. У нас ворог - з тих самих кордонів, з яких він тоді захопив Україну. Ворог, який є підступним, потужним, який точно не має ілюзій - у нього є завдання знищити нас як націю і нашу державу. Тому нам треба зробити все можливе для того, щоб Україна могла захиститися, щоб вона була настільки потужною, аби ворог, який перебуває на кордонах, навіть не мав бажання рухатися далі і розгортати більш масштабну війну», - зазначив Петренко.

Міністр додав, що жодному політику, який має стосунок до прийняття рішень, історія і нащадки не пробачать помилок, пов'язаних із втратою незалежності.

«Це - основний висновок, який мусить зробити кожен, хто має стосунок до політики», - наголосив він.

Петренко закликав українців прийти на виставку, щоб пригадати історію. Крім оригіналу Універсалу, на 12 стендах представлені великий масив документів того часу і світлини історичних постатей, причетних до творення української історії 100 років тому.

Тим часом у Дніпрі до Дня Соборності України влаштували флешмоб. Декілька сотень містян утворили живу мапу України на площі біля міської ради та заспівали гімн.

Про це поінформували у прес-службі міської ради Дніпра.

  Title
  Фото: М'якшиков Микола, Укрінформ

«День Соборності України ще раз нагадує нам, якими зусиллями здобувалася цілісність нашої держави. Молодіжна рада Дніпра ініціювала цей флешмоб біля міської ради, бо Дніпро - місто, яке свого часу, у 2014 році, стало на захист цілісності України», - зазначила заступник директора департаменту гуманітарної політики - начальник управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дарія Біла.

У центрі мапи учасники підняли велику жовто-блакитну цифру 100 - саме стільки років виповнюється з дня проголошення Акту Злуки. 

Учасник флешмобу Ігор каже, що дізнався про акцію зі соціальних мереж і вирішив прийти, бо відчуває себе патріотом: «Це - важливий день в історії нашої держави. Я вирішив долучитися, бо такі заходи об'єднують людей».

Також цього дня у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся патріотичний флешмоб, присвячений Дню Соборності України. У ньому взяли участь 100 курсантів, які вишикувалися у формі серця біля будівлі навчального закладу. Крім цього, під звуки оркестру курсанти виконали Гімн України.

Як повідомили у Дніпропетровській ОДА, біля пам'ятника молодому Тарасу у середмісті Дніпра представники керівництва області, міста та силових структур, захисники України, громадські діячі, духовенство й мешканці Дніпра поклали квіти. Хвилиною мовчання вшанували загиблих Героїв - захисників України.

Title 
 Фото Олександра Лапіна 

У Вінниці на честь Дня Соборності України влаштували патріотичний флешмоб та акцію «Ланцюг єднання».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

«У День Соборності України в рамках урочистостей з нагоди свята вінницька молодь влаштувала патріотичний флешмоб. Студенти - учасники покладання квітів до Меморіалу Слави й обеліску Небесній Сотні й Героям АТО - після вшанування захисників Вітчизни вишикувались у слово «соборність», і всі учасники дійства разом із професійним хором заспівали Гімн України», - повідомили в департаменті. 

Згідно з даними департаменту, участь у флешмобі взяли 450 учнів та студентів вінницьких коледжів та вишів.

Окрім того, вінницькі націонал-патріотичні молодіжні організації організували у Вінниці акцію «Ланцюг єднання», взявшись за руки у живому ланцюжку, вишикуваному вздовж центрального мосту через р. Південний Буг.

  Title
  Фото: Гудак Сергій, Укрінформ

А мешканці Ужгорода на честь 100-річчя Соборності України пронесли історичною частиною міста 100-метровий жовто-блакитний стяг і згодом з'єднали прапором два береги річки Уж - на знак єдності між Сходом та Заходом. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в прес-службі Закарпатської обласної ради.

«22 січня на площі Народній в Ужгороді закарпатці зібралися у колону з розгорнутим 100-метровим прапором з нагоди відзначення Дня Соборності України та 73-ї річниці утворення Закарпатської області в складі України», - йдеться в повідомленні.

Традиційно розпочалися урочистості з покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку, участь в яких взяли керівники Закарпаття, військові, студенти, представники громадських організацій, священнослужителі та містяни.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав «Молитву за Україну», «Гей, пливе кача» та інші народні пісні.

Учасники колони зупинилися для вшанування та покладання квітів біля пам'ятника президентові Карпатської України Августину Волошину.

Опісля вирушили до пішохідного мосту, який об'єднує береги річки Уж - на знак соборності та єдності Сходу та Заходу України на мосту розгорнули 100-метровий стяг.

Вшанували 100-річчя підписання Акту злуки та День Соборності України й на Житомирщині.

На межі Новоград-Волинського району Житомирщини та Корецького району Рівненщини на трасі Київ-Чоп люди утворили живий ланцюг єднання, розгорнули 200-метровий прапор України та передали рушник єднання.

Title  

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Починаючи з 1990 року, ми започаткували традицію такого спільного відзначення Дня Соборності України на межі Житомирської та Рівненської областей, коли люди беруться за руки, об'єднуючи Західну Україну з Північною. Цього року тут розгорнули один із найбільших прапорів України, площа якого 200 квадратних метрів. Крім того, майстрині з Новограда-Волинського почали вишивати рушник єднання, який ми передаємо на Рівненщину», - розповіла начальник управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва.

  Title
  Фото: Чириця Ірина, Укрінформ

За словами учасниці аналогічного ланцюга єднання у 1990 році Ніни Петрук з Новограда-Волинського, 29 років тому на цьому місці так само зібралися багато людей, які на хвилі патріотичного піднесення підняли національну символіку та співали стрілецькі і повстанські пісні. Жінка додала, що коли акція проходила в її місті, тодішня влада виривала у людей з рук українські прапори.

Під час заходу також відбувся святковий концерт.

Численні виклики, що постають нині перед Україною, вимагають від українців у всьому світі єдності та співпраці.

Таку думку з нагоди Дня Злуки висловив президент Світового Конгресу Українців Павло Грод.

«У час теперішніх серйозних викликів, перед якими постає Україна, Світовий Конгрес Українців закликає українську діаспору та народ України до єдності та активної співпраці у збереженні соборності української держави, що є нашим найважливішим завданням», - сказав Грод.

Він запевнив, що головним пріоритетом СКУ наразі залишається «всебічна підтримка України».

«Новообраний Провід СКУ готовий до конструктивної співпраці з владними структурами, політичними партіями та громадянським суспільством України насамперед у питаннях відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, втілення в життя європейських і євроатлантичних прагнень українського народу та розбудови України як успішної європейської держави», - запевнив Грод.

За його словами, Конгресу важливо також «створювати умови й далі працювати над поверненням закордонних українців в Україну, а також зміцнювати співпрацю та єдність українського народу в Україні та в діаспорі».

«Тепер, коли вже п'ятий рік під російською окупацією перебувають українські території Криму і Донбасу, а на східних кордонах України продовжується збройна агресія, ми, як ніколи раніше, усвідомлюємо важливість єдності українських земель та духовно-релігійної і національної єдності українського народу», - наголосили у СКУ.

 

Джерело: «Укрінформ»

 

Любі друзі!

Церкви просять реставрації – що чекає храми Прикарпаття

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers