rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Старосільський замок: принада для туристів, що потребує допомоги

Старосільський замок видніється на фоні невеличких охайних хатинок ще здалеку. Із площею 2 га він вважається найбільшим замком на Львівщині. Втім, на превеликий жаль, ввійшовши у ворота, опиняєшся на цілковитому пустищі, оточеному високою стіною.

 

Від колишньої величі Старосільського замку не залишилося майже нічого - споруда перебуває в аварійному стані.

Ще у 2010-му році Старосільський замок був переданий у концесію Михайлу Рибі, генеральному директорові ТОВ «Кріс», на 49 років. Згідно з договором, було передбачено до 2012 року вивести пам'ятку з аварійного стану, до 2013 року - відновити одну з веж, а до кінця 2015 року - ввести об'єкт в експлуатацію.

«Коли підписувався договір про концесію, були чітко визначені обов'язки Михайла Риби. До 2012 року мали ввести у дію готель і ще деякі комплекси та законсервувати стан замку для запобігання нових руйнувань. Таким чином вони готувалися до Євро-2012. Проте, наразі він нічого не зробив», - розповідає Василь Кузик, секретар сільської ради.

Голова Старосільської сільської ради Андрій Сухарина неодноразово зустрічався з Михайлом Рибою. Нічого конкретного, за словами сільського голови, останній не каже. На всі запитання, чому не проводяться жодні з обіцяних робіт, відповідає, що коштів наразі немає.

Тож сільська влада неодноразово надсилала листи зі зверненнями представникам ЛОДА про необхідність розірвання концесії. Результат від цих звернень дорівнює нулю.

«Нам дають відписки, що шукають спосіб розірвання концесії. Чому воно так тягнеться - я не знаю. Розумієте, якщо концесія буде розірвана, ЛОДА повинна взяти наш замок на баланс. Відповідно, їй доведеться шукати державні гроші для того, аби щось зробити із замком, адже споруда зараз - в аварійному стані», - пояснює Василь Кузик.

Він також зазначає, що всі розуміють складність реставрації та тривалість цього процесу. «Насправді ж ми не просимо, аби наш замок був відреставрований за 2-3 роки, приведений до ідеального стану. Ми розуміємо, що це - нереально і для цього потрібні надзвичайно великі кошти. Одне з першочергових завдань - це консервація того стану, що є, аби не допустити подальшого руйнування», - зазначає Василь Кузик.

Title Title 

 

Наразі лише силами мешканців та громадських організацій на території Старосільського замку проводяться заходи для підтримання чистоти на прилеглій території та в межах самого замку. Силами небайдужих громадян зроблено освітлення стін замку, аби хоча б якось прикрасити його в темну пору доби, а також, щоб вночі ніхто не наражався на небезпеку.

Самі мешканці Старого Села вважають свій замок великою цінністю і хочуть, аби він став центром розвитку всієї громади.

«Ми були б дуже раді бачити у селі туристів, наш замок - велика архітектурна пам'ятка. Я думаю, кожен мешканець Старого Села мріє, щоб наш замок реставрували, і тут проводилися різноманітні заходи, фестивалі. Селу б це принесло велику користь, адже розвивалася б інфраструктура, приїжджали туристи, іноземці, можливо, якісь були б інвестиції», - висловлює свою думку Наталя, мешканка Старого Села.

Думку місцевих мешканців поділяє місцева влада. «Ми б хотіли, аби замок став окрасою нашого села, його центром, так би мовити, - родзинкою. - Ми розуміємо, що такий об'єкт є принадою для туристів. Це дасть можливість розвинути селу туристичну інфраструктуру. І фестивалі, і залучення людей, що в подальшому могли б створити в Старому Селі якісь робочі місця», - розповідає Василь Кузик.

Велику ставку влада села робить на розвиток туризму. Окрім замку, в Старому селі є на що подивитись.

Старе Село стоїть на історичній території - Волоському шляху. Саме через це місце пролягає одна з перших залізниць на Галичині. А на окраїні села розташована невеличка дерев'яна Іванівська церква, яка є пам'яткою архітектури. Вона була збудована ще у 1742 році.

Цінним надбанням громада вважає ікону, яка знайшлася у дзвіниці. Під час реставрації виявилося, що під тією іконою є ще одна - давніша, якій, як вважають, понад 300 років.

  Title

«Половина мешканців нашого села - переселенці з Польщі. Хоча це було не зовсім переселення, а радше, - депортація. Проте, у 2019 році виповниться 75 років від часу цих подій. Ми плануємо відкрити пам'ятний знак на згадку про депортацію», - розповідає секретар сільської ради.

Навіть зараз туристи - часті відвідувачі Старого Села. Проте, у 2017 році відвідувачі з Польщі стали свідками обвалу частини стіни. Замок перебуває в настільки зруйнованому стані, що будь-які відвідини стають потенційно небезпечними, на цьому наголошують і місцеві активісти. Виведення замку з аварійного - першочергове завдання.

«Ми завжди раді бачити туристів, адже вони і зараз до нас приїжджають. Єдине, є великий ризик, що ці туристи, як і мешканці, можуть бути травмованими, у зв'язку з аварійним станом замку. Необхідно, щоб ЛОДА нарешті розірвала договір з орендарем Старосільського замку, це - насамперед. А також - притягла його до відповідальності за порушення умов договору», - вважає Мар'яна Согуйко, мешканка Старого Села, місцева активістка.

Хоч громада Села і піклується про замок своїми силами та мріє про його розквіт, втім, залучення великих коштів для робіт у замку громаді Старого Села - не під силу. А пошуки інвестора чи складання якогось плану розвитку наразі є неможливими. Руки всім зв'язала концесія.

«Які ми можемо на сьогоднішній день робити плани, якщо замок перебуває в приватних руках Михайла Риби. Скажімо, ми навіть знайшли інвестора, який готовий вкладати кошти в розвиток Старосільського замку. Для того, аби підписати хоч якісь договори, нам потрібно спершу розірвати концесію. Коло знову замкнулося», - пояснює Василь Кузик.

Автор: Пришляк Ярина

Джерело: VEZHA

Дружківка можливостей

«Ми тут – ніхто»: білорус, який воював за Україну, живе у Києві і не може повернутися

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers