rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Топ-10. Загадкові споруди, що збереглися у Великобританії та Ірландії ще з кам’яного віку

Пізній кам'яний вік (неоліт) був барвистим періодом передісторії, саме тоді почали з'являтися безпрецедентні приклади людської співпраці.

 

Тому до цієї епохи належать одні з найбільш загадкових і цікавих археологічних пам'яток, які можна побачити на сьогоднішній день. Їх насправді так багато, що про деякі дивовижні стародавні пам'ятники просто почали забувати. Отже, подивімося на одні з найкращих стародавніх споруд епохи неоліту, які можна знайти у Великобританії та Ірландії.

10. Карн Глузь (Carn Gluze) або Боллоуолл Барроу (Ballowall Barrow)

 

Title
 

 

Цей стародавній курган добре відомий. Розташований на південному заході Великобританії, в графстві Корнуолл. Це місце було спочатку закидане сміттям з довколишньої копальні. Місцева легенда розповідає про те, що тут проводилися «темні» ритуали і що це місце в нічний час краще обходити десятою дорогою.

Структура складається з двох концентричних кіл і могильного пагорба, розташованого в центрі, який довкола оточує стіна. Сам могильний пагорб спочатку підносився на кілька метрів. У пагорбі археологи виявили 5 гробниць, в яких були різноманітні горщики, що належать до бронзового віку. Вважається, що прямокутна виїмка була місцем поховання одного із загиблих. Потім пагорб був засипаний землею чи накритий камінням, і, нібито, вважався символічним входом у потойбічний світ. Деякі археологи вважають, що курган розташований на стоянці стародавньої людини періоду раннього кам'яного сторіччя.

9. Ланьон Куа (Lanyon Quoit)

 

Title
 

 

Ця цікава споруда називається «дольмен», вона є частиною іншого комплексу гробниць. Деякі дольмени були побудовані ще в 4000-му році до нашої ери, а це означає, що вони на 2000 років старші, ніж піраміди в Гізі. Спочатку ця споруда була досить високою, під нею міг вільно проїхати вершник на коні. У доісторичний час споруда було оточена земляним валом, як курганом, але верхній пласт землі зруйнувався через ерозію.

Величезний камінь, що лежить поверх стоячих каменів, важить 13,5 тонни, і для того, щоб його хоча б зрушити, потрібні були б зусилля кількох десятків людей.

8. Мен-ан-тол (Men-an-tol) або Око диявола (Devil's Eye)

 

Title

 

У перекладі з оригінальної корнуольської мови «Men-an-tol» означає «камінь з отвором». Про сам камінь мало що відомо, ми знаємо лише те, що він був вирізаний з дуже міцного граніту. На виготовлення центрального каменя, ймовірно, пішло кілька сотень людино-годин. За деякими теоріями, круглий камінь був входом у стародавню гробницю або, можливо, частиною календаря. Ці камені лежать тут з періоду неоліту, тим не менше, місцевий фермер міг їх перемістити після того, коли деякі з них попадали через погану погоду.

Круглий камінь з отвором у центрі вважався панацеєю від усіх хвороб і використовувався в лікувальних ритуалах: дітей пропускали через отвір у камені, щоб вилікувати хвороби. Легенда свідчить: якщо жінка пройде через отвір 7 разів при повному місяці, - вона завагітніє.

7. Вест-Кеннет-Лонг-Барроу (West Kennet Long Barrow)

 

Title
 

 

Вест-Кеннет-Лонг-Барроу - це величезна будівля, що розтягнулося більш, ніж на 91 метр. Будівля старша від Стоунхенджа на 400 років і була зведена в 3600 році до нашої ери. На відміну від курганів з попередніх параграфів, у Вест-Кеннет-Лонг-Барроу можна зайти всередину.

У Вест-Кеннет-Лонг-Барроу археологи знайшли понад 50 людських скелетів. Найцікавіше, що, мабуть, кістки були розсортовані по різних типах і зберігалися в різних кімнатах. Широким фасадним каменем, який можна побачити на верхній фотографії, періодично закривали вхід, щоб убезпечити будівлю від потенційних грабіжників могил.

Цей головний камінь, імовірно, також слугував декорацією для проведення ритуалів поховання, а вже потім покійника заносили всередину. Протягом тисячі років популярним був ритуал небесного поховання. Археологи вважають, що тіла покійників клали під відкритим небом поряд з місцем поховання. Коли від тіла внаслідок процесів розкладу залишалися самі кістки, їх збирали і переносили всередину будівлі.

6. Камені Роллрайт (Rollright Stones)

 

Title
 

 

Цей комплекс складається з декількох різних структур, найцікавішою спорудою з яких є Кінгсмен (Kingsmen). Ці стоячі камені викладені в ідеальне коло, їх висота - від декількох десятків сантиметрів до 2,1-2,4 метра. Вважається, що спочатку камені були розміщені впритул один до одного, утворюючи ідеальне безперервне коло. Археологи знайшли залишки вогнищ, які розпалювалися в центрі кола. Цілком можливо, що це є доказом проведення давніх бенкетів або ритуалів жертвопринесення, які проводилися в колі.

5. Стріли диявола (Devil's Arrows)

 

Title
 

 

Стріли диявола - це три стоячі камені або менгіри з необробленого каменю. Вони поцятковані прикметними канавками, залишеними сторіччями дощів. Камені стоять в лінію з півночі на південь і могли бути вказівниками межі території племені або місцем зібрань. Вважається, що інші стародавні споруди розташовані на одній лінії з камінням, і цілком можливо, що камені були орієнтирами для паломництва. Тим не менше, про ці камені відомо дуже мало. Місцева легенда свідчить про те, що диявол кинув ці камені в сусіднє місто Олдборо (Aldborough), але промахнувся, а самі камені залишилися там, де впали.

4. Стоунхендж (Stonehenge)

 

Title
 

 

Стоунхендж - це одне з найбільш легендарних та загадкових місць на Землі, яке вже багато сторіч бентежить уяву археологів. Найцікавіше полягає в тому, що ця будівля насправді зовсім не хендж. Зазвичай, хенджі відрізняються тим, що у них є зовнішній кільцевий земляний вал і внутрішній круглий майданчик, але у Стоунхенджа все навпаки - він має внутрішній земляний насип, оточений великою площею.

Стоунхендж є прикладом безпрецедентної співпраці в країні, населення якої було дуже нечисленним і сильно розселеним по території. 80 каменів, що утворюють внутрішнє коло, були привезені сюди з території сучасного Уельсу, який розташований на відстані більше, ніж 386 кілометрів. Кожен з цих каменів важить більше, ніж тонна, тому вже навіть транспортування таких каменів вимагало високого рівня узгодженості, і це, безсумнівно, є вражаючим досягненням. Однак, камені більшого розміру важили по кілька тонн, і для їх перевезення і встановлення були потрібні поглиблені знання в сфері механізмів підняття блоків або величезна кількість робочої сили. Карнизні камені або камені-перемички закріплювалися на стоячі камені за допомогою цапф.

Вважається, що Стоунхендж використовувався як крематорій чи храм для вшанування пам'яті покійних. Ритуальна доріжка пов'язує Стоунхендж із прилеглою річкою, яка, своєю чергою, пов'язана з іншим хенджем під назвою Даррінгтон-Уоллс (Durrington Walls), в якому замість каменів стоять дерев'яні стовпи. Згідно з однією з теорій, спочатку люди вшановували пам'ять померлої людини в Даррінгтон-Уоллс, після чого спускалися по річці в Стоунхендж, де вони вшановували смерть покійного.

3. Скара-Брей (Skara Brae)

 

Title
 

 

Скара-Брей - це одне з найбільш добре збережених місць у цьому списку. Поселення Скара-Брей розташоване на одному зі шотландських Оркнейських островів (Orkney), і його часто називають шотландською версією Помпеїв через те, що воно так добре збереглося.

По суті це - місто, побудоване на пагорбі, утвореному з господарських відходів первісної людини, похованих під шаром осадових порід. Деякі археологи вважають, що це місце сягає своїм корінням третього тисячоліття до нашої ери.

Це місце дуже цікаве тим, що може дати нам багато інформації про життя стародавніх людей. Ми знаємо, що його мешканці були великими виробниками кераміки, відомої як жолобкова кераміка, яка була широко поширена в усій Великобританії. Площа кожного з будинків становить приблизно 12 квадратних метрів, і в самому його центрі було вогнище. Вважається, що мешканці будинків обігрівали їх за допомогою спалювання місцевого торфу. Їхня дієта, здебільшого, складалася з дарів моря, і харчувалися вони головним чином водоростями і молюсками. У кожному будинку були кам'яні меблі, зокрема, шафи, крісла, скрині, ящики для зберігання, а також двері, які закривалися зсередини. Ще більше вражає те, що в кожному будинку була складна дренажна система і примітивна версія сучасного туалету.

Це місце огорнуте численними загадками і суперечками. Деякі археологи вважають, що люди, які жили тут, були простими пасторальними фермерами, тоді як інші вважають, що мешканці цих будинків були групою високопоставлених осіб і що тут панувала теократія, а представники місцевої влади (духовенства) вважалися місцевими мудрецями, майже як ефори Стародавньої Греції.

2. Чеддерська ущелина (Cheddar Gorge)

 

Title
 

 

Чеддерська ущелина, яка часто розглядається як британський аналог Гранд-Каньйону, це, без сумніву, найстаріше археологічне місце в цьому списку. Ущелина завглибшки 137 метрів включає в себе міріади різних споруд кам'яного сторіччя, найстаріше з яких належить до часів пізнього палеоліту (раннього періоду кам'яного віку). Її вік становить майже 12 000 років, що робить ущелину старішою, ніж найбільш ранні єгипетські культури.

В ущелині розташована низка печер. Двома головними печерами є печера Гау (Gough's Cave) і печера Кокс (Cox's Cave). Саме в печері Гау археологи виявили найбільш ранній повний скелет людини. Скелет назвали Чеддерською людиною (Cheddar Man), і йому понад 9000 років. Археологи виявили на ньому ознаки насильницької смерті. Цілком можливо, що він став жертвою канібалізму, судячи з потенційно смертельної травми черепа.

Інші знахідки включали в себе крем'яні головки сокир і крем'яні наконечники стріл. Вони були розкидані по всій території, що вказує на те, що це, найімовірніше, було спільнотою мисливців-збирачів. Обидві печери, можливо, використовувалися для доісторичного виготовлення сиру, звідси і пішла їхня назва.

1. Ньюгрейндж (Newgrange)

 

Title
 

 

Ньюгрейндж - стародавнє мегалітичне курганне поховання в Ірландії. За своєю площею це місце більше і старіше, ніж Стоунхендж. Ньюгрейндж - величезний курган, який є частиною 5000-річного комплексу Бру-на-Бойн (Bru na Boinne).

Висота будівлі складає 13,5 метра, а діаметр - 85 метрів. Це споруда справді монументального масштабу. Сам курган, який вивищується майже на 14 метрів, ніби обрамлює реконструйований фасад з білого кварцу, оскільки старий фасад частково був зруйнований у результаті ерозії. Вага одного лише каменю, використаного у будівництві цього кургану, складає, загалом, 200 000 тонн. Найбільш імовірно, сотні робітників були залучені до будівельних робіт, а для контролю над будівництвом потрібні були дуже досвідчені і вмілі інженери.

Усередині кургану розташована одна з найбільших гробниць у Західній Європі, до неї веде 18-метровий, майже хрестоподібний прохід, а вхід у курган з південно-східного боку прикрашений давніми малюнками, таємниця яких ще не розкрита.

У цій гробниці, можливо, спочатку зберігалися кістки вождів місцевого племені або мудреців. Якщо це так, то будівлю технічно можна назвати склепом, оскільки в ті часи звичайною практикою було небесне захоронення або екскарнація, в процесі якої тіла померлих залишали під відкритим небом, щоб сили природи очистили їх до кісток, а потім ці кістки ховали в гробницях. Нарешті варто зазначити, що ця споруда містить рідкісні приклади мистецтва різьблення по каменю, що належать до періоду неоліту. Для створення цих абстрактних малюнків, які можна розглянути при вході в курган, були потрібні значні навики і вміння.

 

Джерело: «В світі» 

 

Визначні пам’ятки Намібії

6 наймістичніших замків Західної України. Моторошні історії кам’яних стін та загублених життів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers