rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Як «гіперлуп» змінить суспільство і транспорт?

Кажуть, що він стане швидшим, ніж поїзди, безпечнішим, ніж автомобілі, й екологічнішим, ніж літаки. Технологія «гіперлуп» ось-ось обіцяє ввійти в наше життя. Тож, які виклики і переваги цієї, без перебільшення, революції у транспорті?

 

Останній винахід Ілона Маска - «гіперлуп» - швидко рухається вперед. Очікують, що вже у 2021 році його використовуватимуть комерційно. Але наскільки практичною є капсула, що рухається у вакуумному тунелі зі швидкістю 1100 км/год.?

Про «гіперлуп» часто говорять як про найбільший прорив у транспорті ХХІ сторіччя. Якщо кожен пасажир, що подорожує на відстань від 500 до 1500 км, замість літака використовував б «гіперлуп», шкідливі викиди в атмосферу зменшилися б на 58%.

Уявіть собі всі наслідки, коли б подорож тривалістю 3 години вдалося б зменшити до 30 хвилин? Крім того, ціни на «гіперлуп» обіцяють не перевищувати вартості поїздки у внутрішньоміському транспорті.

Хоча в теорії це все виглядає фантастично, технологія пов'язана зі значними викликами як у будівництві, так і в обслуговуванні. Найбільший з них - це вартість прокладання підземних тунелів, яка, як очікують, становитиме сотні мільйонів доларів.

Капсула «гіперлупу» левітуватиме всередині труби з низьким тиском за допомогою магнітного поля, а в рух її приводитиме електричний двигун. Будівництво довжелезних підземних тунелів є складним з технічного погляду, а їхнє обслуговування - ризиковане. Ще одним викликом для «гіперлупу» стане право використання землі, яка перебуває у приватній власності, не кажучи вже про те, що під час будівництва вакуумного тунелю доведеться зрізати велику кількість дерев.

Переваги, своєю чергою, полягають у тому, що «гіперлуп» стане вдвічі швидшим, ніж високошвидкісні поїзди, а також не залежатиме від погодних умов. Інженери докладають зусиль, щоб убезпечити його також від землетрусів і, загалом, зробити одним із найбезпечніших видів транспорту.

Подорож з Лондона до Бірмінгема «гіперлупом» триватиме 9 хвилин, а от потягом - 83 хвилини. З Лондона до Ньюкасла можна буде доїхати за 22 хвилини, що заощаджує 129 хвилин. 29 хвилин тривала б мандрівка з Лондона до Единбурга (на 231 хвилину менше, ніж потягом), а з Лондона до Ґлазґо - лише 31 хвилину, що економить 238 хвилин. Така коротка тривалість поїздок неймовірно вплине на бізнес і туризм.

  Title

«Гіперлуп» також покращить доступ до освіти. Вибрати університет, який би вам підходив, але при цьому був би близько до місця проживання, часто є проблемою для багатьох. «Гіперлуп» ж обіцяє зменшити залежність освіти від транспорту.

Іншою значною перевагою технології є те, що вона може дозволити працювати у мегаполісах людям, які не мають достатньо ресурсів, щоб там жити. Вартість життя у таких містах, як Лондон чи Сан-Франциско, є непомірною для багатьох людей, що змушує їх переселятися і шукати роботу десь-інде. За допомогою «гіперлупу» вони зможуть дешево і швидко їздити на роботу, скажімо, у Лондон з Единбурга, де житло - значно дешевше. Або в Сан-Франциско з Лос-Анджелеса, де вартість оренди квартири - менша, у середньому, на 66%. Поїздка між цими двома містами триватиме не більше, ніж 30 хвилин.

Важливо, що «гіперлуп» може перевозити не лише пасажирів, а й вантажі. Нідерланди вже розробляють капсулу, яка братиме на борт як людей, так і вантажі. Крім того, щоб зменшити кошти на будівництво і не псувати людям приватну власність, великі ділянки тунелів, у яких рухатимуться капсули, розташують над землею. За словами Ілона Маска, «гіперлуп» не буде більшою незручністю для землевласників, ніж телефонні стовпи на їхній території.

Енергію «гіперлуп» братиме від звичайних електростанцій, а також - від сонячних панелей, які будуть розміщені зверху над тунелями. Для того, щоб розігнати капсулу до максимальної швидкості, буде потрібно порівняно небагато енергії, що обіцяє зробити «гіперлуп» одним з найекологічніших видів транспорту поряд з електромобілями.

Тож коли з'явиться «гіперлуп»? У 2015 компанія SpaceX збудувала тестову ділянку шляху завдовжки одна миля. У 2016 інженери з МІТ розробили прототип капсули, а вже роком пізніше провели перше тестове випробування. У 2019 має запрацювати перша комерційна гілка в Абу-Дабі. Дослідження та тестування ще досі тривають, але вже зараз мільйони інвесторів зацікавлені у проекті.

«Гіперлуп» є однією з найбільш інноваційних технологій у транспорті. Незалежно від того, чи він з'явиться через 3 роки, чи через 30, суспільні зміни від нього, найімовірніше, будуть величезними.

Зреферував Є. Л., «Zbruc»

Джерело: «Intelligent Transport»

Штучний інтелект як фермер

Asus оприлюднила перший планшет на базі Chrome OS

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers