rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Як за допомогою «глобального Інтернету» оплатити політ на Марс

Проект Ілона Маска може створити проблеми країнам з тоталітарним режимом - КНДР, Китаю, Росії. Але й заблокувати «всесвітній Інтернет» - не буде проблемою.

 

Нещодавно американська Федеральна комісія з комунікацій (FCC) дозволила компанії SpaceX Ілона Маска вивести на орбіту 7 518 супутників, призначених для покриття Землі Інтернетом. Спершу здається, що це - звичайне бюрократичне рішення, проте, насправді його значення важко переоцінити: тепер перепон для впровадження світового супутникового Інтернету немає.

Title  
 Мережа супутників навколо Землі // Фото: SpaceX
 

Вивід супутників на орбіту - частина анонсованого Ілоном Маском проекту Starlink. Його мета - побудова мережі з майже 12 000 супутників, які зможуть забезпечити увесь світ високошвидкісним Інтернетом. Раніше, наприкінці березня 2018 року, SpaceX отримала дозвіл від цієї ж Федеральної комісії з комунікацій США на вивід на орбіту Землі 4425 супутників. Відповідно, тепер аерокосмічна компанія має 6 років на запуск половини з усіх 12 000 супутників, а до 2027-го - завершити проект. Проте, за прогнозами SpaceX, компанія зможе реалізувати цей проект значно раніше - йшлося навіть про 2020-й рік.

Тестування програми вже відбулось - 23 лютого 2018 року компанія SpaceX успішно відправила на орбіту Землі два супутники - Microsat-2a и Microsat-2b. Очікується, що супутники, залежно від їхнього розташування на орбіті, випромінюватимуть сигнал у діапазоні від 12 до 18 і від 26,5 до 40 гігагерц.

12 000 супутників - це дійсно багато. За даними управління ООН з питань космічного простору, з 1957-го року і до сьогодні людство відправило в космос «усього» трохи більше, ніж 8 000 супутників (з яких працюючих зараз - лише близько 2000). Отже, SpaceX у найближчому майбутньому планує запустити в космос У півтора разу більше супутників, ніж там є зараз.

Супутниковий Інтернет від SpaceX: у чому його особливість?

 

Детальна інформація про супутники, і чим вони будуть обладнані, на вимогу SpaceX засекречена. Проте, відомо, що частина супутників - 4425, будуть обертатися на орбітах на висоті від 1110 до 1325 км, а решта - на більш низьких орбітах - 335-346 км.

Ті супутники, що розташовуватимуться вище, охоплюватимуть Інтернетом територію у формі кола з діаметром 1200 км, а ті, що нижче - 450 км. Затримка сигналу складе лише 25-30 мілісекунд, при тому, що зараз у більшості супутникових провайдерів затримка - понад 600 мілісекунд.

Розташування супутників на такій висоті зумовлено тим, що в SpaceX прагнуть збільшити швидкість передачі даних від пристрою до супутника і навпаки. Очікується, що швидкість Інтернету становитиме 1 гігабіт на секунду, що відповідає стандарту мобільного зв'язку 5G.

Але поки що невідомо, чи буде проект Starlink «роздаватиме» всесвітній Wi-Fi. Стаціонарний супутниковий Інтернет є і зараз. Для того, щоб «зловити» супутниковий сигнал, користувачам доводиться купляти спеціальний адаптер і налаштовувати антену. Цей адаптер, як і сама послуга, - не дешеві: в Україні це обладнання коштує клієнту 2,5-3,5 тисячі гривень, а доступ до сигналу - від 360 до 1500 грн. на місяць. Ілон Маск не розкриває інформацію про те, чи «ловитимуть» сигнал смартфони, чи необхідно буде купляти адаптер. «Наша розробка загалом забезпечить мережею віддалені регіони, куди важко провести оптоволоконне з'єднання», - заявив засновник SpaceX.

Тому без відповіді лишається питання, чи зможуть країни на кшталт Китаю, Північної Кореї та Росії обмежити доступ до «глобального Інтернету» своїм громадянам. Якщо ж йдеться про стаціонарний супутниковий Інтернет - то зможуть, необхідно буде лише перекрити можливість купляти адаптери. А якщо ж Маск впровадить «всесвітній Wi-Fi» - то єдиним виходом є лише «глушіння» сигналу супутників.

А яка ж «ціна питання»?

 

Вартість проекту Starlink оцінюється в 10 мільярдів доларів. Але в подальшому, відповідно до планів компанії SpaceX, супутниковий бізнес має стати їхнім головним джерелом доходів. Логіка SpaceX цілком зрозуміла. Основна діяльність компанії - це виробництво космічної техніки, а мета Ілона Маска - колонізувати Марс. Усе це, звісно, потребує величезних коштів - тому компанія і намагається знайти джерело додаткового прибутку.

  Title
  Ілон Маск

Очікується, що до 2025 року «чистий» прибуток компанії саме з цього напряму складе 30 мільярдів доларів, а операційний прибуток (інвестиційний показник компанії) - 15-20 мільярдів доларів.

Втім, поки що невідомо, за рахунок чого SpaceX планує заробляти ці кошти, тобто, наскільки дорогим буде Інтернет. Перший варіант - діяти за принципом мобільних операторів. Користувачам пропонуватимуть різні тарифні плани - наприклад, від 10 ГБ в місяць до безліміту, і кожен із них коштуватиме по-різному.

За іншого варіанту, Інтернет може бути безкоштовним, а основний прибуток компанія отримуватиме від замовників реклами. За таким принципом українці користуються Інтернетом в поїздах «Інтерсіті» - Wi-Fi є безкоштовним, але скористатись Інтернетом не вийде без попереднього перегляду реклами.

За останні кілька років компанія SpaceX досягла значного зменшення витрат на запуск у космос ракети-носія. Зокрема, кожний запуск ракети «Falcon 9» (яка і доправлятиме Інтернет-супутники на орбіту Землі) у 2016 році коштував близько 62 мільйонів доларів. Але вже цьогоріч SpaceX успішно повернула перший ступінь ракети і використала його знову. Це дозволило знизити вартість польоту на 30%. Тепер ціна запуску «Falcon 9» для комерційних замовників складатиме близько 40 мільйонів доларів, а для потреб компанії - ще дешевше.

У 2015 році компанія SpaceX повідомляла, що практична реалізація проекту Starlink розпочнеться у 2019 році, а вже в 2020 мережа запрацює частково. А на повну - до 2024-го року. Проте, основна проблема була з ракетами - ціна одного польоту була зависока. Тепер же, коли цю проблему вирішили, запуск супутникової мережі може відбутись і раніше.

Усе це означає, що Ілон Маск шаленими темпами збирає кошти для польоту на Марс. Тож і цієї події варто чекати у найближчі роки?

 

Автор: Микола Романюк,
за матеріалами ЗМІ, Київ

Джерело: «Укрінформ»

10 незвичайних артефактів, походження яких залишається таємницею

Багаторазовий «Falcon 9» вивів на орбіту одразу 64 супутники

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers