rss
05/08/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Європарламент – за вступ Румунії та Болгарії до Шенгену

Європарламент - за вступ Румунії та Болгарії до Шенгену

 

Депутати Європейського парламенту наполягають на ухваленні рішення про приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенського безвізового простору.

Про це йдеться в оприлюдненому комюніке Комітету Європарламенту з громадянських свобод, - повідомляє власний кореспондент «Укрінформу».

«Комітет із громадянських свобод вважає, що Болгарія і Румунія повинні стати повноправними членами Шенгенського безвізового простору, відхиляючи перспективи часткового приєднання цих країн до Шенгену. Поетапне приєднання Болгарії та Румунії до Шенгену необґрунтоване і може створити небезпечний прецедент для Євросоюзу», - заявив у зв'язку з цим болгарський депутат Європарламенту від групи соціалістів Сергій Станішев.

Як наголошується у комюніке, у грудні цього року Європарламент обговорить на одному із засідань питання приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену. Підкреслюється також, що зволікання з вирішенням цього питання підриває довіру громадян до інститутів Європейського Союзу.

Раніше європейські політики заявляли, що Румунія і Болгарія готові до часткового (спочатку морського і повітряного кордонів, а потім і наземного) приєднання до Шенгенського простору.

 

У Північній Ірландії заявляють, що Британія піде з ЄС без угоди

 

Велика Британія рухається до того, щоб залишити європейську спільноту без відповідної угоди.

Таку думку висловив Джефрі Дональдсон - представник правлячої коаліції з Демократичного союзу партій, - повідомляє Reuters.

«Сполучене Королівство рухається до виходу з Європейського Союзу без угоди», - заявив парламентарій. Дональдсон також зробив відповідний запис у Twitter. «Здається, у нас не буде жодної домовленості», - зазначив він.

Менше, ніж за п'ять місяців до того дня, коли Британія має залишити ЄС, уряд ще не зміг вирішити питання про врегульований вихід, перемовини зупинилися на питанні відкритого кордону між британською Північною Ірландією та членом ЄС - республікою Ірландія.

Як повідомлялось, цього тижня не буде досягнуто угоди між Лондоном та Брюсселем щодо виходу Британії з ЄС. Хоча прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у понеділок в телефонній розмові з канцлером Австрії Себастьяном Курцом заявила, що підсумкова угода між Лондоном та Брюсселем щодо Brexit готова на 95%.

 

У Франції затримали шістьох підозрюваних у підготовці замаху на Макрона, - ЗМІ

 

У кількох містах Франції затримали шістьох осіб, підозрюваних у намірах провести силові акції проти президента країни Еммануеля Макрона.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє французький телеканал BFMTV.

За даними телеканалу, шість затримань було проведено у вівторок вранці Генеральним директоратом внутрішньої безпеки (DGSI) у кількох містах у рамках відкритого розслідування із запобігання замаху на Макрона.

За попередніми даними, викриті особи належать до ультраправого руху.

Як повідомлялося, цього тижня президент Франції здійснює серію подорожей регіонами країни, де проходять заходи з відзначення 100-річчя завершення Першої світової війни.

Кульмінація пам'ятних заходів відбудеться 11 листопада, де у Парижі зберуться лідери близько 80 держав світу.

 

Справа «російської мафії»: опубліковані записи Петрова, якого виправдали в Іспанії

 

Російське видання The Insider опублікувало аудіоматеріали, які свідчать про близькість нещодавно виправданого в Іспанії у справі «російської мафії» російського підприємця Геннадія Петрова до чиновників і бізнесменів з оточення Володимира Путіна.

Фрагменти «прослуховувань», зроблених 2007 року, з поясненнями розміщені на сайті видання.

В опублікованих аудіозаписах Петров і його знайомі, як правило, бізнесмени, низка яких пов'язана з організованою злочинністю, обговорюють російських високопосадовців, зокрема, олігарха з «близького кола» Путіна Юрія Ковальчука, глави Слідкому Росії Олександра Бастрикіна, керівника Ощадбанку Росії Германа Грефа, екс-міністра оборони Анатолія Сердюкова, глави Роснефті Ігоря Сєчіна. З аудіозаписів можна дійти висновку, що Петров був знайомий з цими людьми і міг чинити вплив на рішення, що ухвалювалися ними.

З аудіозаписів, зокрема, зрозуміло, що Петров був акціонером банку «Росія», що він лобіював призначення Бастрикіна главою Слідчого комітету, а також підтримував дружні взаємини з колишнім міністром оборони Анатолієм Сердюковим, який проводив реформу російської армії.

Безпосередньо Володимир Путін у розмовах практично не згадується.

Як стверджує The Insider, у нього є доступ до більш, ніж тисячі записів телефонних переговорів Петрова, які містяться у слідчій справі «російської мафії», що слухалася в Іспанії.

Як відомо, 18 жовтня під час розгляду так званої справи «російської мафії», суд в Іспанії виправдав 17 осіб, підозрюваних у причетності до діяльності російського «тамбовсько-малишевського» злочинного угруповання, серед них - Петрова і депутата Держдуми Владислава Резника. При цьому суд зазначив у своєму рішенні, що «комерційні операції, в яких брали участь фігуранти справи за дорученням Петрова, були дуже дивними, підозрілими і часто позбавленими економічної логіки, що характерно для відмивання грошей».

Проте, цього виявилося для суду недостатнім для того, щоб визнати злочинність цих діянь, і вважати, що дані особи належать до злочинного угруповання. Рішення суду може бути оскаржено.

 

ЄС може накласти санкції на Італію

 

Єврокомісія може накласти санкції на Італію, якщо Рим не досягне домовленості щодо проекту бюджету, але Брюссель хоче уникнути цього варіанту.

Про це інформує Reuters.

«Я хочу діалогу, але, якщо ми не зможемо досягти згоди, у підсумку, санкції можуть бути застосовані», - заявив європейський комісар з питань економіки П'єр Московісі.

Зазначається, що в жовтні Єврокомісія відхилила проект бюджету Італії, оскільки він різко порушує фіскальні правила Європейського Союзу і може значно збільшити і без того великий державний борг.

Московісі зазначив, що жодних рішень у Єврокомісії наразі не прийняли, оскільки Італія все ще має тиждень, щоб змінити свій бюджет до 13 листопада.

Італійський міністр фінансів Джованні Тріа в понеділок заявив, що бюджет країни не зміниться, та наполягав на тому, що запланований дефіцит бюджету на наступний рік не збільшить величезний державний борг країни, що сягає 130% ВВП.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що його уряд не має наміру робити поступки Єврокомісії щодо бюджету країни.

 

Прем'єр Австралії відмовився видати паспорт Ассанжу

 

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон висміяв заклики Памели Андерсон щодо необхідності повернути австралійський паспорт Джуліану Ассанжу та забрати його додому з почестями. Про це повідомила газета The Australian.

«Захистіть свого друга, поверніть Джуліану його паспорт, заберіть його в Австралію та пишайтеся ним», - написала у зверненні до очільника австралійського уряду колишня зірка Baywatch.

На запитання ЗМІ, чи має він намір прислухатися до звернення актриси і підтримати засновника WikiLeaks, який уже шість років перебуває у посольстві Еквадору в Лондоні, Моррісон спочатку розсміявся, а згодом заявив, що позиція уряду з цього питання не змінилася.

При цьому Моррісон наголосив, що його уряд займається вирішенням низки інших питань, зокрема, щодо врегулювання питань живого експорту.

Джуліан Ассанж із 2012 року переховується в посольстві Еквадору у Великій Британії після того, коли британський суд схвалив його екстрадицію до Швеції для розгляду справи щодо сексуальних домагань. І хоча згодом справа проти Ассанжа була закрита, він боїться, що його видадуть США тільки-но він залишить посольство.

 

У посольстві Ватикану знову знайшли людські рештки, - ЗМІ

 

Італійська поліція провела новий огляд в будівлі посольства Святого Престолу в Римі та виявила нові елементи людських решток.

Про це пише ANSA з посиланням на джерела в поліції.

«У нунціатурі Ватикану в Італії було виявлено додаткові фрагменти кісток, що можуть допомогти ідентифікувати знайдені раніше людські рештки на тлі спекуляцій, що останні можуть належати одній із двох 15-річних дівчат, що зникли в 1983 році», - йдеться у повідомленні.

Минулого тижня під час проведення ремонту підлоги у приміщенні, що займає нунціатура Ватикану, робітники виявили майже цілий скелет, а також інші кістки. Експерти дійшли висновку, що вони належали жінці. Римська прокуратура почала розслідування вбивства. Зараз дослідники порівнюють знайдені череп та зуби з ДНК зниклих дівчат Емануели Орланді та Мірели Грегорі. Як зазначає ANSA, потрібно від семи до десяти днів для вивчення ДНК.

Як повідомлялося, Ватикан відкрив свої архіви для італійських слідчих, які намагаються з'ясувати приналежність людських решток, знайдених в його посольстві в Римі.

 

У Туреччині дали добро на знищення руїн часів Османської імперії

 

У Стамбулі під час ремонтних робіт випадково виявили руїни часів Османської імперії.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

«Робітники Стамбульського управління з водопостачання та водовідведення (ISKI) лагодили дренажну систему в районі Йюскюдар, яка була розмита дощами в цьому році. Щойно робітники зняли верхній шар ґрунту, аби дістати старі труби, вони виявили в землі стіни та фундамент», - повідомили в муніципалітеті.

На місце знахідки прибули 5 археологів, які підтвердили, що рештки споруд датуються часом Османської імперії та колись були житловими будинками та магазинами.

ISKI звернулося до 6-ї Ради зі збереження культурної спадщини в Стамбулі з приводу знахідки, яка дала неочікувану відповідь, вказавши, що потреби зберігати історичні знахідки немає. Рада постановила, що ISKI може продовжувати роботи та нищити стародавні руїни.

На захист пам'ятки стали мешканці району Йюскюдар, які запустили в соціальних мережах акцію, щоб захистити руїни часів Османської імперії на тому місці, де вони були знайдені.

Представники ISKI підтримують намір продовжити ремонт дренажної системи, оскільки в цьому є велика необхідність, зокрема, для захисту від затоплень, але при цьому перемістити знайдені руїни в інше місце.

 

Саудівська Аравія запустила ядерний реактор

 

Саудівський наслідний принц Мухаммад бін Салман запустив перший у своїй країні ядерний дослідницький реактор.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Запущений реактор входить до 16, які, посилаючись на постійний розвиток ядерної енергетики Ірану, Саудівська Аравія планує побудувати впродовж наступних двох десятиріч. Вартість цього проекту становить 80 мільярдів доларів.

Попри те, що Ер-Ріяд наголошує на потребі диверсифікації орієнтованої на видобуток нафти і газу економіки королівства, ядерні плани викликали занепокоєння на Заході через можливість ядерної ескалації між двома близькосхідними конкурентами.

Як і Тегеран, Ер-Ріяд наполягає, що його єдиною метою є розвиток мирних ядерних технологій. Проте, у березні принц Мухаммед попередив, що якщо Іран розвиватиме ядерну зброю, його країна також це зробить.

Після того, коли США оголосили про вихід з укладеної 2015 року ядерної угоди з Іраном, а Тегеран заявив, що далі виконуватиме цю угоду, якщо вона надаватиме економічні вигоди від скасування міжнародних санкцій в обмін на обмеження ядерної діяльності. Але провідні іранські високопосадовці також погрожували вийти з угоди, якщо США запровадять санкції проти економіки Ірану, які ускладнять торгівлю з рештою світу.

Сейм Латвії 13-го скликання знову очолила проукраїнський депутат

Австрійський суд не знайшов підстав для арешту полковника-шпигуна

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers