rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Урочистий пропам’ятний концерт у Венеції (Флорида)

Урочистий концерт з нагоди 85-х роковин вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-33 рр. відбувся 17-го листопада 2018 у приміщенні пресвітеріанської церкви у Венеції (Флорида).

 

Концерт було вирішено провести в приміщенні церкви, щоб запросити американську публіку послухати у виконанні українських музикантів твори визначних українських композиторів та світових класиків. На концерт прибуло близько 420 осіб, половина з них - зацікавлені американці.

Вечір відкрив голова Флоридського відділу комітету визнання Голодомору геноцидом Роман Чайковський. Він коротко розповів про страшну трагедію України - Голодомор 1932-33 рр. Привітання від Надзвичайного і Повноважного Посла України у США Валерія Чалого прочитав Михайло Савків, голова комітету визнання Голодомору геноцидом, який прибув з Вашингтона.

Title Title 
 Зліва направо: Роман Чайковський,
Олег Чмир, Михайло Савків
 Усі виконавці концерту

 

Ансамбль бандуристок Північної Америки під диригентурою Оксани Родак розпочав програму молитвою Дмитра Бортнянського «Під Твою милість». Ансамбль виконував молитву на тлі великого хреста, на якому висів рушник, вишитий чорними нитками. Потім була виконана пісня «Сирітка», музика «Гомін степів» Гр. Китастого, а також пісня «Виростиш ти, сину» на слова В. Симоненка. Музика на бандурі та спів молодих жінок ансамблю захоплювали і чарували всіх присутніх.

Відома всім нам Соломія Івахів блискуче виконала на скрипці «Ciaccone from Partita No, 2 in D minor» С. Баха, «Мелодію» М. Скорика та «Музику» І. Карабиця. Останній твір часто виконують на похороні, - пояснила Соломія Івахів.

Баритон Олег Чмир з великим почуттям трагізму виконав пісні «Стоїть явір над водою», «Вже день здається сивим і безсилим» та дві арії з опери «Мойсей» М. Скорика.

Тріо у складі Володимира Винницького, Наталі Хоми та Зої Рожко виконало три пісні для сопрано, фортепіано та віолончелі композиторів С. Людкевича та М. Скорика. А твори для віолончелі та фортепіано композиторів Баха, М. Лисенка та М. Скорика захоплююче виконав дует у складі Наталії Хоми та Володимира Винницького. Піаніст В. Винницький, який був мистецьким керівником концерту, зачарував аудиторію блискучим виконанням творів Л. Ревуцького і Ф. Шопена.

Title Title 
 Соломія Івахів, скрипалька Тріо у складі В. Винницького, Н. Хоми, З. Рожко

 

На завершення концерту ансамбль бандуристок під орудую Оксани Зелінської виконав три пісні: «Нагадай, бандуро», «Сину, качки летять» та «Через поле широкеє», а на фінал - зворушливе «Алілуя».

Бурхливі оплески свідчили про захоплення присутніх музикою та вдячність музикантам.

Великим успіхом концерту завдячуємо невтомній праці Нелі Лехман, Романа Чайковського, Віри Боднарук, Анни Мацілинської, Лесі Попель та Катерини Стецюк, а також членам Громадського комітету південно-західної Флориди.

 

Фото Христини Чайковської

 

Відбулося нагородження преміями лауреатів Фундації Українського вільного університету

Фольклорне свято у «Рідній школі» міста Детройт: «Чиє весілля, того й музики»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers