rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Cноукайтінг: відпочиваємо активно

Сноукайтінг - це один із новітніх зимових видів спорту. Лижникам, бордерам, кайтерам і скейтерам навчитися сноукайтінгу дуже легко. Він має безліч шанувальників у всьому світі. Бо що-що, а гострі відчуття сноукайтерам гарантовані. Проте, як завжди, насамперед, - безпека.

 

Сноукайтінг - це катання на лижах чи сноуборді з кайтом - повітряним змієм. Цей вид спорту можна назвати найбільш динамічним. Останнім часом він досить швидко розвивається. Ним можна займатися як у горах, так і на рівнині - на суші, покритій снігом, або замерзлих озерах. Для катання не потрібен сильний вітер, адже тертя між снігом і лижами чи бордом майже немає. Подібно до серфінгу, сноукайтінг має величезний потенціал для розвитку.

Можливо, новий вид спорту є таким популярним через те, що його легко освоїти. Досить 15-хвилинного тренування, і новачок уже може кататися самостійно. Більш досвідчені сноукайтери вже не просто катаються, ковзаючи за кайтом, а й виконують різні трюки на сноуборді або лижах.

Крім різних видів захисту, для занять сноукайтінгом потрібні спеціальні рукавички для захисту рук від натирання стропами.

У використанні різного спорядження є свої зручності і недоліки. Лижі - значно простіші. Новачки, як правило, спочатку катаються саме на них. У лижника є два канти, за допомогою яких він може боротися з тягою кайта.

На лижах зручно переміщатися на крижаній поверхні або втрамбованому майданчику. Крім того, на лижах значно простіше, ніж на дошці, приземлятися після стрибків. Катаючись на лижах, можна використовувати кайт меншого розміру.

Ще одна перевага лиж полягає у тому, що на них можна їхати, відштовхуючись ними від снігу, навіть у тому випадку, якщо вітер - слабкий і кайт тягне занадто слабо. Також можна зробити крок назад, якщо виникає провал вітру, через що кайт може впасти.

До недоліків лиж зараховують те, що вони - значно важчі, ніж сноуборд, до того ж, під час катання доводиться перебувати у досить незручній позі. Крім того, лижі можуть роз'їхатися, спортсмен неминуче впаде, і при цьому він може отримати травму.

Сноуборд для катання з кайтом має спрощену конструкцію, а катання на ньому схоже на катання на воді. Взагалі, досвідчені спортсмени запевняють, що той, хто робив якісь трюки на воді, зможе виконати їх і на снігу. Однак, катаючись на сноуборді, необхідно вибирати хороші траси. На розбитому снігу дуже важко втримати рівновагу, особливо, коли кайт тягне спортсмена вперед. При цьому він може посковзнутися, впасти й отримати травму.

Основною помилкою спортсменів, які вирішили спробувати себе у сноу­кайтінгу, є те, що вони вирушають на тренування без інструктора. Якщо немає можливості знайти інструктора, рекомендовано запросити хоча б досвідченого товариша, який уже займається цим видом спорту. Можливо, у новачка є досвід ходіння під кайтом на воді, і він без побоювання вирушає кататися з кайтом на сноуборді або лижах, не враховуючи при цьому, що вода і сніг мають різні характеристики. Засніжена або крижана поверхня таїть багато небезпек, про які спортсмени дізнаються поступово, в міру набуття навичок катання.

Кайт прикріплюється за допомогою трапеції. Для того, щоб трапеція краще «сиділа», вона повинна розташовуватися якомога ближче до тіла. Щоб вирішити це завдання, були створені спеціальні куртки, що мають пристосування для кріплення кайта до трапеції зсередини.

Є різниця між стрибками на воді і твердій поверхні. Невміле або невдале приземлення - дуже небезпечне для життя. Поширеними є такі травми, як переломи і вивихи.

Тим часом легкість навчання сноукайтінгу спонукає спортсменів дуже ризикувати. З цієї причини серед людей, що займаються цим видом спорту, дуже поширені різноманітні травми.

Багато небезпек приховують у собі лижі. Людина, можливо, чудово вміє ходити на лижах на снігу і тому сміливо починає катання з кайтом, але вона не має ще достатнього уявлення про сам кайт, керування ним і про те, як поєднувати з кайтом ходіння на лижах. У результаті, лижники також можуть отримати важкі травми.

Невміле поводження з кайтом може призвести також до заплутування у стропах і кантах. Безпечніше використовувати кайт меншого розміру, який не зможе підняти спортсмена над землею.

Ще однією проблемою сноукайтінгу є те, що не завжди можна знайти чисте поле без перешкод. Дерева, яри і телефонні лінії становлять небезпеку для спортсменів: кайт може зачепитися за них, а сноуборд або лижі - застрягти в ущелині.

При катанні на льоду озера або річки існує небезпека провалитися під лід. Справа у тому, що на крижаній поверхні водойм поруч з ділянками, вкритими товстим шаром льоду, можуть бути дуже небезпечні поверхні з тонким шаром. Це можуть бути місця зі швидшою течією, наприклад. На початку і наприкінці зими, а також у дні відлиги на озерах можуть з'явитися вільні від льоду ділянки, непомітні здалеку. При цьому, навколо цього місця товщина льоду може залишатися безпечною. Тому дуже важливо попередньо  визначити товщину льоду на всіх ділянках тренувального майданчика.

Дуже небезпечним є катання у горах, де тяга кайта може спровокувати падіння спортсмена, що зупинився. Крім того, при занятті сноукайтінгом у горах існує небезпека потрапити під снігову лавину. Саме тому спортсмени, вирушаючи кататися, зазвичай, мають при собі невеликі лопатки.

Можливо, через такі нюанси більшість сноукайтерів воліють займатися цим видом спорту на рівнині. Замерзлі озера, засніжені поля, розташовані далеко від доріг, телефонних ліній і різних перешкод, є найкращим вибором для занять сноукайтінгом.

  Title

Сноукайтінг у горах небезпечний навіть для досвідчених райдерів, а новачкам там робити взагалі нічого. На гірській поверхні можуть бути дуже круті схили. Недосвідчений спортсмен ризикує просто розбитися у горах.

Курорти для швидкісного спуску сноукайтери, зазвичай, не використовують, оскільки вони не підходять для цього виду спорту через вузькі лижні схили, обмежені деревами. Та й лижникам не дуже подобається бачити на своїх схилах сноукайтерів, що піднімаються на гору зі своїми кайтами. Адже якщо кайт впаде поперек схилу гори, то стане серйозною перешкодою для лижника, що спускається на великій швидкості. Це також може призвести до травми, можливо, навіть зі смертельним результатом.

Щоб вирішити проблему потрапляння снігу під одяг при катанні з кайтом, можна придбати спеціальні високі штани з підтяжками. Інакше сніг може потрапити під одяг, що призведе до переохолодження. Також рекомендовано одягати спеціальну поліпропіленову білизну, пошиту якраз для спортсменів, що допомагає уникнути переохолодження. Вона може бути з вовняних ниток.

Сноукайтінг на горизонтальній площині теж становить певну небезпеку. Легкість катання на засніженій або зледенілій місцевості робить небезпечним катання з кайтом при сильному вітрі. У цьому випадку рекомендують використовувати невеликий кайт, яким легше керувати.

Великий кайт може з легкістю підняти спортсмена і понести за собою на велику відстань. У зв'язку з цим треба уникати ділянок з «ротором», тобто, місць, у яких через дерева, будівлі або гори створюється поривчастий вітер.

Дуже важливо також постійно слідкувати за правильністю змащення сноуборду і лиж. Вибір засобу залежить від температури снігу.

При сильному вітрі на пояс одягають трапецію, яку використовують, займаючись сноукайтінгом, але вона може з'їхати вгору, створюючи незручності спортсмену й обмежуючи його рухливість. Сидяча трапеція не зісковзує вгору, але створює незручні моменти під час акробатичних стрибків. Щоб уникнути травм, рекомендовано використовувати комбіновані моделі трапецій - сидячо-поясні, що поєднують у собі позитивні моменти обох видів трапецій.

Не варто залишати стропи на снігу, де їх може переїхати інший сноукайтер. У результаті, стропи можуть обірватися під час стрибка і призвести до падіння і серйозних травм.

Шолом, захисні шорти, налокітники та наколінники є обов'язковими, незалежно від того, наскільки досвідченим є спортсмен.

Шоломи та інший захист потрібні на змаганнях навіть досвідченим спортсменам, оскільки існує значний ризик при падінні під час катання з кайтом. Ці падіння можуть закінчитися тяжкими травмами і переломами, зокрема, і травмами голови. Сноукайтер повинен також постійно перевіряти, наскільки зношеним є його екіпірування.

Джерело: «E-reading.club»

 

Повноцінний сніданок збереже чоловіче здоров’я

Чоловіча мода. Модні чоловічі куртки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers