rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Мінфін злиє 15 мільйонів за софт SAP фірмі з «конфіденційним» досвідом, допущеній до торгів всупереч закону

Міністерство фінансів України 17 грудня за результатами тендера уклало угоду з ТОВ «Беной» на постачання програмного забезпечення систем управління базами даних SAP вартістю 14,73 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

 

Замовлено 16 ліцензій на СУБД SAP SQL Anywhere, Advanced edition (core) з річною підтримкою по 42 тис. грн. за штуку та десять ліцензій SAP SQL Adaptive server platform по 1,41 млн грн. за штуку також з річною підтримкою.

В тендері брали участь тільки дві компанії ТОВ «Беной» і ТОВ «Агелес», вони є одними з небагатьох авторизованих партнерів SAP, яким українське представництво німецького виробника надало всі необхідні документи для продажу ліцензійного софту та послуг з його обслуговування в Україні (в нашій країні найменша кількість авторизованих партнерів SAP по Європі і в абсолютному вимірі, і в перерахунку на кількість населення).

Під час торгів ці дві фірми знизили свої пропозиції лише на 2% від очікуваної вартості закупівлі. Ця знижка значно менша від результату іншої великої закупівлі Міністерства фінансів програмного забезпечення іншого виробника «Oracle». Тоді українські дилери на аукціоні збили ціну з очікуваних 10 млн грн. на 30%. При цьому, за кількістю авторизованих дилерів «Oracle» Україна має значно вищі позиції.

Міністерство фінансів мало підстави не допускати фірму «Беной» до участі в торгах, оскільки фірма в складі пропозиції подала довідку про раніше укладені договори як конфіденційний документ.

Це суперечить ст. 27 закону «Про публічні закупівлі», в якій вказано:

«Конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови, технічні специфікації та документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 і вимогам, встановленим статтею 17 цього Закону».

У ці дні фірма «Беной» також виграла торги держпідприємства «Головфінтех» Міністерства фінансів із закупівлі софту SAP PowerDesigner Enterprise Architect на 516 тис. грн., які також були розіграні з фірмою «Агелес». У цьому випадку «Беной» не робив конфіденційним документ про досвід виконання аналогічних угод, надавши докази співпраці із замовниками «ОККО-рітейл» і «Фармак».

У листопаді «Беной» також приховав за грифом «конфіденційно» довідку про досвід виконання аналогічних угод на тендері «Енергоатома». Тоді після звернення юристів проекту «Тисни» до Державної аудиторської служби «Енергоатом» був змушений не допустити «Беной» до участі в торгах, а відтак, скасувати тендер через відсутність достатньої кількості конкурентів.

Засновником і директором ТОВ «Беной» у травні 2017 року став Роман Фісун. А вже у червні компанія виграла перший у своїй історії державний тендер саме в «Енергоатома» на постачання держкомпанії ліцензійного софту SAP на 16,41 млн грн. При цьому, «Беной» тоді мав конкурентами той самий «Агелес» і ТОВ «Бріг-рітейл», яке так само у 2017 році почало вигравати держпідряди і стало монопольним постачальником SAP для Нацбанку.

Джерело: «Наші гроші»

 

В Ірпені з бійками і тітушками блискавично змінили генплан

Експерт вирахував кінець «роттердамських» баришів Ахметова через рішення порошенківського НКРЕКП

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers