rss
05/04/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ МЗС Канади вперше назвало Росію окупантом Донбасу

МЗС Канади вперше назвало Росію окупантом Донбасу

 

Уряд Канади не визнає та засуджує так звані вибори, що відбулися 11 листопада на тимчасово окупованих територіях на Сході України.

Про це йдеться у заяві МЗС Канади, – повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Канада приєднується до європейських союзників та США й беззастережно заперечує нелегітимні та незаконні вибори, проведені 11 листопада на окупованому Росією Сході України», – заявили у МЗС.

У відомстві наголосили, що ці «вибори» були «намаганням виправдати правління поставлених Росією маріонеток». «За відсутності визнаної правової бази чи авторитетного міжнародного моніторингу міжнародна спільнота не визнає ці «вибори», – зазначається у заяві.

У МЗС додали, що «канадці продовжують стояти пліч-о-пліч з народом України».

У цій заяві МЗС Канади вперше назвав ОРДЛО окупованими Росією територіями. Раніше у зовнішньополітичному відомстві намагалися не називати безпосередньо країну-окупанта.

11 листопада Росія організувала та провела на підконтрольних їй територіях Донецької й Луганської областей України псевдовибори до місцевих органів окупаційної влади.

США, ЄС та інші країни світу засудили проведення цих «виборів» одразу після їх завершення і назвали їх нелегітимними.

 

НАБУ розслідує діяльність Яценюка і міністра Петренка

 

Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за фактом зловживань владою колишнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і міністром юстиції Павлом Петренком.

Про це повідомили кореспондентові Укрінформу у прес-службі відомства, відповідаючи на запитання, чи відповідає дійсності поширена у ЗМІ інформація про порушену щодо екс-прем’єра кримінальну справу.

«На виконання ухвали слідчого судді Солом’янського районного суду міста Київ 1 листопада 2018 року було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 ККУ», – зазначили в прес-службі.

Водночас, у відомстві не називають ім’я позивача, за зверненням якого суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження.

У жовтні деякі ЗМІ повідомили, що районний суд Києва зобов’язав НАБУ розпочати розслідування стосовно екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, міністра юстиції Павла Петренка та двох чиновників Мін’юсту.

У цьому зв’язку Міністерство юстиції заявило, що поширена у ЗМІ інформація щодо зловживання службовим положенням з боку вищого керівництва Мін’юсту в рамках придбання юридичних послуг для представництва держави України за позовами міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта» в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольм (Швеція) не відповідає дійсності.

 

Прокуратура Маріуполя розслідує загибель двох працівників «Азовсталі»

 

У Маріуполі правоохоронці з’ясо­вують обставини загибелі двох працівників ПрАТ «Азовсталь».

Про це у вівторок повідомили в прес-службі прокуратури Донецької області.

«Під процесуальним керівництвом Маріупольської місцевої прокуратури № 2 проводиться досудове розслідування за фактами загибелі двох працівників приватного акціонерного товариства «МК «Азовсталь», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що 5 листопада в одному з цехів підприємства 29-річний монтажник підрядної організації при виконанні робіт з підвищеною небезпекою впав з висоти та отримав травми, несумісні з життям.

Крім того, 6 листопада на майданчику обслуговування шламопроводу виявлено тіло 36-річного слюсаря-ремонтника комбінату, який лежав впритул до відкритого люка шламопроводу. За попередніми даними, смерть чоловіка настала внаслідок гострого отруєння окисом вуглецю.

За вказаними фактами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, яке спричинило загибель людини) КК України.

Проведення досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях доручено слідчим СВ Лівобережного відділу поліції ЦВП ГУНП в Донецькій області. На даний час досудове розслідування триває.

 

У реконструкцію обладнання ДніпроГЕС-1 інвестують 62 мільйони євро

 

Масштабна реконструкція обладнання Дніпровської ГЕС-1 триватиме п’ять років, за цей час у проект буде інвестовано 62 млн євро.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ПрАТ «Укргідроенерго».

«Роботи з реабілітації обладнання ДніпроГЕС-1 триватимуть упродовж п’яти років та мають фінішувати 2021-го. Зокрема, оновлений третій гідроагрегат має стати до роботи у червні 2020-го року, другий – у жовтні 2021-го. Пуск першого заплановано на кінець серпня 2021-го року. Загалом, у проект буде інвестовано 62 млн євро», – повідомляє «Укргідроенерго».

Масштабна реабілітація обладнання дозволить збільшити сумарну потужність ДніпроГЕСу на 30 МВт та продовжити роботу станції, щонайменше, на півсторіччя.

В «Укргідроенерго» пояснюють доцільність комплексної заміни устаткування тим, що гідроагрегати виробництва американської корпорації General Electric відпрацювали понад 70 років і вичерпали свій ресурс та гарантійні зобов’язання з виробітку електроенергії.

Як раніше повідомлялося, наприкінці літа австрійські фахівці почали працювати на майданчику для реконструкції. 27 серпня було виведено з експлуатації третій гідроагрегат, який виробив майже 18 млрд кВт. 26 жовтня зупинено гідроагрегат № 2. На черзі – перша машина.

Разом з реконструкцією обладнання на Дніпровській ГЕС-1 тривають роботи з його модернізації на Дніпровській ГЕС-2.

 

У Херсоні через відсутність тепла 13 шкіл ідуть на вимушені канікули

 

З 14 до 17 листопада у херсонських школах через відсутність теплопостачання призупинено навчальний процес. Учні 13 шкіл, постачальником теплоносіїв яких є АТ «Херсонська ТЕЦ», йдуть на вимушені канікули. Про це повідомляє Управління громадських зв’язків Херсонської міської ради.

«Виконання у повному обсязі навчальних планів і програм відбудеться шляхом ущільнення програмового матеріалу у школах № 4, 7, 28, 29, 31, 32, 33, 36, 48, 53, Фізико-технічному ліцеї, Центрі освіти молоді, спецшколі № 1. Заклади дошкільної освіти працюватимуть у звичайному режимі, але з встановленням обігрівальних пристроїв у ігрових та спальних кімнатах. Діти, які не відвідуватимуть дитячі садки у період відсутності центрального теплопостачання, вважатимуться відсутніми з поважних причин», – йдеться в повідомленні.

Станом на 13 листопада Херсонська ТЕЦ так і не надала тепло до закладів освіти міста.

Зазначимо, у школах Сміли та Шепетівки через відсутність опалення теж тимчасово призупинено навчання.

У Херсоні, де близько 30 закладів шкільної, дошкільної та позашкільної освіти залишаються без теплопостачання, раніше рекомендували скоротити уроки в школах.

НКРЕКП висловила занепокоєння незадовільною організацією початку опалювального сезону в містах Кривий Ріг та Херсон. Така ситуація спричинена тим, що виробники теплової енергії АТ «Криворізька теплоцентраль» та АТ «Херсонська ТЕЦ» залишаються без газопостачання через борги.

 

УПЦ МП відмовилася від участі у створенні автокефальної церкви – рішення Собору

 

Собор єпископів УПЦ МП ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української церкви.

Про це йдеться у постанові Собору єпископів УПЦ МП від 13 листопада.

«Собор єпископів наголошує, що процес надання так званого Томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України. За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української православної церкви до цих процесів вважаємо неможливим», – йдеться у рішенні Собору.

11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об’єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас, РПЦ у зв’язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв’язків з Константинополем.

На ліквідацію наслідків вибухів під Ічнею скерували ще 2 мільйони грн.

На ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в Ічнянському районі Чернігівщини, який постраждав від вибухів на 6-му арсеналі Міноборони, обласна влада скерувала ще 2 млн грн.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської ОДА Ігор Слезко.

«Підписано розпорядження по другому переліку робіт і виділені кошти в сумі понад 2 млн грн. Роботи в постраждалих населених пунктах тривають, зокрема, зараз активно викладаються печі і, думаю, ще до Нового року люди матимуть хороші ремонти», – сказав він.

На ліквідацію наслідків НС в Ічнянському районі Чернігівщина отримала з резервного фонду Держбюджету 100 млн грн. Чернігівська ОДА використовує їх невеликими траншами відповідно до підготовлених переліків робіт. Так, 8 листопада на придбання житла для 6-ти родин з Августівки, проведення ремонтно-відновлювальних робіт у 18 житлових будинках приватного сектора та 5-ти закладах освіти було виділено 6 млн грн.

Зараз, згідно з розпорядженням, понад 800 тис. грн. одержить департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА та 1,3 млн грн. – Ічнянська міська рада, якій кошти виділяються на придбання людям житла та проектні роботи.

Нагадаємо, 9 жовтня на 6-му арсеналі Міноборони в Ічнянському районі Чернігівщини виникла масштабна пожежа з подальшою детонацією боєприпасів, що призвело до значних руйнувань. З райцентру Ічня та 30 довколишніх сіл одразу було евакуйовано понад 12,5 тис. людей. Подальше обстеження стану будівель у районі НС показало, що в 25 населених пунктах 4 житлові будинки зруйновані повністю, понад 290 будинків, квартир та інших капітальних споруд – пошкоджені, з них 16 будівель відновленню не підлягають.

 

Бурштиновий диск-амулет віком 2,5 тисячі років можна побачити в Рівному

 

Найдавніший бурштиновий виріб в Україні – диск-амулет віком близько 2,5 тис. років – експонують в рівненському Музеї бурштину. Про це повідомляє портал «Рівненщина туристична».

«Серед експонатів музею – шматки бурштину віком до 40 млн років, знайдені у різний час на території Рівненщини, а також виготовлені з нього ювелірні вироби. Зокрема, експонується найдавніший бурштиновий виріб в Україні – диск-амулет віком приблизно 2,5 тис. років. Окрасою музею вважаються камені, в яких закристалізувалися комахи», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у музеї можна побачити і шматок «сонячного каменю» вагою близько 2 кг.

Туристів зацікавить й інформація про те, що бурштин буває не тільки жовтим, коричневим та вишнево-червоним. Іноді він має зеленуватий, а ще молочний і навіть чорний колір.

Щоправда, ці відтінки – рідкісні. А видобувають такі унікальні камінчики лише в одному місці – на півночі Рівненщини. За це область називають бурштиновою столицею України. Саме тут знають усі секрети «сонячного каменю». Почути їх можна у першому в країні Музеї бурштину, який діє у Рівному.

Музей розташовано в старовинному будинку, побудованому 115 років тому. Сам же музей відкрили 2010 року на базі рівненської бурштинової фабрики – державного підприємства «Бурштин України».

Лінія фронту: окупанти обстріляли Чермалик із БМП

Лінія фронту: окупанти у понеділок 5 разів застосували заборонену зброю

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers