rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Діалог лікує і не тільки?

Існують інколи в науці великі та глибокі теми, які на рівні суспільної свідомості доволі довго можуть залишитися не актуалізованими, не виведеними на передній край суспільної уваги. А потім якась конкретна ситуація раптом дає поштовх, і оте глибинне знання стає популярним, цікавим, потрібним, і таку тематику виводять на авансцену обговорень.

 

Так трапилося і у випадку, про який йтиметься.

Між Україною і Польщею протягом останніх років наростали моменти непорозуміння. Трагічні сторінки спільної історії, різне трактування певних подій та персон, різкі висловлювання та дії певних осіб та політичних сил призводили до того, що стосунки між двома країнами напружувалися і, почасти, псувалися.

І це попри те, що Польща багато зробила для того, щоб допомогти Україні в просуванні до ЄС, у взаємодії з ним, стала адвокатом України - як це неформально називалося.

Вказуючи на цю обставину, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав констатував: «Впродовж останніх двох-трьох років українсько-польські відносини переживають непростий період. У певний момент на рівні істориків, дипломатів цей діалог ніби зайшов у глухий кут. Ми начебто перестали чути одне одного. Хоча ми вважаємо наших польських братів стратегічними партнерами у розбудові нашого європейського дому. І ось з'явилася ініціатива з польського боку, щоб розпочати діалог на рівні віруючих сердець».

Ініціативу виказав редактор польського Католицького інформаційного агентства Кшиштоф Томашик. Він узяв розширене інтерв'ю у Блаженнішого Святослава і тим заклав основу для створення книги.

Саме книгу, написану на основі цього інтерв'ю і названу «Діалог лікує рани», презентували у столиці України 17 січня.

До речі, майже стовідсотково у відгуках різних ЗМІ на цю подію основне слово писалося різними авторами повідомлень усталено, традиційно: «Діалог».

Однак, я вирішив винести в заголовок те написання цього поняття, яке вжив автор, Блаженніший Святослав.

Загалом, теорія і, тим більше, філософія діалогу, це є величезна, цікава, глибока і популярна у світовій науці тематика, пов'язана з працями таких видатних теологів і філософів, як Мартин Бубер, Микола Бердяєв, Михайло Бахтін, Габріель Марсель, Юрген Габермас та інших.

Зокрема, М. Бубер у своєму фундаментальному дослідженні «Я і Ти» сформулював концепцію діалогічної етики, котра полягає у виясненні стосунків Людини і Світу, Людини і Бога і, само собою, Людини і Людини.

Мислячи у цьому ж напряму, Блаженніший Святослав сказав: «Ми, християни, віримо, що Господь Бог створив людину в контексті діалогу з Ним. Людина може бути собою справжньою лише тоді, коли вона вступає в діалог. Передусім, з Богом, своїм творцем. Такий діалог ми називаємо молитвою. Проте, також діалог потрібен і з іншою людиною».

  Title
  Президент аплодує діалогу УГКЦ та ПЦУ
на презентації книги 17 січня

Глава УГКЦ висловив переконання, що нинішній 2019 рік має стати роком діалогу.

Користуючись нагодою, Глава УГКЦ звернувся до присутнього на презентації Предстоятеля новоствореної ПЦУ Блаженнішого митрополита Епіфанія: «Ми не говоримо про об'єднання Церков в єдину структуру, як це сталося на Об'єднавчому Соборі українського православ'я. Ми говоримо про єднання в ім'я спільного блага, спадщини, єдиної європейської, незалежної, соборної держави».

Говорячи про необхідність розробки спільної дорожньої карти, Глава УГКЦ оцінив ситуацію так: «Я думаю, що саме в Україні вимальовується цікава перспектива для вселенського екуменічного діалогу у контексті нових можливостей. Адже сьогодні між Католицькою та Православною церквами триває інтенсивний діалог у формі Змішаної православно-католицької богословної комісії. Наша церква вже є її членом...

Разом ми маємо можливість показати світовому християнству, що екуменічний діалог між УГКЦ і ПЦУ можливий. Адже сьогодні він відсутній в Україні. Проводяться тільки особисті зустрічі, спілкування в різних форматах. Тому розпочати його - це виклик і, можливо, перший крок у нашій дорожній карті».

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній відповів у дусі філософії діалогу: «Ми розпочинаємо перші кроки нашої співпраці, хоча до цього часу в нас також була співпраця. В майбутньому ми також будемо продовжувати наш діалог, співпрацю, ми ж - християни - повинні разом творити добро. Ми хочемо розпочати добру плідну співпрацю між Православною та Українською Греко-Католицькою церквою, яка раніше існувала, але ми хочемо її поглибити, щоб разом, спільно в подальшому співпрацювати».

Блаженніший Епіфаній уже навіть зробив найближчий практичний крок - запросив Главу УГКЦ на свою інтронізацію, яка відбудеться 3 лютого у Софійському соборі Києва.

Присутній на презентації книги президент України Петро Порошенко, зокрема, сказав: «Діалог не тільки лікує рани. Думаю, що буде друга книга, що далі поглибить діалог. Не берусь нав'язувати свою точку зору, але він точно будує. На моє глибоке переконання, він будує українську Церкву і державу... Я встиг прочитати вашу книгу ще зі Львова. І з більшістю цих подій згоден. Я хочу звернутися до всіх - розуміти, яка історична місія зараз лягає на плечі кожного з нас».

Присутні на презентації з великим інтересом сприйняли книгу і діалог, який відбувся...

Висловлені заклики до діалогу тим більш актуальні, що цей рік подвійних виборів загрожує суттєво зашкодити діалогам політиків-конкурентів між собою, суспільному діалогу і, у кінцевому підсумку, єдності України.

Амет Бекіров: «Я змінив комфортне життя на усвідомлене»

Дослідження символічного простору українського народу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers