rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Проблеми АМКУ: головне – не вийти на самого себе

Новому голові Хмельницького тервідділення АМКУ доведеться розслідувати змови фірми його доньки та фірми, в якій працював сам.

 

У грудні 2018 року Антимонопольний комітет оприлюднив ім'я переможця конкурсу на посаду голови Хмельницького обласного територіального відділення АМКУ. Ним став Федорчук Олег Миколайович. Працювати йому буде нелегко, адже доведеться щось робити (чи не робити) з численними тендерними змовами за участі компаній його власної доньки та фірми, де Федорчук сам числиться головою Ревізійної комісії.

Аби полегшити усвідомлення пікантності ситуації, в яку потрапив Федорчук, а з ним і відповідальний за призначення голова АМКУ Юрій Терентьєв, розповімо про все в деталях.

Старша донька Федорчука, Ірина Панчук, є одноосібною власницею ТОВ «Компанія «Ескадра» та ТОВ «Теплогенеруюча компанія «Флагман». Засновані у 2016 році фірми спеціалізуються на постачанні пари, гарячої води та кондиційованого повітря, а крім того - будівництвом, ремонтом обладнання, монтажем систем водовідведення, опалення тощо.

Станом на 8 січня 2019 року компанія «Флагман» взяла участь у 18 завершених закупівлях, за результатами яких підписала п'ять договорів загальною вартістю 4,81 млн грн. При цьому, на 10-ти тендерах фірма конкурувала з ТОВ «Ізяславтрансбуд». Це - компанія, в якій новообраний очільник Хмельницького ОТВ АМКУ є головою ревізійної комісії.

Зауважимо, що тричі з «Флагманом» конкурував підприємець Юрій Гасюк - це співвласник та керівник згадуваного «Ізяславтрансбуду».

Про ймовірну фіктивність змагальності між компаніями свідчать деякі суто «тендерні» факти:

s На шести з десяти тендерів «Флагман» та «Ізяславтрансбуд» завантажили свої конкурсні пропозиції в один день.

s На дев'яти з десяти тендерів, учасниками яких стали «Флагман» та ТОВ «Ізяславтрансбуд», перемогу здобуло останнє (один невдалий тендер виграла третя фірма).

s При виключній конкуренції між «Флагманом» та «Ізяславтрансбудом» жодна з компаній під час аукціону не грала на пониження.

s При виключній конкуренції між «Флагманом» та «Ізяславтрансбудом» цінові конкурсні пропозиції компаній різнились лише на 0,001-0,1% на користь «Ізяславтрансбуду».

s Виступаючи конкурентом «Ізяславтрансбуду», «Флагман» не подавав повного пакету документів або подавав такі документи, які замовник не міг би прийняти, навіть якби пропозиція «Флагмана» виявилася вигіднішою (однак, щоразу це не відбувалось, тому замовники просто не відкривали документи «Флагману»).

Щодо другої фірми доньки Федорчука, то ТОВ «Компанія «Ескадра» досі не перемагала на публічних торгах. Втім, вона вже встигла скласти конкуренцію тому ж «Ізяславтрансбуду» на тендері щодо капітального ремонту даху одного з корпусів Деражнянської центральної райлікарні за 1,39 млн грн. Цікаво, що й «Ескадра» услід за «Флагманом» подала дуже схожу і пусту за змістом довідку про виконання аналогічних договорів. Крім того, «конкуренти» подали свої конкурсні документи в один день з десятихвилинною різницею у часі і не торгувались - попри 0,1% різницю у початковій ціні. Далі цікавіше.

Ще влітку в штаті «Ізяславтрансбуду» числився Мороз Петро Васильович. Він же є співвласником ТОВ «Будспецмонтаж-К» разом з Віктором Крещуком, а останній є керівником ТОВ «Горинь Теплоінвест», яким одноосібно володіє новоспечений антимонопольник Олег Федорчук, про що сам повідомив у своїй е-декларації.

З реєстру НАЗК відомо, що в «Ізяславтрансбуді» начальником будівельного відділу працює депутат Ізяславської райради Хмельницької області Наталія Кирилюк. З останньої декларації Кирилюк випливає, що її чоловік працює у відділі освіти, молоді та спорту Ізяславської РДА. За даними «Youcontrol», сама Наталія Кирилюк очолювала цей відділ з кінця 2013 до осені 2016 року. Напевно, співпадіння, що одним з найбільш затребуваних підрядників освітнього відділу Ізяславської РДА є «Ізяславтрансбуд».

На сумарно дорожчі замовлення могла претендувати лише ФОП Яцкова Інна Петрівна - це дружина голови Ізяславської РДА Бориса Яцкова.

Також у реєстрі НАЗК вдалось знайти колишнього керівника «ТК «Флагман» - Володимира Данилюка (у червні 2018 року він подавав свою кандидатуру на посаду заступника головного технолога ДП «Красилівський агрегатний завод»). Так ось з'ясувалось, що протягом 2017 року Данилюк працював у трьох згадуваних нами підприємствах - у «Ізяславтрансбуді» (де Олег Федорчук є головним ревізором), у «ТК «Флагман» (якою володіє донька Олега Федорчука) та у «Горинь Теплоінвест» (яке належить Олегові Федорчуку безпосередньо).

Щодо публічних закупівель, то на рахунку «Горинь Теплоінвесту» шість договорів загальною вартістю 1,13 млн грн., отриманих на неконкурентних торгах. Компанія лише одного разу прийшла на відкриту закупівлю паливних пелетів, але тоді замовник відхилив пропозиції всіх учасників. Однак, прикметно, що на ті торги прийшли також представники ТОВ «ІТБ Груп» Андрія Дзери. Це - співзасновник Хмельницької організації «Об'єднання за Батьківщину», керівником якої є Олександр Буханевич (екс-голова Хмельницької ОДА, заступником якого свого часу був Олег Федорчук, а крім того - другий співзасновник «Ізяславтрансбуду»). Також віднедавна Андрій Дзера є керівником «ТК «Флагман» доньки Федорчука.

До слова, донька Федорчука Ірина Панчук є дружиною судді Острозького райсуду Рівненської області Миколи Панчука (відрядженого на Рівненщину з Кремінського райсуду Луганської області). Сама працює завідувачем кафедри теорії та історії держави і права НУ «Острозька академія».

Сам Олег Федорчук до перемоги у конкурсі АМКУ менш, ніж півроку очолював комунальний «Центр організаційно-господарського забезпечення закладів освіти», у 2006-2008 роках був заступником голови Хмельницької ОДА Олександра Буханевича, пізніше - Івана Гавчука. Також працював першим заступником голови ДПА у Хмельницькій області (2008-2010 роки), потім був заступником керівника обласних податківців, після чого пішов на пенсію.

То як буде поводити себе голова Хмельницького ОТВ, людина, котра, згідно з посадовими обов'язками, повинна розслідувати тендерні змови, коли «на тендери його території» попарно ходять нечужі йому компанії? Із задоволенням подивимось на розвиток ситуації.

Нагадаємо, за попередні два роки керівниками інших територіальних відділень АМКУ були призначені однокурсник Терентьєва, тендерний бізнесмен-будівельник, бухгалтерка облгазу, екс-помічник нардепа Іванчука, з яким товаришує Терентьєв, клерк із Мінрегіонбуду, податківець з «Укргазвидобування», працівник СБУ, керівник охорони місцевого відділення «Укрпошти».

Автор: Юлія Костюк

Джерело: «Наші гроші»

Двом іноземцям оголосили про підозру в нападі на Dzidzio

Чому скаржник має особисто з’являтись на розгляд скарги в колегії АМКУ і доводити порушення його прав

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers