rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ ООН занепокоєна розміщенням у Криму літаків і ракет РФ, здатних доправляти ядерну зброю

ООН занепокоєна розміщенням у Криму літаків і ракет РФ, здатних доправляти ядерну зброю

 

В ухваленій резолюції про мілітаризацію Криму ООН висловила занепокоєння постійним збільшенням Росією кількості своїх військ і зброї у Криму, зокрема, літаків і ракет, здатних доправляти ядерну зброю.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«(Генеральна асамблея - ред.) висловлює найсерйозніше занепокоєння продовженням мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом, висловлює занепокоєння повідомлення про подальшу дестабілізацію Криму перекиданням з Російської Федерації військових систем, включаючи літаки і ракети, здатних доправити ядерну зброю, іншого озброєння і військ на територію України і вимагає від Росії припинити такі дії», - йдеться у тексті документа.

У документі згадується Будапештський меморандум, наголошується на безпекових загрозах, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи наповненням Криму військами і зброєю, зокрема, ядерною. Вперше звучить пряма вимога до Росії негайно вивести з Криму свої війська.

Окрім того, у резолюції вкотре висловлені підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, окремо згадано про нещодавній напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії, заклик Росії припинити перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торговельних суден, засудження незаконної побудови мосту через Керченську протоку.

 

СБУ оголосила за рік 46 підозр у держзраді

 

Служба безпеки України протягом 2018 року розпочала 165 проваджень за статтею «державна зрада» щодо 46 людей.

Про це СБУ повідомила у відповідь на запит Радіо Свобода.

Також відомство відкрило 10 кримінальних проваджень за статтею «шпигунство», в яких чотирьом особам повідомили про підозру.

Загалом, від початку 2014-го до грудня 2018 року СБУ розслідувала 443 кримінальні провадження про державну зраду стосовно 218 людей та 35 таких проваджень щодо 13 людей за статтею про шпигунство, заявили у відомстві.

 

Намісника Києво-Печерської лаври викличуть на допит в СБУ

 

Намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Павла викличуть на допит до Служби безпеки України.

Про це поінформувала у вівторок речник СБУ Олена Гітлянська, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найближчими днями в рамках розслідування кримінального провадження буде викликаний до СБУ як свідок митрополит Павло», - сказала вона.

Як повідомлялося, 30 листопада СБУ провела обшук за місцем проживання намісника Києво-Печерської лаври Павла в рамках розслідування справи за фактом розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу).

 

Світовий банк надав Україні фінансові гарантії на $750 мільйонів

 

Президент Петро Порошенко вітає рішення Ради директорів Світового банку про надання Україні фінансової гарантії на суму $750 млн.

Про це він повідомив у Facebook.

«Це - не лише важливий сигнал твердої підтримки нашої держави. Це також чітке визнання з боку авторитетної фінансової інституції нашого відчутного прогресу на шляху реформ, зокрема, у фінансовому секторі», - зазначив Порошенко.

«Такі рішення, як сьогоднішнє, додають впевненості у тому, що ми йдемо правильним шляхом», - додав глава держави подякував Світовому банку за підтримку і віру в Україну.

 

Фонд гарантування вкладів планує завершити ліквідацію понад 40 банків

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наступного року планує завершити ліквідацію понад 40 банків, які буди передані в його управління під час кризи 2014-2016 років.

Про це йдеться в прес-релізі ФГВФО, що є в розпорядженні Укрінформу.

«Наступного року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує завершити ліквідацію понад 40 банків, які буди передані в його управління під час кризи 2014-2016 років», - йдеться в релізі.

У фонді зазначають, що ліквідацію перших чотирьох фінустанов було завершено уже цього року. У двох із них - ПАТ «Класикбанк» та ПАТ «Держзембанк», задоволено вимоги всіх кредиторів, а залишкове майно передано акціонерам банків.

Після закриття решти двох банків - АТ «Банк «Таврика» та АТ «Ерде Банк», незадоволеними залишились вимоги кредиторів на суму майже 1,2 млрд грн. Справи про стягнення цих коштів з пов'язаних з банками осіб сьогодні перебувають у судах.

Разом з тим, у 2019 році вкладникам неплатоспроможних банків було виплачено 489,1 млн грн.

 

Премію імені Юрія Шевельова отримав Володимир Єрмоленко

 

17 грудня, у день народження есеїста, мовознавця та історика літератури Юрія Шевельова в Києві відбулась церемонія нагородження Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книгу есеїстики 2018 року.

Про це повідомляють на сайті Українського ПЕН-клубу.

Цього року лауреатом премії став філософ і журналіст Володимир Єрмоленко. Журі конкурсу відзначили його книгу «Плинні ідеології», що вийшла у видавництві «Дух і літера».

Нагородження відбулося в межах Днів есеїстики, які проходять у Києво-Могилянській бізнес-школі 16-20 грудня і включають низку дискусій, лекцій та інших подій.

«Плинні ідеології» - це монографія, в якій Єрмоленко описав історію ідей, що ширились Європою у ХІХ-ХХ сторіччях. У цій книзі він детально аналізує головні ідеологічні явища сучасності: расизм, комунізм, нацизм, фашизм та їхні суміші.

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. У минулі роки лауреатами премії ставали Тарас Прохасько, Костянтин Москалець, Олександр Бойченко, Вахтанґ Кебуладзе та Андрій Любка.

Одеський суд повернув Міноборони майже 300 гектарів Тарутинського полігону

Господарський суд Одеської області задовольнив позови Військової прокуратури і повернув землі оборони площею 284 га законному користувачу - Міноборони.

Про це повідомляє прес-служба Військової прокуратури Південного регіону України.

«Рішеннями Господарського суду Одеської області задоволено два позови заступника військового прокурора Білгород-Дністровського гарнізону про визнання незаконним та скасування розпорядження Тарутинської райдержадміністрації Одеської області, яким незаконно надано в оренду земельні ділянки загальною площею 284 гектари 2012 року ТОВ «ВКФ «Бородіно-А», - зазначили в прокуратурі.

Вартість повернутих ділянок землі становить понад 7 млн грн.

Наразі Військовою прокуратурою вживаються всі необхідні заходи з метою виконання рішень суду, якими землі оборони будуть повернуті державі в особі Міноборони України.

 

Мінприроди має намір заборонити диких тварин у цирках

 

Міністерство екології та природних ресурсів України ініціює прийняття закону про заборону на використання диких тварин у цирках.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на своїй сторінці у Facebook.

«Мінприроди ініціює заборону на використання диких тварин у цирках та запровадження адміністративної відповідальності за такі дії. Відповідні норми містяться у проекті Закону, який ми подали на розгляд КМУ», - написав Семерак

Він зазначив, що проект розроблений Мінприроди та підтриманий Міністерством культури.

«Дякую за сприяння зоозахисникам та зоозахисним організаціям. Сподіваємося на швидкий розгляд та результативне голосування у Верховній раді України», - додав Семерак.

 

Утеплювати житлові будинки тепер можна без дозвільних документів

 

Уряд спростив дозвільні процедури при проведенні енергоефективних заходів у житловому секторі.

Так прокоментував на засіданні уряду ухвалення постанови про спрощення дозвільних процедур для будівництва віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, - повідомляє Урядовий портал.

«Будівельні роботи з утеплення введених в експлуатацію житлових будинків (СС1, СС2) відтепер не потребуватимуть отримання дозвільних документів», - сказав Зубко.

Він висловив думку, що ухвалений Закон «Про енергетичну ефективність будівель» та старт роботи Фонду енергоефективності наступного року сприятиме збільшенню попиту населення на термомодернізацію будівель.

«Особливо це стосується багатоквартирних житлових будинків. Чим комплекснішою буде термомодернізація будинку, тим більшою буде державна підтримка», - зазначив віце-прем'єр.

Як повідомлялося, раніше Зубко заявляв, що термомодернізація житла за програмами Фонду енергоефективності дозволить українським родинам економити від 20 до 60% на оплаті газу й тепла.

 

На Одещині від грипу померла дитина

 

На Одещині від грипу A (H1N1) pdm09 померла однорічна дитина. Водночас, по області подолано епідпоріг із захворюваності на ГРВІ та грип.

Про це повідомляє прес-служба ГУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«В Овідіопольському районі, Одеської області, зареєстровано летальний випадок від гострої респіраторної інфекції на дому, лабораторно підтвердженої як A (H1N1) pdm09 - дитина віком близько 1 року, батьки по медичну допомогу не звертались», - зазначили в прес-службі.

За даними моніторингу, в області загальний показник захворюваності на грип та ГРВІ, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 5,4%, зокрема, серед дітей - на 3,2%, а серед дорослого населення - на 12,1%. Інтенсивний показник захворюваності склав 562,0 та перевищив епідемічний поріг на 1,8% (епідемічний поріг - 552,1). За новими рекомендаціями ВООЗ такий рівень інтенсивності епідпроцесу розцінюється як середній і є початком епідемічного зростання захворюваності.

Спостерігається одночасна циркуляція вірусів грипу (A/H3N2 та А/H1N1-пандемічний) та не грипозної етіології (бока-, корона-, ріновіруси, парагрип).

Основна питома вага серед захворілих припадає на дітей - 73,8%. Ріст захворюваності спостерігається у вікових групах дітей: 0-4 роки - на 3% та 5-14 років - на 4,7%, серед дітей 15-17 років захворюваність залишилась на попередньому рівні.

Показник госпіталізації хворих зріс на 5,6%, до стаціонарів госпіталізовано 321 хворих проти 304 на попередньому тижні, що складає 2,4% від загальної кількості захворілих, зокрема, діти - 260.

Раніше у Харкові офіційно підтверджено ще одну смерть від грипу А (Н3N2): померла 62-річна жінка. Раніше від цього ж грипу померла дитина. Вона захворіла 27-28 листопада, була вдома оглянута лікарем-педіатром. 1 грудня стан дитини погіршився, її привезли до обласної клінічної лікарні № 1 у стані клінічної смерті, врятувати не вдалося. За результатами експертизи, у дівчинки виявили грип А (Н3N2).

Лінія фронту: окупанти гатять із забороненої артилерії

Лінія фронту: окупанти за день 11 разів порушили «тишу», поранено бійця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers