rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ ЄС та Британія погодили текст угоди щодо Brexit, – ЗМІ

ЄС та Британія погодили текст угоди щодо Brexit, – ЗМІ

 

Європейський Союз та Велика Британія попередньо узгодили підсумковий текст угоди щодо Brexit.

Про це повідомляє BBC із посиланням на джерело в британському уряді.

«Представники Великобританії та ЄС погодили проект тексту угоди Brexit...», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що текст домовленості було погоджено на «технічному рівні» учасниками переговорів з обох сторін після інтенсивних переговорів цього тижня.

У середу о 14:00 за Гринвічем британський прем’єр-міністр Тереза Мей проведе спеціальне засідання Кабінету міністрів для обговорення проекту угоди про вихід з ЄС.

Раніше британський міністр Кабінету міністрів Девід Лідінгтон у вівторок заявив, що остаточне досягнення угоди про Brexit із Брюсселем можливе вже протягом наступних 24-48 годин.

Як відомо, офіційною датою Brexit є 29 березня 2019 року. До цього терміну Велика Британія має укласти угоду про подальший формат взаємин із Брюсселем або ж здійснити «жорстке розлучення» без будь-якого договору.

У Молдові хочуть «оптимізувати» парламент

 

Лідер правлячої у Молдові Демократичної партії Влад Плахотнюк виступив з ініціативою про скорочення кількості депутатів парламенту зі 101 до 61.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Ще 2016 року ми заявили про те, що політична реформа передбачає оптимізацію не тільки уряду, але й парламенту. Це дозволить встановити реальний контроль громадян над діяльністю членів уряду і депутатів парламенту. Реформа уряду вже проводиться, а нещодавно ми обговорили і шляхи оптимізації та підвищення ефективності діяльності парламенту», – зазначив Плахотнюк.

За його словами, реформа законодавчого органу включає і скорочення кількості депутатів.

Плахотнюк запропонував провести з цього питання консультативний референдум, який може відбутися в один день із парламентськими виборами – 24 лютого 2019 року.

Якщо результати референдуму виявляться позитивними, будуть ініційовані консультації щодо реформи парламенту з експертами і Венеціанською комісією.

Верховний Суд Шрі-Ланки призупинив указ президента про розпуск парламенту

 

Указ президента країни Маїтріпала Сірісени про розпуск парламенту тимчасово призупинив Верховний Суд Шрі-Ланки.

Про це повідомляє агентство Reuters.

«Верховний Суд Шрі-Ланки у вівторок призупинив президентський указ про розпуск парламенту та проведення нових виборів», – йдеться у повідомленні.

Спікер парламенту Кару Джаясурія заявив, що законодавча влада знову буде засідати о 10:00 за місцевим часом у середу, як спочатку планувалося.

Як повідомлялося раніше, 9 листопада президент Шрі Ланки Маїтріпала Сірісена розпустив парламент країни після того, коли його партія заявила, що не має більшості для обрання прем’єром свого кандидата.

Кандидатом на посаду глави уряду був Махінда Раджапакса, за підтримки якого президент Шрі-Ланки прагнув забезпечити собі переобрання на наступний термін.

Підозрюваний у корупції екс-прем’єр Македонії попросив притулку в Угорщині

 

Колишній прем’єр-міністр Македонії Никола Груєвський, засуджений до двох років за корупцію, попросив притулку в Угорщині.

Про це повідомляє Ekathimerini з посиланням на пост Груєвського у соцмережі Facebook.

«Я зараз у Будапешті і проситиму політичного притулку в угорської влади. Я залишаюся вірним Македонії та ніколи не здамся», – написав він.

Нагадаємо, 2 листопада апеляційний суд Македонії підтвердив 2-річний термін ув’язнення для колишнього глави уряду Николи Груєвського за незаконну купівлю елітного автомобіля Mercedes. Таким чином, суд підтвердив вирок суду в Скоп’є, який визнав Груєвського винним у незаконному придбанні за державні кошти розкішного автомобіля, який екс-прем’єр планував використовувати для власних потреб.

Вирок Апеляційного суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

13 листопада поліція Македонії видала ордер на арешт Груєвського через те, що судовим виконавцям не вдалося встановити його місцеперебування, щоб передати судове рішення.

В Італії журналісти вийшли на вулиці по всій країні – на захист свободи преси

 

Національна федерація преси Італії організувала акцію протесту з вимогою захистити свободу преси та право журналістів на висвітлення подій.

Про це повідомляє ANSA.

«Журналісти вийшли на вуличний протест по всій Італії з вимогою захистити свободу преси», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, акція проходить у регіональних центрах, проте її підтримали й представники медіа-спільноти з Брюсселя та Лондона під гаслом «Геть цензуру!».

Найбільші маніфестації відбулися у Римі на площі Святих Апостолів у присутності керівників Федерації, а також у Мілані. Зокрема, у столиці представники федерації Луїджі Ді Майо та Алессандро Ді Баттіста виступили на захист журналістів, які зазнають переслідувань через їхню оцінку судового виправдання міського голови Рима Вірджинії Раггі.

До демонстрантів звернулися представники влади, заявивши, що «кожна атака на органи преси ризикує завдати шкоди конституційному принципу вільного висловлення думки, що лежить в основі плюралізму інформації та права на новини та критику».

Меркель підтримала ідею створення європейської армії

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель наголошує на необхідності створення єдиних збройних сил Євросоюзу, які доповнюватимуть можливості НАТО та забезпечать мир на Європейському континенті.

Про це німецький лідер заявила у своєму виступі перед депутатами Європарламенту у вівторок у Страсбурзі, – повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Що ми повинні насправді зробити – це опрацювати ініціативу створення дійсної європейської армії», – сказала Меркель.

Ця заява викликала бурхливі оплески та підтримку з боку депутатів Європарламенту.

Як наголосила канцлер Німеччини, європейська армія повинна гарантувати неможливість розв’язання війни на Європейському континенті.

Меркель висловила переконання, що розвиток оборонного співробітництва в ЄС може позитивно доповнювати можливості НАТО.

Як повідомлялося, ініціативу створення так званої європейської армії просуває також президент Франції Еммануель Макрон.

Прем’єр Чехії може отримати вотум недовіри за «кримський відпочинок» сина

 

Генпрокуратура Чехії проведе перевірку заяви сина прем’єр-міністра Андрея Бабіша від першого шлюбу про те, що його силоміць утримували в Криму, щоб захистити від участі в розслідуванні справи про фінансові махінації.

Про це йдеться у заяві на сайті прокуратури у зв’язку з публікацією Інтернет-ресурсу Seznam Spravy.

«Щодо підозри в позбавленні волі або викраданні людей, як про те стверджують репортери, які розмовляли з Андреєм Бабішем-молодшим, Верховний державний прокурор заявив, що вже дав розпорядження прокуратурі міста в Празі провести розслідування», – йдеться в повідомленні.

Сам прем’єр-міністр Бабіш написав у своєму Facebook, що його син Андрей виїхав із країни добровільно.

«Мій син не був викрадений, він добровільно залишив Чеську Республіку. Поліція розслідувала це питання і дійшла висновку, що жодного викрадання не було», – йдеться в пості.

Водночас, Бабіш зазначив, що його син «психічно хворий, вживає ліки і має перебувати під постійним наглядом; він живе зі своєю матір’ю в Швейцарії». Політик також повідомив, що у його доньки біполярний розлад.

Розслідування ЗМІ він назвав «полюванням на його сім’ю» і заявив про «маніпуляцію і надмірний тиск із боку журналістів на правоохоронні органи».

Варто зазначити, що Андрей Бабіш-молодший має ліцензію пілота цивільної авіації.

Водночас, депутати опозиційних політичній силі прем’єра ANO партій мають намір скликати парламент і обговорити ситуацію – аж до оголошення вотуму недовіри уряду.

Син прем’єр-міністра Чехії 35-річний Андрей Бабіш стверджує, що його силоміць, за наполяганням батька, вивезло до окупованого Криму подружжя Протопопови. Діта Протопопова – психіатр, вона лікувала Бабіша-молодшого. Сам він вважає, що потрапив до неї через конфлікт із батьком.

Чеська поліція два роки безуспішно намагається знайти і допитати Андрея Бабіша-молодшого. Підпис 35-річного Бабіша стоїть під документами, пов’язаними з об’єктом «Гніздо лелеки», навколо якого вже кілька років триває розслідування за фактами фінансового шахрайства і зловживань. Тепер він, а також його батько і ще кілька членів сім’ї проходять у кримінальній справі про «Гніздо лелеки». Це – багатофункціональний комплекс, що виник у результаті реконструкції старовинної ферми, входить до складу холдингу Agrofert, власником якого є Бабіш-старший. Комплекс у 2007-2008 роках став одержувачем європейської дотації на суму близько 2 мільйонів євро за програмою виділення коштів єврофонду на розвиток малих і середніх фірм. Щоб підпадати під необхідні критерії, його вивели зі складу агрохолдингу, а після отримання дотації повернули в Agrofert.

Раніше чинний прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш стверджував, що на момент отримання дотацій від Євросоюзу власниками «Гнізда лелеки» була не компанія Agrofert, а двоє його дорослих дітей і брат його другої дружини Моніки.

Це – не єдині звинувачення у фінансових махінаціях, які звучали і звучать на адресу чеського прем’єра, що посідає другий рядок у списку найбагатших громадян країни. Його навіть позбавляли за це депутатської недоторканності.

Австрійський суд не знайшов підстав для арешту полковника-шпигуна

Євросоюз вимагає суду в справі Хашоггі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers