rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Рух «жовтих жилетів» вважає недостатніми поступки французької влади

Рух «жовтих жилетів» вважає недостатніми поступки французької влади

 

Представники так званого руху «жовтих жилетів» у Франції вважають недостатніми поступки з боку прем'єр-міністра Едуара Філіппа, який оголосив мораторій на підвищення акцизів на пальне на шість місяців.

Про це повідомляє Le Figaro.

«Запропоновані Філіппом зміни не відповідають очікуванням («жовтих жилетів» - ред.)», - йдеться у повідомленні.

За словами головного речника «жовтих жилетів» Бенжаміна Коші, ймовірно, мораторій з боку влади буде вважатися недостатнім серед мітингувальників.

«Французи - не горобці, вони не хочуть крихт, які їм дає влада, вони хочуть багет», - сказав він, підкресливши, що французи хочуть змінити курс політики президента Еммануеля Макрона.

На думку представника протестувальників у місті Тулузі Іфа Гаррека, поступки з боку французького прем'єра були зроблені для того, аби виграти час.

Раніше прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп оголосив у країні мораторій на підвищення акцизів на пальне на шість місяців.

Нагадаємо, у Франції із 17 листопада тривають акції протестного руху так званих жовтих жилетів. Активісти виступають проти підвищення цін на пальне, урядової податкової політики загалом та вимагають відставки президента і прем'єр-міністра.

Як заявив напередодні міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер, унаслідок масових акцій протестів деякі сектори економіки зазнали збитків в обсязі від 15% до 25%.

«Я казав минулого тижня, що негативний наслідок від «жовтих жилетів» на французьку економіку є великим. І цей процес триває. Зниження показників у різних секторах економіки становлять від 15 до 25%», - заявив французький міністр.

При цьому, за словами Мера, в епіцентрі протестів у Парижі збитки закладів роздрібної торгівлі становлять 20-40%, а деяких ресторанів - до 50%.

За даними Міністерства внутрішніх справ, у результаті протестів дві людини загинули, 263 отримали поранення, ще 412 демонстрантів було затримано.

 

Лондон може сам відмовитися від Brexit, - адвокат суду ЄС

 

Уряд Великої Британії може в односторонньому порядку скасувати свій намір про вихід з Європейського Союзу, відкликавши застосування статті 50 Договору про ЄС.

Про це йдеться в заяві генерального адвоката Суду ЄС, яка оприлюднена у прес-релізі суду.

«Генеральний адвокат Кампос Санчес-Бордона пропонує Суду ЄС оголосити, що стаття 50 Договору про ЄС дозволяє одностороннє скасування (Великої Британії - ред.) повідомлення про намір вийти з ЄС. При цьому така можливість існуватиме доти, допоки формально не буде укладена сама угода про вихід країни з ЄС», - йдеться у прес-релізі.

На думку Санчеса-Бордони, по-перше, досягнення угоди про вихід не є передумовою для завершення самого процесу про вихід країни з Європейського Союзу.

А по-друге, у статті 50 Договору про ЄС чітко прописано, що країна-член ЄС, яка вирішила залишити союз, повинна повідомити Раді ЄС «про свій намір, а не про своє рішення» вийти з ЄС. Адже сам намір може змінитися в процесі перемовин між сторонами.

За словами адвоката, якщо країна, яка бажає залишити ЄС, разом з європейськими інституціями, з якими вона проводила перемовини, досягнуть взаємної згоди щодо зміни своєї позиції про вихід, то такий варіант є цілком можливим.

У суді застерегли, що думка адвоката-генерала не є обов'язковою до виконання Судом ЄС, і додали, що нині судді розпочинають розгляд самої справи.

Очікуються, що рішення буде винесено пізніше.

Зазначається, що сама справа була відкрита на прохання, зокрема, численної кількості британських депутатів, депутатів Європарламенту та суду Шотландії, в якому було прописане питання щодо можливості країни-члена ЄС, яка повідомила Раді ЄС про намір вийти з блоку, в односторонньому порядку скасувати своє рішення.

Як відомо, Велика Британія повинна вийти з ЄС 29 березня 2019 року, через два роки після того, коли Лондон подав заяву про вихід із співтовариства відповідно до результатів референдуму у червні 2016 року, на якому схвалили Brexit.

Доля Brexit досі остаточно не вирішена, проект угоди прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit має отримати схвалення у британському парламенті 11 грудня.

Мей заявила, що якщо її угода не буде проголосована, Велика Британія може залишити ЄС без угоди, або Brexit може не відбутися.

 

Forbes назвав найвпливовішу жінку 2018 року

 

У 2018 році канцлер Німеччини Ангела Меркель уже восьмий рік поспіль очолила рейтинг найвпливовіших жінок року.

Про це повідомляє журнал Forbes.

«Forbes оприлюднив список 100 найвпливовіших жінок у світі в 2018 році. На 15-му році публікації щорічного списку канцлер Німеччини Ангела Меркель залишилася на першій сходинці. Для неї це стало вже восьмим роком поспіль, а загалом, (вона очолювала цей рейтинг - ред.) вже 13 разів», - йдеться у повідомленні журналу.

Як повідомляє Forbes, другу сходинку посіла прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей. Вона вже другий рік поспіль посідає друге місце на тлі її лідерства у перемовинах щодо виходу Великої Британії з ЄС.

Трійку найвпливовіших жінок 2018 року закриває директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

За словами виконавчого віце-президента Forbes Media, Мойри Форбс, найвпливовіші жінки демонструють лідерство на тлі неспокійного часу, коли в світі зростає геополітична напруга, коли найбільші економіки зіштовхуються з нестабільністю та коли довіра до інституцій опиняється на найнижчому рівні в історії.

 

У судових системах ЄС «працюватиме» штучний інтелект

 

Рада Європи ухвалила перший Європейський етичний статут щодо застосування штучного інтелекту у судових системах.

Відповідне рішення Європейська комісія з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) ухвалила у вівторок, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Європейська комісія з питань ефективності правосуддя РЄ ухвалила перший європейський документ, який встановлює етичні принципи стосовно застосування штучного інтелекту у судових системах», - заявили у Раді Європи.

Зокрема, ці принципи мають гарантувати дотримання фундаментальних прав, недискримінацію, якість та безпеку у використанні засобів штучного інтелекту, а також прозорість, неупередженість та справедливість.

На сьогодні можливості штучного інтелекту застосовуються у судових системах деяких країн, зокрема, у Франції, Великій Британії та США. Йдеться про програмне забезпечення, що здійснює аналіз даних, а також пошукові системи.

 

Дружина Пєскова стала співвласницею соляного бізнесу в окупованому Криму

 

Російська фігуристка, дружина прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова Тетяна Навка стала власницею акцій кримської компанії з виробництва солі.

Про це повідомляє видання The Bell.

«Російська фігуристка і дружина прес-секретаря президента Дмитра Пєскова Тетяна Навка виявилася власницею 16,67% кримського виробника солі - виробничого кооперативу «Галіт», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Навка отримала частку в компанії наприкінці листопада. Приблизно у цей же час «Галіт» виграла контракт майже на 26 мільйонів рублів ($390 тис.) на постачання технічної солі для підприємства «Кримавтодор». Компанія була єдиним підприємством, яке подало заявку.

За інформацією видання, окрім Навки, частку у виробничому кооперативі «Галіт» мають член Ради Федерації Юрій Волков, власник телеканалу «Царград», один з організаторів гібридної війни проти України бізнесмен Костянтин Малофеєв і каскадер Олександр Іншаков.

2015 року Фонд боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального опублікував інформацію про майно Дмитра Пєскова і Тетяни Навки. За версією ФБК, вартість будинку у Підмосков'ї, в якому проживає подружжя, оцінювалася на той час майже в мільярд рублів. Також Навальний оприлюднив зведення про величезну вартість яхти, на якій відпочивав прес-секретар президента, про ціну годинника Пєскова, вимагаючи прокурорського розслідування походження майна подружжя.

 

Іран погрожує заблокувати експорт нафти з Перської затоки

 

Президент Ірану Хасан Рухані знову погрожує перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти.

Про це повідомляє AP з посиланням на іранське державне телебачення, яке цитує слова Рухані.

«Президент Ірану Хасан Рухані ще раз пригрозив перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти», - йдеться у повідомленні.

За словами Рухані, якщо США вирішать заблокувати експорт іранської нафти, то з Перської затоки взагалі не буде експорту нафти.

Зазначається, що Ормузька протока є критично важливою для перевезення енергетичних ресурсів у світі.

 

У Грузії відкрили лабораторію штучного інтелекту

 

У Тбіліському університеті бізнесу та технології (BTU) відкрилася лабораторія штучного інтелекту, в якій буде впроваджено технології майбутнього.

Про це повідомляють «Новини Грузії» з посиланням на прес-службу університету.

«У Тбіліському університеті бізнесу і технології (BTU) відкрилася лабораторія штучного інтелекту, в якій за допомогою компанії Mercedes Benz буде впроваджено технології майбутнього», - йдеться в повідомленні.

Як повідомили у прес-службі, лабораторія працюватиме над проектами інтеграції штучного інтелекту в системі освіти.

Зазначається, що штучний інтелект в освіті, медицині, туризмі, маркетингу, стартапах, інженерії - це ті стратегічні напрями, над якими працюватимуть фахівці лабораторії разом із іноземними партнерами.

Компанія Mercedes Benz відкриває інноваційні дослідницькі лабораторії в різних ведучих університетах світу.

 

У Фінляндії запустили перший у світі безпілотний пором

 

Технологічна компанія Rolls-Royce і поромна компанія Finferries спільно розробляють безпілотні технології для мореплавства у Фінляндії.

Про це повідомляє Yle.

«Технологічна компанія Rolls-Royce і поромна компанія Finferries спільно розробляють безпілотні технології для мореплавства (у Фінляндії - ред.)», - йдеться у повідомленні.

Під час рейсу Falco пасажири та екіпаж стали учасниками першої у світі подорожі на безпілотному поромі.

Повідомляється, що пором Falco, який перевозить близько 50 автомобілів, наразі слугує як запасне судно. На ньому встановлена безпілотна технологія, розроблена в центрі з досліджень та розробки продукції Rolls-Royce в Турку.

За допомогою новітніх технологій пором рухається автономно або за допомогою системи дистанційного керування. Автономну технологію тестували на Falco, і тестування ще триває.

У Finnferries вірять, що нові технології допомагають зменшити вплив людського чинника.

«Ми віримо, що покращуємо безпеку, енергоефективність і надійність наших суден», - каже виконавчий директор компанії Матс Русін.

Прем’єр Молдови заявляє про втручання РФ у парламентські вибори

В архівах Штазі знайшли посвідчення «агента Путіна»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers