rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Здорова дівчинка – здорова жінка

Якщо не лікувати запальні процеси у дитячому чи підлітковому віці, це може спричинити безпліддя.

 

15-20% подружніх пар в Україні не можуть зачати дитину. Більш, ніж у половині випадків причина криється у жінці. Жіноче репродуктивне здоров'я закладається у ранньому дитинстві. Ось чому батькам слід бути уважними і вибудовувати довірливі стосунки з дітьми. Від батьків часто залежить, чи зможе їхній нащадок у майбутньому продовжити рід.

Які гінекологічні захворювання можуть виникати у юному віці і до яких наслідків можуть призвести, розповідає головний позаштатний спеціаліст Департаменту ОЗ ЛОДА з дитячої гінекології, доцент кафедри акушерства та гінекології ФПДО ЛНМУ ім. Д. Галицького, к. м. н. Еліна Чайківська.

- З якими хворобами найчастіше зіштовхуються юні пацієнтки?

- Жінка може хворіти протягом усього життя, починаючи з народження. Для різного віку характерні різні захворювання. У 85% пацієнток віком до 10 років виявляємо хвороби зовнішніх статевих органів та запальні стани, які є наслідком супутніх захворювань (ангін, алергій, дисбактеріозів, запальних захворювань нирок і сечового міхура). При вчасному лікуванні основної недуги запальні реактивні стани зникають без спеціального лікування гінеколога. Якщо батьки пізно звертаються до фахівця - такі стани переходять у гінекологічне захворювання.

У дівчат-підлітків віком від 11 до 18 років у 75% мають місце гормональні порушення, у 25% - запальні гінекологічні захворювання, 35% з яких пов'язані зі статевими збудниками, тобто, з початком статевого життя. Гормональні порушення виникають внаслідок поганої екології, неправильного харчування, стресів, психологічних перенавантажень. У період сесій, ЗНО фіксуємо більше госпіталізацій із приводу кровотеч.

Багато пацієнток звертаються з порушенням менструальної функції, зокрема, відсутністю менструацій (аменореєю), передменструальним синдромом, болючими менструаціями та функціональними кістами.

Важливо вчасно звернутися до лікаря, аби той правильно оцінив гормональний стан і пролікував дитину, адже від цього залежить відновлення репродуктивної функції і правильне її формування.

- До яких проблем призводять запущені запальні процеси у дитячому віці?

- Є низка захворювань, які зовні можуть ніяк не давати про себе знати, тому для їх вчасного виявлення необхідно проходити профілактичні огляди. Більшість гінекологічних захворювань дорослих жінок беруть початок з юних років. Якщо не лікувати запальні процеси у дитячому чи підлітковому віці, потім це може стати причиною безпліддя.

- Чи потрібно якось готувати дитину до зустрічі з гінекологом?

- Згідно з наказами МОЗ, огляд у гінеколога відбувається за показами, коли у лікаря виникає підозра на гінекологічне захворювання, або за бажанням батьків. Психологічно підготувати дівчинку до консультації з гінекологом повинна мама. У жодному випадку така підготовка не може проходити перед кабінетом лікаря. Це треба зробити вдома у делікатній формі. Найгірше, що можна зробити, - не попередити дитину, що її будуть оглядати. Дівчинка не повинна чути жодних негативних розмов про огляд. Лікар теж мусить, передусім, встановити належний контакт з юною пацієнткою, особливо, коли ця зустріч відбувається вперше. Крісло закривається ширмою, щоб не злякати дівчинку. Якщо з боку дитини лікар бачить сильний спротив, а ситуація не є невідкладною (кровотечі, сильний біль), огляд переноситься до наступного візиту.

- Як відбуваються профілактичні огляди у школах?

- Лікарі лише проводять бесіди з дівчатками, аби з'ясувати, чи є якісь скарги. Гінеколог не має права оглядати дітей без відома батьків. Огляд відбувається лише у присутності батьків або близьких родичів. Якщо під час розмови з'ясовується, що є підозра на гінекологічне захворювання, на спеціальний прийом запрошують маму з дитиною. У разі невідкладних станів огляд проводиться за участі не менше, ніж двох лікарів.

- Хто з родини повинен займатися статевим вихованням дівчинки? Мама, бабуся, тітка? А може, обоє батьків?

- Діти не повинні отримувати таку інформацію з вулиці, одне від одного чи з Інтернету. Пояснити все повинні батьки, аби застерегти дитину перед ранніми статевими відносинами і вберегти таким чином від небезпечних інфекцій, що передаються статевим шляхом. Розмовляти з дівчинкою має той, з ким у неї склалися найбільш довірливі стосунки. Дитині слід пояснити, що у житті, крім сексу, є багато цікавого.

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Олег Чабан, доктор медичних наук, психіатр: «Чим більше у людини засобів комунікації, тим глибшим є почуття самотності»

З початку року на кір уже захворіли понад 5 тисяч українців, двоє померли

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers