rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Вшанування пам’яті Василя Стуса у школі українознавства ім. Василя Стуса в Чикаго

Не забувай, що Бог дав тобі більше, ніж ти береш.

Тож крокуй до свого призначення з радістю і безоглядно.

Василь Стус

 

Як уже добре відомо, що культурно-просвітницька робота є частиною навчально-виховного процесу школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса в м. Чикаго. Адже наша школа, окрім того, що займається навчанням дітей, також забезпечує національне і духовне виховання молоді, що є надважливим показником нашої ідентичності.

 

З цією метою 12 січня у нашій школі було проведено навчально-виховний захід, присвячений 81-й річниці з Дня народження Василя Стуса - великого письменника-шістдесятника, дисидента, борця за права і свободи громадян, Героя України (посмертно).

Відомо, що місяць січень є багатим на дні народження відомих людей. У січні ми також згадуємо про Василя Симоненка, Володимира Сосюру, Павла Тичину, Івана Огієнка, Агатангела Кримського. Позаяк у 2014 році нашій школі було присвоєно ім'я легендарного Василя Стуса, було прийнято рішення щороку проводити тематичні заходи з вшанування пам'яті цього нескореного сина українського народу.

  Title

Про діяльність непересічної постаті українця, яким був В. Стус, про причини його трагічної долі учням 9-10 класів розповідала директор школи п. Наталія Пономарьова. Водночас, пані Наталя представила чимало фактів з життя письменника, які тільки починаємо для себе відкривати. Пані Наталя також підкреслила, що Василь Стус був голосом українського народу. Він був одним з небагатьох, хто не боявся говорити, коли всі мовчали. А свої вірші використовував як зброю для викриття злочинної сутності комуністичного режиму. Незважаючи на утиски та переслідування, В. Стус продовжував свою поетичну творчість й активну громадську діяльність, виступав на захист прав людини, проти свавілля й беззаконня тодішньої системи.

Учитель української літератури пані Люба Галатима підготувала відеопрезентацію про життєвий і творчий шлях письменника. Пані Люба разом з учнями опрацьовували творчий доробок письменника. А як найкраще вшанувати поета і зрозуміти його велич? Ну, звичайно, читаючи його вірші. Усі вірші В. Стуса є дуже глибокими, наповненими філософськими міркуваннями, насиченими колоритною лексикою і фразеологізмами. Пані Люба порадила учням при прочитанні і вивченні віршів Стуса для кращого їх розуміння і сприйняття послуговуватись «Словником поетичної мови Василя Стуса», де вміщено рідковживані слова та індивідуально-авторські новотвори.

Також ми мали унікальну можливість прослухати живий голос поета і його вірші у власному виконанні, а саме: «Безсонної ночі», «Не побиваюсь за минулим», «Осліпле листя», «Вчися чекати, друже». Учениця 10-го класу Леона Петрович представила вірш «Як добре те, що смерти не боюсь я».

Важливо зазначити, що ця зустріч для учнів старших класів була дуже важливою, адже вивчення творчості письменника включено до обов'язкової шкільної програми. Під час заходу учні мали змогу поставити питання, проаналізувати й усвідомити, чому Василь Стус завжди ставив на перший план інтереси своєї нації і свого народу, через що на довгий час опинився за ґратами в Пермській тюрмі (Росія) для політичних в'язнів, де і помер за нез'ясованих обставин.

Як писав сам В. Стус: «Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації». Ось саме тому ми і вважаємо його гідним сином українського народу, яскравим прикладом для наслідування.

З першим снігом і морозами приходять довгоочікувані зимові свята

У Чикаго відзначено 100-річчя від Дня проголошення Акту Злуки – Соборності України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers