rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ «Мешкаємо в Нью-Йорку, працюємо для України»: репортаж із презентаційної зустрічі молодіжної спільноти «Razom for Ukraine»

Хто вони? Razom for Ukraine - доброчинна неприбуткова молодіжна організація, офіс якої розташований у Нью-Йорку, але майже за 5 років діяльності вона стала відомою не тільки в США та Україні, але й серед українства багатьох країн світу.

 

Razom for Ukraine виникла у січні 2014 р. на хвилі солідарності та доброчинної допомоги Євромайдану. А мета - допомогти будувати по-справжньому нову Україну вільною, незалежною, правовою, сучасною. Ця мета сформульована у вдалій назві: разом працювати для України як волонтери.

Організація Razom for Ukraine об'єднує молодих професіоналів та студентів, здебільшого - українців, народжених в Україні або ж у США, в родинах українського походження. Це - постмайданівська молодь ХХІ сторіччя, тому й працює ефективно й грамотно, використовуючи сучасні засоби комунікації: Інтернет, соціальні мережі, зокрема, Facebook, Twitter, Instagram (@Razomforukraine). Члени цієї організації проводять дистанційні конференції чи засідання Ради директорів, організовують мобільну інформаційну підтримку партнерів в Україні, миттєво поширюють у світі свої заходи, проекти, звіти. До прикладу, про Дні українського кіно в Нью-Йорку 26-27 жовтня вони дізналися лише за 3 дні. Але залучена ними частина глядачів була найбільшою. Їхня мобільність, як інформаційних партнерів, вражаюча.

Title Title 

 

На сьогодні у Facebook організації - 469 сторінок її членів (активістів) і 24 тисячі людей з усього світу, які стежать за її діяльністю.

Більш детально з історією виникнення «Razom...» та першими кроками її діяльності зацікавлені можуть ознайомитися на сайті нашого часопису (№ 31та 32 за 2016 р.) в авторських публікаціях: https://www.chasipodii.net/article/17314/ та https://www.chasipodii.net/article/17346/

Чому «Mid-Year Report»?

 

Про свою роботу «Razom for Ukraine» звітувала 13 жовтня ц. р. (Civil Hall, 22 вулиця, Мангеттен, Нью-Йорк). Не дочекалися круглої дати - свого 5-річчя, оскільки в організації з'явилися нові волонтери. Рада директорів організації вирішила познайомити їх зі своєю роботою за весь період, наголосивши на цьогорічних проектах. Доповідали «разомці», які, мешкаючи в Нью-Йорку чи його околицях, роблять щось конкретне сьогодні для позитивних змін в Україні. Зустріч дала можливість побачитися зі старими друзям та познайомитися з новими - приємний емоційний фактор. Прийшли не тільки мешканці метрополії Нью-Йорка, а й прибули гості - ровесники «разомців» з Чикаго, Маямі, Вашингтона, Гаваїв, України. Досвід української молоді Нью-Йорка в організації допомоги Україні цікавить усіх закордонних українців.

Отож, основний порядок денний - презентація своїх проектів - як допомогти Україні. Вона організована надзвичайно цікаво й мобільно через використання слайдів з текстовими тезами, таблицями, світлинами. Ці тематичні звітні слайди доступні в режимі онлайн кожному читачеві чи зацікавленому за цим посиланням: http://bit.ly/RAM2018slides

Title Title 
 Коли разом – то це сила. На згадку: члени та
прихильники «Razom for Ukraine». 13 жовтня
2018 р., Нью-Йорк
 Початок: звітує Рада директорів. Модератор –
Дмитро Кавун

 

Вся ділова частина зустрічі тривала три години. Організаційний урок мобільної, економної в часі організації.

  Title
  Марія Сорока

Хто біля керма?

 

Різнопланову, багатовекторну роботу волонтерів очолює, як і раніше, Рада директорів, яка збирається у форматі дистанційних зустрічей двічі на місяць. У її складі - відомі активні її члени: Марія Сорока - президент (в попередні роки - директор культурних програм та менеджер), Люба Шипович - віце-президент (у минулому - президент), Дора Хомяк - директор з розвитку, Дарія Озимко - директор з оперативних питань, Юлія Паславська - фінансист, Оля Яричківська, Ірина Мазур - члени Ради. Постійні керівні обов'язки виконують Оксана Фаленчук - директор програми «Партнери», Аня Соболевська - директор з маркетингу, Анастасія Раб - секретар.

Рада директорів користується допомогою кількох десятків надзвичайно активних помічників, які в будь-який час готові долучитися до виконання поточних та термінових (ситуаційних) завдань. На завершення зустрічі цього дня понад десятеро із них отримали призи - нагороди. Показово: це книги Сергія Жадана, з яким «Razom» співпрацює як партнери.

Враховуючи, що робота в «Razom» її лідерів, активістів та неформальних членів є волонтерською (у вільний від роботи та родинних обов'язків час), то їхній молодіжний ентузіазм та жертовність бути корисними Батьківщині (своїй чи своїх предків) викликає щиру повагу і вдячність.

Президент Марія Сорока - про загальні досягнення

 

Title  
 Більш, ніж 100 осіб присутніх – лише зацікавлені 

У залі 13 жовтня - більше, ніж 100 осіб, кожного, до речі, гостинно, як господиня свого дому, зустрічала волонтер Марина Приходько, вручаючи кожному фірмовий подарунок, ділові папери і навіть шоколадний цукерок : ).

На сцені біля слайд-екрана - модератор Дмитро Кавун.

Про узагальнюючі досягнення розповідає президент Марія Сорока, назвавши кілька красномовних цифр: за 4,5 року проведено 500 заходів (вуличні акції, академічні зустрічі, дискусії, концерти і т. ін.). Зібрано, починаючи з 2014 року, $650.000, більшість яких потрачено на різні проекти для України. Нині організовані і діють 7 проектів освітньо-культурних та 8 партнерських (зокрема, два підписані недавно). Для прикладу називає кілька заходів: зустріч з американською письменницею Марсі Шор, яка написала книгу про Майдан, відвідавши його; доброчинні концерти Тараса Чубая та Святослава Вакарчука (їхню допомогу в зборі коштів); або організація фестивалю українського документального кіно на Союзівці; або ж допомога митцям Галичини відвідати Харківський фестиваль культури; або запрошення Святослава Вакарчука сотням активістів «Разом» прийти на грандіозний концерт у Києві на День незалежності України (2018), що дало подарувало «разомцям» чуття єдиної родини...

Щодо майбутніх планів «Разом»: продовжити допомогу Україні, враховуючи найактуальніші потреби її розвитку, збільшувати партнерські проекти, виявляти талановитих менеджерів, які б знаходили волонтерів не тільки в США та Україні, а й в інших країнах світу. Є і найбільша мета-мрія: мати власний фізичний простір для діяльності (свій офіс, свій зал для зустрічей). Умовно - свою «домівку».

Оптимістичний підсумок лідерки «Razom»: «Ми - оптимісти. Ми бачимо позитиви в Україні. Ми хочемо працювати для наших друзів в Україні».

******

«Finanses and Fundrasing»: звітують Юля Паславська та Дора Хомяк

 

Вони вивели на слайд вражаючу таблицю прибутків та витрат щорічно з 2014 до 2018 рр. Як уже згадувалось, це близько $650.000, які отримано від окремих доброчинців та від організацій. Витрати ж становлять приблизно понад $400.000. Найбільша кількість пожертв припала на 2014-й та 2017-й роки. У 2014-2015 роках відправлені тисячі пачок адресної гуманітарної допомоги активістам на Майдані, сім'ям Героїв Небесної Сотні та полеглих у війні на сході України.

Title Title 
 Юля Паславська – про перебіг фінансів «Razom» у цілому, а Дора Хомяк – про збір коштів (fundraising)

 

У 2018 р. зібрано більше, ніж $68 тис. Велику та відповідальну роботу взяла на себе Дора Хомяк (уродженка Нью-Йорка, яка отримала від відомих у громаді батьків українське виховання). Дора відповідає за збір коштів (Fundrasing), що включає доходи від проведення благодійних вечорів, гранти, пожертви організацій та корпорацій. Вона робить це протягом майже 4-х років успішно з глибоким професійним знанням справи, як фахівець, та з великим досвідом громадської праці в Україні та США. Дора розповіла також як практично здійснювати пожертви (такий собі міні-майстер-клас).

The Co-PILOT project: нейрохірурги Америки - колегам України

 

Title  
 Лука (Люк)Томич – автор та керівник проекту
«Co-Pilot» з допомоги нейрохірургам України
 

З нових проектів «Сo-Pilot» - нині один із найпотужніших. Його ініціював, організував, очолив та презентував лікар-нейрохірург Лука (Люк) Томич. (Народився в США, штат Північна Дакота, в українській родині). А втілює проект активне молоде подружжя - Лука Томич та Марія Сорока (вона ж президент організації, «за сумісництвом» куратор «Razom Culture» та молода мама). «Co-Pilot» - програма з надання конкретної допомоги американськими нейрохірургами колегам цієї спеціалізації в Україні задля підвищення кваліфікації та досвіду.

Ідея такого проекту виникла ще в серпні 2016 р., коли вперше був здійснений пробний візит в Україну (Львів). Відтак, тривала підготовка, пошук американських лікарів, готових поїхати в Україну. І ось у 2017 році вони зробдійснили сюди свої перші візити. А лікар з Києва Іванка Небор уже побувала на стажуванні в Штатах. Ось цьогорічний результат проекту в цифрах: п'ятеро американських лікарів відвідали Україну сім разів (Київ, Одесу, Львів, Луцьк) і надали консультативну допомогу 25-ти українським лікарям та 4-м студентам. Їм прочитано 8 лекцій. Хворим надано 500 консультацій з виявленням у багатьох пацієнтів пухлин, проведено 62 операції. Передано відповідного медичного обладнання на суму $250.000.

І лише один приклад результату від втіленого проекту американсько-українських лікарів-волонтерів. Скоро після їх повернення до Сполучених Штатів «Разом» отримує лист 20-річної студентки педагогічного університету в Україні Дарини Климюк. Вона розповідає товаришкам із Нью-Йорка про свою хворобу (кісту в спинному мозку), яка спричиняла нестерпні болі. Дарина не могла ходити, спати... Цілий рік вона вже перебувала вдома і надії не було: ніхто з місцевих лікарів не наважувався на складну операцію, бо могла закінчитися повним паралічем. Наважився Люк Томич: обстеження, операція, перший догляд... Щаслива Дарина продовжує реабілітацію... І пише: «Цей проект допоміг тим, що такі чудові нейрохірурги, як Люк, можуть приїжджати в Україну і рятувати життя людей. Люк - надзвичайно приємний лікар, турбується про кожного пацієнта. Він дав мені шанс на життя, і я йому за це дуже вдячна! Бо в Україні ніхто не хотів братись за мене, а Люк це зробив!»

  Title
  Тарас Голковський – керівник проекту «MathOlymp»

«Razom» забезпечувала американським волонтерам квитки, житло, перебування. А їхня праця в Україні - волонтерська.

Проект має амбітні плани: пошуки нових волонтерів, які би продовжили поїздки в Україну для навчання, консультацій, зокрема, з питань інсультів та епілепсії, пошуки коштів для придбання обладнання, створення власного сайта.

«Razom» і проект «MathOlymp»: На міжнародних математичних Олімпіадах перемагають українські школярі

 

І причетна до цих перемог «Razom for Ukraine» в особі одного з найактивніших її волонтерів Тараса Галковського, який і презентував програму «MathOlymp».

У Нью-Йорку Тарас мешкає 6,5 року. Працює програмістом. Уродженець Донецька, випускник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Ось уже 5 років курує цю програму підтримки команди учнів в Україні, які готуються до участі в шкільній Міжнародній математичній олімпіаді. Збирає кошти, організовує викладачів-тренерів. «Razom» фінансує також поїздки 6 членів та 2-х керівників команди в країни проведення цієї Олімпіади (щороку в іншій країні).

Title  
 команда українських учнів-переможців
Міжнародної шкільної математичної олімпіади-2018
 

Впродовж останніх 5 років наші діти щорічно привозили медалі: золоті, срібні, бронзові. В 2018 р. у Румунії, де відбувалася 59-а Міжнародна математична олімпіада, шестеро українських старшокласників здобули 4 золоті та 2 срібні медалі. У загальному рейтингу українська команда посіла 4-е місце з понад 100 країн світу після США, Росії і Китаю. Вітаємо Тараса і «Razom» за суттєвий внесок у перемогу НАШИХ! Так тримати!

Авторська ремарка. Золотими медалістами цього року стали учні Харківського та Київського ліцеїв. Можливо, в майбутньому варто було б пошукати претендентів на участь у цій Олімпіаді у звичайних школах, допомогти підготуватися талановитим учням з бідних родин.

У жовтні 2018 р. відбулася ще одна Міжнародна шкільна олімпіада - астрономічна - у Шрі-Ланці. Наша команда у складі 4-х учнів здобула 3 бронзові медалі. Цю поїздку спонсорував «RazomTicket» (турбота Люби Шипович, Павла Гавриленка, Аліси Голошапової та жертводавців).

Ці перемоги - конкретний внесок у поширення позитивного іміджу України, який особливо цінний сьогодні на фоні її останніх негативних рейтингів (як ото корупція, бідність, порушення норм Конституції і т. д.).

  Title
  Люба Шипович – віце-президент розповідає
про свої проекти...

*****

Нові проекти Люби Шипович: «RazomTicket», «Veterans in Кyiv-Mohyla University», «EndlessProject» («Іnvisible Battalion»)

 

Креатив та дієвість Люби Шипович дозволяє їй оперативно відгукуватися на українські проблемні запити і втілювати їх у життя. Коли українські вчителі написали, що і в Україні проводяться і національні, й обласні шкільні предметні олімпіади, але немає фінансових можливостей делегувати на них школярів, то у Люби з'являється проект «РазомТісket» («Квиток»). Організовано збір коштів, які передані потребуючим учням та вчителям на звичайні транспортні квитки, щоб дістатися до місця проведення олімпіади. Таке життя...

«Veterans in Kyiv-Mohyla University» - проект, що передбачав збір коштів для стипендій 4-м учасникам АТО на час їх навчання на магістерських факультетах Києво-Могилянської академії, які вони щойно розпочали. Основний внесок у забезпеченні цих стипендій належить Чикаго та Нью-Йорку.

«Нескінченним проектом» (Endless Projeсt) назвала Люба презентації в США документального фільму «Невидимий батальйон», героїнями якого є шість українських жінок - учасниць війни на Сході України. Зокрема, і відома волонтер Марія Берлінська, яка разом зі ще двома героїнями фільму приїхала у США для участі в обговоренні фільму у Нью-Йорку, Вашингтоні, Філадельфії, Чикаго. Організацію цих презентацій взяла на себе «Razom». «Невидимий батальйон» названий так, тому що проблеми українських жінок, як і добровольців у цілому, продовжуються через відсутність законів. Вони не можуть рахуватися як спеціалісти військових професій, лише як кухарки, швачки...

Хоча для більшості військових спеціальностей несправедливість вже усунено: з 27 жовтня ц. р. набув чинності закон про гендерну рівність в армії.

eCONSUL: Біометричний паспорт - за кілька хвилин. Презентація Дарії Озімко

 

Title  
 Дарія Озімко: як отримати український
біометричний паспорт в Америці. Проект «eConsul»
 

Йдеться про втілену ініціативу «Razom» створити на сайті Генерального консульства України в Нью-Йорку спеціальний інструментарій, що дає можливість зареєструватися онлайн для подання документів на оформлення громадянами України, які мешкають у США, біометричних паспортів. Це - надзвичайно вигідно, бо дає можливість не витрачати час на черги та інші незручності. Цей досвід перейняли вже наші консульства в Чикаго та Дубаї. Детальнішу україномовну консультацію можна отримати тут: https://razomforukraine.org/econsul-ukr/

Або безпосередньо звернутися на відповідні сторінки сайтів консульств у Нью-Йорку: https://nypassport.net/ та Чикаго - http://uacc.us/

*****

«Razom PARTNERSHIPS»: спільні команди США та України

 

Це - один з дієвих та постійних проектів протягом усього часу діяльності організації «Razom...» У попередні роки це - співпраця IT'ішників, «Громадського радіо» (Київ), програми «Розумне місто» та ін. «RazomПартнерство», - уточнює Марія Сорока в додатковій розмові з автором, - означає, що ми долучаємося до проектів, які вже втілюються в Україні, і там хочуть нашої допомоги з Америки. І якщо тут перебувають такі люди, які відповідають їхнім запитам, то тоді вони стають нашими партнерами».

  Title
  Оксана Фаленчук представляє
нові проекти «Razom.
Partnerships»...

Нині Оксана Фаленчук та Марія Генкін презентували ще дві команди спільного партнерства:

- Разом з онлайновим виданням «Історична правда» (дочірній проект «Української правди»), яке в 2017 році представив тут, у Нью-Йорку, його головний редактор відомий журналіст Вахтанг Кіпіані. Видання подає теми та факти в цікавому інформаційному форматі для всіх, кому не байдужа історія України. Наразі «Історична правда» займається англійським перекладом винайдених нових архівних матеріалів української історії. «Разом» допомагає проекту у створенні ендаументу. («Endowment «з англ. - це фінансові пожертви коштів чи майна певній інституції», - Вікіпедія). Ці кошти дозволять «Історичній правді» бути фінансово незалежними у майбутньому, на що збирають $50.000. Наразі зібрано лише половину суми. «Razom» продовжує пошуки перекладачів та збір пожертв.

Оксана Фаленчук розповіла і про партнерство «Razom» та української організації «Будуємо Україну разом». Йдеться про будівництво житлових будинків та Центрів комунікації на Сході України силами та коштами волонтерів. Так, разом уже збудовано 144 будинки та 37 центрів комунікації за участю 1.390 волонтерів. Останніх допомагає шукати в Україні американська «Razom». Пишаються «разомці»: минулого року вдалося знайти навіть двох волонтерів-американців (батька і сина).

******

Title  
 Марина Приходько привітно зустрічала кожного
з гостей. А це – момент її фотозйомки всіх
разом у залі
 

Про співпрацю з фондами Сергія Жадана та родиною Гаврилишиних розповіла Марія Генкін. Зі Сергієм Жаданом вони співпрацюють недавно, допомагаючи його громадським і гуманітарним проектам на сході України. Також нещодавно підписано контракт із фондом родини Гаврилишина, й активісти «Razom» надіються на плідну співпрацю.

*****

«SUPPORT HOSPITALS in Ukraine» - проект, який діє з 2014 року. Презентував його відомий громадський активіст та волонтер Віталій Дубіль. Він мешкає та працює (у Світовому банку) у Вашингтоні. Він же є ініціатором створення цього проекту. Мета: шукати медичне обладнання для українських госпіталів і пересилати туди контейнерами. «Razom» з Нью-Йорка надає проекту суттєву фінансову і практичну допомогу. Станом на травень 2018 року відправлено обладнання на суму $840.000. На початках у госпіталь ім. Мечникова м. Дніпро, госпіталям Києва та Запоріжжя. Робота продовжуватиметься за планом на 2018-2022 рр. Включена допомога госпіталям Львова, Львівської області, Одеси, Житомира, Ірпеня. Презентація Віталія справила сильне враження грандіозним обсягом роботи, організаційним талантом виконавців та харизматичністю презентанта.

Гості з України

 

Опісля презентаційної частини відбулася дискусія (панель) на тему: «Виховання культури незалежних поглядів в Україні» за участю гостей з України: Ірини Соломко («Реанімаційний пакет реформ»), Олександра Медвєдєва («Українська академія лідерства») та Кирила Лукеренка («Громадське радіо»). Модератор панелі - Андреа Чалупа. Найбільш цікавою, як на мене, виявилася інформація про Українську академію лідерства (створену в 2015 р. за рахунок закордонного гранту). Її презентував менеджер Олександр Медвєдєв з Миколаєва. Цікаво вже тому, що назва прозвучала майже співзвучно з тією піврічною школою, яку закінчував Святослав Вакарчук в Єльському університеті кілька років тому. Правда, українська призначена для випускників шкіл віком від 16 до 18 років. Це - 10-місячна освітня програма, мета якої допомогти випускникам шкіл знайти своє покликання, усвідомлено вибрати собі професію та вміти розкрити свої лідерські здібності. Навчання стаціонарне: 6 днів на тиждень, проживання - в гуртожитках. Вже працює 6 філіалів: у Києві, Львові, Харкові, Полтаві, Миколаєві, Чернівцях, в яких підготовано 408 випускників.

Title Title 
 Віталій Дубіль про передання українським лікарням
медичного обладнання на суму $840.000.
Проект «Support Hospitals in Ukraine»
 Гості з України – Ірина Соломко, Олександр
Медвєдєв, Кирило Лукеренко – з модератором
панелі Андреа Чалупа (друга справа)

 

Нещодавно Академія провела форум у Маріуполі, і є надія відкрити тут при підтримці місцевої влади ще один філіал. До 2030 р. планують мати філіали в кожній області. Мета Академії амбітна: «формування генерації молодих людей, які візьмуть відповідальність за нашу націю, маючи для цього необхідні здібності». Розкрити їх має допомогти Академія. Дякуємо «Razom» за запрошення такого гостя. Молодіжна академія - добра і вкрай потрібна ініціатива: формувати зі шкільних років риси лідера.

Title
 Богдан Гриців – фотокореспондент «Razom». Отримав цього дня
серед інших волонтерів приз за активну співпрацю

 

«Razom for Ukraine» бере на себе обов'язок презентувати в Америці, поміж інших, і їхній проект серед української молоді діаспори. Адже Українська академія лідерства готова запрошувати на навчання й українську юнь закордоння. Четверо канадійців уже там навчаються.

*****

Із приємністю згадуючи цю зустріч, дивуєшся, яка чудова наша молодь: талановита, вільна, амбітна, грамотна, освічена, дієва і патріотична без зайвого пафосу. Відчувалося: тут зібралися інтелектуали - веселі, розкуті, винахідливі, об'єднані суспільним інтересом - працювати разом задля України. І не їхня вина (принаймні, доброї частини з них), що опинилися тут, бо держава вдома не дала можливостей себе реалізовувати.

«Razom for Ukraine» сьогодні, як на мене, найактивніша, найпродуктивніша українська громадська організація на сході американського континенту в плані надання практичної допомоги Україні в побудові нової країни, нової держави і навіть нової незалежності.

Title Title 
Title Title 
Title Title 
Title Title 
Title Title 
Title Title 
Title Title 

 

Виглядає, що саме в їхньому середовищі і можуть формуватися молоді українські лідери глобального масштабу. І не виключено, що якась кількість із них повернеться в Україну, щоб заповнити на сьогодні порожню нішу по-справжньому нових політичних облич зі сучасним мисленням та високими моральними засадами. Принаймні - це бажання та надія.

 

Світлини Богдана Гриціва

Україна і Польща акцією «свічка пам’яті» вшанували жертв польсько-української війни

«Україна пам’ятає, світ визнає»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers