rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Не кава – чай зігріє взимку…

З шипшини - вбереже від вірусів. З імбиром - стане на заваді запальним явищам.

 

Найкращий напій для нашого організму - чиста питна вода. Але взимку не так спрагу втамувати хочеться, як зігрітися. Також у холодну пору року нам потрібне вітамінне підживлення. Які ж напої вибрати?

«З додаванням ягід (свіжих/розморо­жених/сушених), імбиру/куркуми або зелений чай», - радить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

«В ягодах міститься багато проантоцианідів, потужних антиоксидантів, які пригнічують окислення жирів (ліпідів), що є структурними компонентами мембран усіх клітин нашого тіла, та ДНК-клітин; захищають білки від глікації («зацукровування», утворення «зшивок» між молекулами білків, що є однією з основних причин старіння), клітини мозку - від старіння (нейродегенерації), клітини серця - від зношування. Ці антиоксиданти також активують імунітет, зменшують запальні явища в організмі, покращують пам'ять і здатність до навчання», - пояснює лікар.

Найкращий варіант - обліпиха та шипшина. Обліпиха збагачена каротиноїдами (саме вони надають їй жовтого кольору), які в організмі перетворюються на вітамін А, що володіє здатністю загоювати рани, відновлювати шкірний покрив. «Шипшина - це, взагалі, «клондайк» для потенційних довгожителів, - запевняє Оксана Скиталінська. - Ці ягоди містять каротиноїд лікопен, біологічно активні речовини (нарінгенін, лютеолін, катехіни) та багато інших незамінних компонентів, які в нашому організмі не утворюються, але вкрай йому необхідні. Шипшина запобігає розвитку депресивних станів, захищає нейрони від накопичення бета-амілоїду, нормальна функція якого науковцям досі невідома, але який асоціюють із хворобою Альцгеймера, стимулює ріст м'язових клітин і сповільнює втрату м'язової маси (захищає від т. зв. старечої саркопенії), володіє противірусними властивостями. А ще до її складу входить багато природного вітаміну С, який виявляє свої корисні властивості у поєднанні з біофлавоноїдами (ось чому білий аптечний вітамін С жодної користі організму не приносить)».

Імбир містить два цінні компоненти - гінгерол та куркумін. Вживання імбиру гальмує запальні процеси незалежно від їхньої локалізації. Ця рослина з пряним смаком володіє нейро- і гепатопротекторним, антидепресивним, протидіабетичним та антиканцерогенним ефектом. Пригнічує бродильні та гнилісні процеси у кишківнику; отож, тим, хто страждає від грибкових інфекцій, додавати імбир у страви і напої Оксана Скиталінська радить щодня.

Подрібніть у блендері сухі ягоди шипшини, додайте обліпихи, імбиру, долийте гарячої води і ще раз збийте. Перелийте у чайничок і дайте настоятися не менше, ніж 30 хвилин. Процідіть і пийте теплим.

Щоб напій не видався кислим (або якщо у вас є запальні процеси у шлунку, кишківнику, підшлунковій), готуйте його у слабкій концентрації, але повністю від нього не відмовляйтеся.

А як же з чаєм? Британці п'ють цей напій щодня - незважаючи на погоду, настрій та пору року: чорний, earl grey, з листям малини або шматочками екзотичного манго. «Батько» всіх сортів чаю - Camellia sinensis (чай китайський). Різним смакам, кольору і аромату цей напій завдячує процесу обробки листя.

Як пише у своїй книзі Czajnikowy.pl. Dobra herbata знавець чаю Рафал Пшибильок, чорний чай має темне листя, а після запарювання надає воді бурштинового забарвлення. Це - найпопулярніший сорт чаю у світі (80% від загальної кількості виробництва напою). Листя чайного дерева подрібнюють і скручують у валики, після чого воно проходить процес ферментації, аби окислити, а наприкінці - підсушують. Ферментують також червоний чай (сорт пуер, який вирощують у китайській провінції Юньнянь) та синьо-зелений або блакитний (улун).

Зелений чай - неферментований. Його листя яскравого сіро-зеленого кольору при запарюванні надає воді солом'яного забарвлення і ніжного смаку. Після чорного чаю зелений - другий за популярністю у світі. З куща збирають бруньки і перше або друге-третє листя, висушують його на сонці і не подрібнюють (як варіант - надають форми хвойних гілочок, спіральок чи перлинок).

Білий чай - це листя, яке ще до кінця не сформувалося, вкрите білим пушком. Серед поціновувачів чаю вважається найбільш шляхетним напоєм. Має тонкий смак і делікатний аромат. З усіх сортів чаю є найбільш корисним для здоров'я.

А от фруктові і трав'яні чаї, ройбуш і мате чаєм тільки називаються.

Що корисного у чаї?

 

Кофеїн (танін), який пришвидшує метаболізм, підтримує нормальну роботу нервової системи, серця, м'язів і нирок. Кількість кофеїну у напої залежить від способу запарювання і різновиду чаю. Найбільше таніну міститься у білому. Чим довше запарюємо і чим більш гарячою є вода, тим більш тонізуючий напій отримаємо.

Поліфеноли, що володіють протираковим ефектом і сповільнюють процеси старіння. Найбільша їхня кількість - у білому чаї. Значна - у зеленому.

Солі заліза, магній і натрій, кремній, калій, кальцій, фосфор, фтор, йод та мідь, вітаміни А, В, С, Е і К.

Як правильно запарювати чай?

 

Чорний: 2-3 г заварки залийте 120 мл окропу. Настоюйте 2-5 хвилин, залежно від величини листя. Чим воно більше - тим довше треба запарювати.

Зелений: 2-3 г сухого листя залийте 100 мл води, нагрітої до +60... +90°С. Настоюйте 2-3 хвилини. Якщо хочете, щоб напій володів більш насиченим смаком, заливайте гарячою водою більшу кількість листя, але не збільшуйте час заварювання. Зелений чай можна заварювати кілька разів - навіть до чотирьох. Найбільш корисний напій - той, який заварений вдруге.

Ранковий напій (замість кави)

 

На чотири порції:

Шипшина - 1 ст. л.

Обліпиха - 1 дес. л.

Імбир - 1 ч. л.

 

Фото - з архіву «ВЗ»

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий замок» 

Скільки можна пити вина: вчені назвали безпечну дозу

Ірина Сулига: «Ноги болять. І ясна кровоточать…»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers