rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Українська капела бандуристів імені Т. Шевченка заспівала в храмі святої Софії – Премудрості Божої

З нагоди сторічного ювілею капела бандуристів з Північної Америки подарувала благодійний концерт спільноті УКУ. Під час ювілейного гастрольного туру колектив завітав не лише до Львова, а й до Києва, Чернігова, Луцька та інших міст України.

 

Під час виступу в храмі святої Софії – Премудрості Божої капела виконала близько десяти пісень, а наприкінці виступу спільнота УКУ разом із колективом, стоячи, заспівала «Боже, великий, єдиний».

У репертуарі колективу – понад 600 пісень, серед яких релігійні, стрілецькі та повстанські твори. Спів чоловічої капели супроводжує гра на бандурі, яку диригент Олег Махлай називає вікном в Україну: «Більшість людей у Штатах заледве зможуть знайти Україну на мапі, але коли вони чують бандуру, вони знайомляться з нашою культурою та дивуються її красі».

Title Title 

 

Капела бандуристів імені Т. Шевченка має складну та цікаву історію, яка починається ще в 1918 році в Києві. Саме тоді Василь Ємець створює колектив «Кобзарський хор», який у 1935 році об’єднався з Полтавською капелою бандуристів під керівництвом Гната Хоткевича та Володимира Кабачка. А згодом, попри репресії, Другу світову війну та еміграцію, історія капели вже з назвою імені Т. Шевченка продовжується в 1949 році в Детройті, США. Відтоді капела виступає в Північній Америці, Австралії, Європі та Україні. Дякуючи колективу за плекання української пісні, проректор із розвитку та комунікацій Наталія Климовська порівняла сторічній тернистий шлях капели зі складною дев’яносторічною історією УКУ, що є спадкоємцем Греко-Католицької богословської академії, заснованої митрополитом Андреєм Шептицьким у 1928 році. «Ви – це історія українського народу в пісні», – додала вона.

Title Title 

 

Художній керівник та диригент Олег Махлай каже, що в його колективі немає професійних музикантів: «Ці люди – стоматологи, будівельники чи студенти, та, незважаючи на це, вони готові вкладати свій талант, час та гроші в те, щоби капела існувала, щоби світ бачив, якою є українська культура та музика». Цікаво, що сам Олег Махлай, окрім диригування та викладання в Школі гри на бандурі, працює за фахом суддею адміністративного суду в штаті Огайо.

Фото Лесика Урбана

Підготувала Катерина Глущенко,
прес-служба УКУ

Мініатюрні дива Валерія Малиновського

Карась: той чи не той?!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers