rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Європарламент підтримав прийняття Румунії та Болгарії до Шенгену

Європарламент підтримав прийняття Румунії та Болгарії до Шенгену

 

Європейський парламент проголосував за негайне прийняття Румунії та Болгарії до Шенгенського безвізового простору.  За ухвалення резолюції проголосували 514 депутатів, проти - 107, утрималися 38 осіб, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європейський парламент рекомен­дує Раді ЄС негайно прийняти Румунію і Болгарію до Шенгенської зони і не пов'я­зувати вступ цих країн до Шенгену з результатами звіту Механізму співробітництва та перевірки», - йдеться в документі.

Водночас, члени комітету Європарламенту з громадянських свобод вважають, що неприйняття Румунії та Болгарії до Шенгену можуть мати негативні наслідки і знизити рівень довіри громадян до інститутів ЄС.

Щоб рішення з цього питання було ухвалено остаточно, його одноголосно мають підтримати всі країни-члени ЄС на засіданні Ради ЄС.

Із 2011 року це вже п'ята резолюція Європарламенту з рекомендаціями про прийняття Румунії та Болгарії до Шенгенського простору.

Як зазначають болгарські і румунські ЗМІ, противниками вступу цих країн до Шенгену виступають представники Нідерландів. Експерти в обох країнах вважають, що остаточне рішення з цього питання буде ухвалено лише після виборів до Європарламенту.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявляв, що до закінчення його мандату Румунія і Болгарія мають стати членами Шенгенського простору.

 

Туреччина побудує на Чорному морі ще одну військову базу

 

Туреччина побудує ще одну військову базу в районі Трабзона на Чорному морі, в порту Чамбурну.

Про це повідомляє Milliyet з посиланням на міністерство оборони.

«Це буде 9-а база ВМС Туреччини. На ній проходитимуть службу 400 військовослужбовців, 200 осіб цивільного персоналу», - йдеться у повідомленні.

Планується, що на базі будуть розміщуватися фрегати, підводні човни та ракетні катери, а також судна матеріально-технічного забезпечення.

На думку експертів, це допоможе Туреччині посилити позиції на Чорному морі.

Як зазначає видання, рішення про будівництво бази було оголошене після того, коли у поточному місяці було завершено прокладання морської ділянки газопроводу «Турецький потік», та після атаки ЗС Росії на українські кораблі у Керченській протоці. За даними видання, командувач ВМС Туреччини адмірал Аднан Оздал особисто брав участь у виборі місця для будівництва військово-морської бази.

Наразі ВМС Туреччини мають 8 баз на 4 морях.

 

Додона вп'яте усунули з посади президента Молдови

 

Конституційний суд Молдови виніс вердикт про тимчасове усунення з посади президента Ігоря Додона через його відмову підписати низку законів, які були ухвалені парламентом.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Конституційний суд задовольнив позов депутатів від Демократичної партії про призупинення повноважень президента Ігоря Додона у зв'язку з його відмовою підписати низку законів, які повторно були прийняті парламентом», - йдеться у рішенні інстанції.

На час усунення з посади повноваження президента перейдуть до спікера парламенту Андріана Канду або до прем'єра Павла Філіпа, які і підпишуть відповідні закони.

Як відомо, це п'яте тимчасове усунення з посади президента Молдови. Вперше це сталося восени 2017 року, коли Ігор Додон відмовився підписати указ про призначення на посаду міністра оборони Єуджена Стурза.

 

ЄС запропонує Швейцарії ще півроку на обговорення нової угоди

 

Європейська комісія запропонує Швейцарії ще шість місяців для узгодження нової угоди, яка регулюватиме відносини країни з Європейським Союзом.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела в ЄС.

«У вівторок Європейська комісія вирішила запропонувати Швейцарії ще додатково шість місяців, аби домовитися щодо нової угоди про майбутні відносини країни з Європейським Союзом», - йдеться у повідомленні.

За словами одного співрозмовника, це останній жест доброї волі від Єврокомісії.

З даними ЗМІ, політичне рішення, яке буде формалізоване після перемовин з лідерами ЄС 14 грудня, зокрема, дозволить швейцарським фондовим біржам підтримувати доступ до клієнтів з ЄС до кінця червня.

Як відомо, між Швейцарією та ЄС триває суперечка через рамкову угоду, що має замінити чинні 120 угод у різних галузях, які зараз регулюють відносини Швейцарії зі спільнотою. ЄС зробив угоду передумовою для подальшого визнання швейцарської біржі MiFiD II.

Швейцарський уряд відмовився прийняти нову угоду про майбутні відносини з ЄС до кінця цього року і заявив, що повернеться до цього питання навесні 2019 року після політичних консультацій.

 

Нобелівську премію миру вручили правозахисниці й лікарю

 

Нобелівською премією миру на урочистій церемонії в Осло нагородили хірурга Деніса Муквеге з Демократичної Республіки Конго і правозахисницю з Іраку Надію Мурад. Про це повідомляє видання The Washington Post.

«10 грудня Деніс Муквеге і Надя Мурад отримали Нобелівську премію за їх зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї у війні та збройних конфліктах», - йдеться у повідомленні.

На заході були присутні члени норвезького уряду, а також королівської сім'ї.

Як відомо, 63-річний лікар-гінеколог Муквеге відомий як засновник і директор госпіталю Панзі, в якому надають медичну допомогу жінкам, котрі стали жертвами групових зґвалтувань. У 2008 році він став лауреатом премії ООН із прав людини. У 2014 році отримав премію імені Сахарова за роботу з реабілітації жінок - жертв сексуального насильства. Також є кавалером ордена Почесного легіону.

Мурад - іракська правозахисниця єзидського походження і посол доброї волі ООН. Вона є не тільки свідком, а й жертвою насильства.

2016 року Муквеге та Мурад увійшли до переліку 100 найбільш впливових людей світу за версією журналу Time.

 

Іспанський міністр пригрозив Каталонії введенням Нацгвардії

 

Міністр внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка заявив, що може надіслати правоохоронців Національної поліції до Каталонії, якщо місцеві органи не докладатимуть більше зусиль для припинення протестів у регіоні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на відкритий лист міністра, який був адресований його каталонському колезі.

«Міністр внутрішніх справ Іспанії повідомив, що може надіслати правоохоронців Національної поліції до Каталонії, якщо місцеві органи не будуть докладати більше зусиль для припинення протестів, як це сталося протягом вихідних, коли люди перекрили головні автомагістралі (регіону - ред.)», - йдеться у повідомленні.

У своєму листі Фернандо Гранде-Марласка звинуватив каталонську поліцію в бездіяльності, коли борці за незалежність регіону заблокували на 15 годин один з головних автобанів у регіоні.

Як зазначає Reuters, можливе рішення Мадрида про введення нацгвардійців у Каталонію є дуже важливим, адже майже половина людей у регіоні виступають за оголошення незалежності від Іспанії.

У каталонському уряді ще не прокоментували новину.

Політична криза в Каталонії розпочалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся заборонений владою Іспанії референдум щодо незалежності від Мадрида. За даними каталонської влади, понад 90 відсотків осіб, які взяли участь у референдумі, підтримали незалежність регіону.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, а згодом розпустив парламент і уряд Каталонії після того, коли вони ухвалили декларацію про незалежність регіону.

Нині кілька лідерів руху за незалежність перебувають під вартою або втекли з країни.

 

У Нідерландах хочуть запровадити податок на авіаквитки

 

Податок на польоти у розмірі 7 євро уряд Нідерландів хоче запровадити у 2021 році. Про це повідомляє Dutch News.

«Уряд Нідерландів планує ввести податок у розмірі 7 євро на всі авіаквитки», - йдеться у повідомленні.

Таку ініціативу скерували на розгляд парламенту, і у разі ухвалення податок буде запроваджено в 2021 році.

Також раніше розглядали можливість введення податку у 3,80 євро на європейські рейси та 22 євро на міжконтинентальні польоти, однак від такої ідеї відмовилися.

Щоправда, якщо запровадження загальноєвропейського податку на літак стане реальністю, податковий план Нідерландів не запрацює.

Як відомо, Нідерланди вже вводили податок на переліт у липні 2008 року, та через доступні перельоти з Німеччини та Бельгії, якими користувалися місцеві мешканці, але через рік податок скасували.

 

Дим від пожежі на сміттєзвалищі накрив Рим

 

У Римі виникла велика пожежа на сміттєзвалищі, частину міста вкрив чорний дим.

Про це повідомляє Reuters.

«На північній околиці Риму, на сміттєзвалищі виникла велика пожежа, від чого в небо над італійською столицею здійнялися клуби чорного диму», - йдеться у повідомленні.

Міська влада попередила, що кожен, хто відчує запах горілого, повинен зачинити вікна та уникати будь-якої активності на відкритому повітрі в районі, охопленому димом.

Не було жодної інформації про те, що саме спричинило пожежу на сміттєзвалищі, де зберігається приблизно п'ята частина всього сміття в Римі.

Дванадцять загонів вогнеборців намагаються вгамувати полум'я, пожежа почалася ще на світанку.

 

Грузія підписала контракт із Францією про купівлю систем ППО

 

Міністерство оборони Грузії підписало з Францією контракт про купівлю системи управління і контролю повітряної оборони.

Про це пише DW з посиланням на прес-службу грузинського відомства.

Як уточнюється, документ був підписаний за підсумками візиту до Парижа грузинського міністра оборони Левана Ізорія, який заявив, що цей крок буде «значною мірою» сприяти посиленню повітряної обороноздатності Грузії.

Угоду про купівлю було підписано ще влітку 2015 року, а перші відомості про постачання компонентів французьких ППО в Грузію з'явилися в грудні 2017 року.

«У компоненті повітряної оборони Грузія і Франція переходять на новий етап співпраці», - йдеться у повідомленні.

Грузинське відомство «оформило з французькою стороною дуже важливий контракт у зв'язку зі системою управління та контролю повітряної оборони», - йдеться в заяві міністерства.

Конкретний тип системи ППО, придбаний Грузією у Франції, не вказаано.

 

У Британії затримали чоловіка, який намагався прорватися до парламенту

 

Британські поліцейські затримали чоловіка, який намагався прорватися до будівлі парламенту.

Про це повідомляє Daily Mail.

«Озброєні поліцейські застосували електрошокер до чоловіка після того, коли він уранці перестрибнув через огорожу біля будівлі парламенту», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, інцидент стався неподалік від того місця, де торік у результаті терористичної атаки був убитий поліцейський Кіт Палмер.

Утім, нинішній інцидент не розглядається як терористична атака.

За повідомленнями ЗМІ, затриманий, перш ніж його посадили у поліцейський автомобіль, вигукував: «Ми йдемо за вами, політики!»ф

В архівах Штазі знайшли посвідчення «агента Путіна»

Латвія оприлюднить списки агентів КДБ із радянських архівів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers