rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Як вижити, якщо у вас кинули гранату

Що робити, якщо у вас кинули гранату? У 90 відсотках випадків правильна відповідь - вмирати від численних уламкових поранень. Але є решта 10%, які залишають хоч якусь надію на порятунок. Але невелику. Отже, як вижити, якщо у вас кинули гранату?

 

Якщо ви вирішили, що хоча б частина з цих 10 відсотків щасливих випадків зумовлена тим, що хтось зміг схопити гранату і кинути її назад або викинути якомога далі - поспішаємо вас розчарувати. У сучасних гранат запал працює десь 4 секунди, з яких приблизно 2 секунди граната летить до вас. Схопити її ви, може, і встигнете, але відкинути - вже ні. Зате помрете швидко, оскільки між уламками і вашою головою взагалі жодних перешкод не буде.

  Title
  Зона ураження уламками гранати

Хороший шанс є, якщо ви встигнете покинути зону ураження або сховатися за перешкодою, яку уламки однозначно не зможуть пошкодити. Але що робити, коли з боку ворога у вас прицільно кинули гранату, і жодних додаткових перешкод навколо немає? Навіть у цій ситуації шанси вижити все ще є.

Зауважте, ми сказали «вижити», а не вціліти. Оскільки, якщо у вас немає хоч якогось бронежилета і шолома, то вихід - один. Падати на землю на спину, головою від гранати, зігнувши ноги. Саме на нижні кінцівки припаде основний удар і уламки. Але вже краще позбутися пальців і гомілок, ніж отримати кровотечу зі стегнової артерії і стекти кров'ю до надання допомоги.

На щастя, граната розривається не рівномірно на всі боки. В результаті розриву гранати утворюється радіус її дії (розльоту забійних уламків), який умовно нагадує щось на кшталт перевернутого конуса з вершиною у точці розташування. Тому чим далі ви опинитеся від вибуху - тим більшим буде шанс того, що купол гранати пройде повз вас. Тому не просто падайте, а стрибайте вбік від місця падіння гранати. При цьому не забувайте відкрити рот і заткнути вуха - ударну хвилю ще ніхто не скасовував. І якщо вам реально пощастило і ви вціліли - терміново покидайте небезпечне місце. За першою гранатою кинуть другу, це - цілком звичайна практика.

Title  
 Фото уламків гранат Ф-1 і РГД-5
 

Якщо ж у вас є хоч якийсь захист - хоча б шолом, тактика змінюється. Падати треба головою у напрямку гранати. Справа - у тому, що шоломи якраз і повинні забезпечувати захист від уламків, причому, навіть із досить близької відстані. А якщо ще і бронежилет є, який прикриває плечі, то взагалі чудово. Тільки вуха руками закривати не варто - доведеться просто відкривати рот.

Що не варто робити, то це закривати гранату балістичним шоломом. Так, він здатний захистити голову від декількох уламків, звівши пошкодження до рівня контузії, але витримати всю енергію вибуху він не зможе. На відміну від людського тіла, яке добре гасить практично весь руйнівний потенціал. Про що свідчить досвід численних Героїв (саме з великої літери - пожертвувати собою заради інших може тільки Герой), які закривали кинуті гранати своїм тілами.

Джерело: «Українська асоціація власників зброї» 

 

Андропауза у чоловіків

Яка зброя найкраще підходить для захисту будинку?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers