rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українці в Голлівуді

Український Національний музей у Чикаго відзначає своє 66-річчя. Вітаємо президента музею пані Лідію Ткачук, куратора пані Марію Климчак, пані Орисю Курбатову, всіх спонсорів та волонтерів! Саме завдяки зусиллям нашої української громади в Чикаго є можливість виховувати в української молоді пошану до своєї спадщини, знайомити широку аудиторію з українською культурою та історією, підтримувати місію музею: «Світ буде знати про нас тоді, коли ми про себе розкажемо».

 

20 жовтня відбувся урочистий бенкет друзів музею та шанувальників мистецтва під назвою «Українці в Голлівуді».

Жінки, одягнені в вечірні розкішні сукні, чарували своєю красою, гуляли по голлівудській червоній доріжці з чоловіками, такими ж елегантними і вишуканими.

Особливою прикрасою свята були відомі та вельмишановні зірки Голлівуда: кіноакторка Люся Струс, кіножурналістка Зоріанна Кіт, дизайнерка Галя Бахмет та кіноактор Юрій Вигінний. Знаменитості зворушливо ділилися своїми неймовірними історіями про те, як українське коріння допомогло їм досягнути світової слави. Іноді показані в американському кіно картини здаються далеким, недосяжним іншим світом. Однак, Голлівуд стає дедалі ближчим і ріднішим, коли дізнаєшся, як багато наших співвітчизників створюють якісне світове кіно.

Title Title 

 

Ведучим заходу був Юрій Вигінний (George Wyhinny), відомий кіноактор та сценарист, який також нещодавно брав участь у заході Фундації українського Голодомору-Геноциду «Ukrainian Requiem». Зараз він збирає історії людей, які пам'ятають страшні часи Голодомору...

Люся Струс (Lusia Strus) - письменниця, актриса театру та кіно. Вперше в житті відкрила для себе мистецтво, коли маленькою дитиною завітала до Українського Національного музею в Чикаго. У своїй промові вона розповідала, що любов до України перейняла від своєї неньки.

Title Title 

 

Мама тяжко працювала, аби її діти мали можливість відвідувати українську школу, і, разом з тим, вивчитися і реалізувати себе в американському суспільстві. Тому коли Люся Струс чує слово «іммігранти», вона думає про маму і про людей, схожих на неї.

Мрії Люсі здійснилися - вона танцювала в мюзиклах на Бродвеї, грала у Chicago Steppenwolf Theatre Company, Goodman Theatre, and Victory Gardens theaters, а також Curious Theatre Company. Щоправда, для реалізації мрій теж довелося чимало попрацювати. Доводилося підпрацьовувати й офіціанткою, і барменом... Наполегливість, вміння долати труднощі, красу та любов до праці вона  успадкувала від своєї матері.

Галя Бахмет (Hala Bahmet) - відома голлівудська дизайнерка. Для неї є великим задоволенням та честю підтримувати музей та його важливу місію - збереження нашої багатої культури та історії.

Галина згадує, що її захоплення текстилем та дизайном пов'язане з мамою, Вандою Бахмет, - чудовим учителем. Її дитинство було занурене в українські традиції. Історії про наших предків і наше мистецтва зачарували її. Наші традиційні вишивки, ремесло, поезія, музика та танці - все це згодом стало фундаментальною основою її дизайнерської роботи.

У своїй промові Галина розповідає, що на поверхні Голлівуд виглядає як глянець, гламур. Комусь може здатися, що це лише яскраві кінозірки та червоні доріжки. Це - публічне обличчя Голлівуда. Але над створенням цього обличчя працює дуже багато людей.

Багато акторів, архітекторів, художників-постановників, дизайнерів костюмів, стилістів зачісок, візажистів та графічних дизайнерів працюють за лаштунками сцени, - щоб створити історію, яку ми побачимо на екрані. Вони з головою поринають у дослідження, технічні деталі, ескізи, часто в дуже важку, та не таку гламурну роботу, яку потрібно виконати, щоб створити магію на екрані.

Галині Бахмет доводилося створювати одяг і для групи ковбоїв з 1890 року, і для домогосподарок 1950-х років, і навіть для зомбі з майбутнього. Вона також працює над дизайном одягу для відеокліпів, серед її клієнтів були відомі музиканти, для прикладу  Принц, Келлі Кларксон та Майкл Джексон, - для яких потрібен особливий дизайнерський підхід.

Title Title 

 

Галина Бахмет розповідає (переклад з англійської мови): «Я хочу повернутися до деяких ключових елементів, важливих у всіх сферах, але особливо важливих для непостійного та конкурентного світу в Голлівуді. Одним із важливих елементів, які сприяють моїм успіхам у Голлівуді, є усвідомлення того, хто я є. Важливо знати свою спадщину, бути частиною Української спільноти. В дитинстві мені не дуже подобалось відвідувати українську школу по суботах - замість того, щоб дивитися мультики, як робили мої друзі. Але зараз я вдячна своїм батькам за те, що вони дали мені неймовірне джерело осягнення культури. Я дивлюся на друзів дитинства та однолітків, які, можливо, знайшли баланс між українською спадщиною та їхнім новим життям в Америці.

Ми були поколінням, котре отримало шанси вчитися і працювати, відвідувати молодіжні організації, ми мали легальну церкву, та можливість вивчати і вдосконалювати українську мову, цікавитися культурою та історією. В нас було багато вкладено, і ми отримали вогонь свободи від наших батьків, наших дідусів та бабусь, наших предків, ми отримали можливість почати нове життя в Америці. Жертва наших батьків, їхня яскрава, іноді жахлива екзистенційна боротьба, є основою мого життя та моєї роботи.

Title Title 

 

Щоразу, коли я зіштовхуюсь з викликами у своїй роботі, я пригадую своїх батьків, боротьбу предків, їхні досягнення; я отримую сили від них. Це - моя українська ідентичність, яка дає мені таємну супер-силу. Ніхто не може зламати мене чи змусити зійти з мого шляху завдяки моїй спадщині, яка є багатою, глибокою і значною. Слава Україні!»

Зоріанна Кіт (Zorianna Kit ) - кіноакторка, кіножурналістка. Виросла настільки далеко від Голлівуда, що це тяжко собі навіть уявити.

Народилась Зоріанна в Оттаві, у Канаді. Там промайнуло і її дитинство. Потім вирушила до Торонто, де вивчала журналістику в Університеті Раєрсона. І саме після закінчення Університету вона почала працювати в місцевій газеті. А виконуючи одне із завдань редакції, вирушила до Лос-Анджелеса. До цього талановита дівчина там ніколи не бувала, отож, приїхавши, довго не могла повірити, що існує місто, яке живе і дихає сферою розваг так само, як нею живе і дихає вона сама.

Title Title 

 

Саме там вона подала заявку на отримання Green Card. Тож тепер Зоріанна Кіт - громадянка Сполучених Штатів Америки.

Спершу Зоріанна писала для Hollywood Reporter, Entertainent Weekly, People Magazine, а дещо пізніше почала працювати у сфері телекомунікацій та тележурналістики - Access Hollywood, KTLA, Channel 5. Для неї наивизначнішою подією її кар'єри була Academy Awards. Та не менш важливою була подія, пов'язана з Чикаго. То була зустріч з легендарним Роджером Ебертом на одному з його шоу, де він робив огляд фільмів.

Title Title 

 

Одного разу Зоріанна отримала досить цікаве завдання: її попросили зіграти саму себе у голлівудському фільмі. Спочатку вона не побачила в цій пропозиції нічого дивного, адже робота телеведучоі мало чим відрізнялась. Отож, першою кінострічкою, в якій вона зіграла, була «Залізна людина». Ота, в якій Тоні Старка зіграв Роберт Дауні-молодшии. Їй просто зателефонували, і перше, що вона почула, було: «О Боже, ми щойно зняли сцену, де Залізна людина була втікачем. А от тепер ми знімаємо сцену, де всі в костюмах і з чорними краватками. Отож, ми вирішили, що ви могли б зіграти роль репортерки, котра скаже Старку, що час би уже йому з'явитись. То буде «сцена-зв'язка». І на це вона відповіла: «Без проблем».

 

Title
 

 

Тоді Зоріанна ще навіть не розуміла, на що дала згоду. До цього вона лише брала інтерв'ю чи стояла з мікрофоном, читаючи текст. Тут же зірка прямо-таки відчувала тиск мільйонів доларів, закладених у зйомки фільму, і погляди людей. І це так її приголомшило, що вона не була певна, чи зможе впоратись. Однак, вона, все ж, зробила це. І це було справді дуже весело.

Вона мала всього лише промовити фрази зі сценарію, і так її ім'я з'явилося у титрах.

«Отож, моє ім'я - Зоріанна Кіт - було буквально викарбуване на екрані. І, знаєте, бачити власне обличчя в місцевій телепередачі - це зовсім не те».

Своєю кар'єрою в Голлівуді Зоріанна завдячує саме українському корінню.

Title Title 

 

Її тато - Ярослав Кіт - був журналістом, висвітлював життя української спільноти в Канаді, її дядько Леонід Ліщина - також. Вдень вони працювали: Леонід - інженером, тато - учителем у старшій школі. Уночі ж вони писали політичні статті про Україну. Саме тому деякі з ранніх дитячих спогадів Зоріанни пов'язані не з іграми, як це, здебільшого, буває у дітей. З її спогадів, вона виходила до посольства СРСР із плакатом «Свободу Україні».

Її дядько та батько завжди писали листи в Україну до політиків щоразу, коли когось ув'язнювали. Відтак з дитинства дівчинка була причетною до журналістики, тож питання про вибір професії ніколи не поставало...

Title Title 

 

Програма вечора була дуже насиченою розмовами про те, що ще багато кіноакторів можуть похизуватися українським корінням.

Хто не чув про українок Ольгу Куриленко («Дівчина Бонда») чи про Кетрін Винник (героїню серіалу «Вікінги»)?

Title Title 

 

Прізвище предків Вайнони Райдер (іммігрантів з Харкова) - Томчин. Вайнона Райдер мріє зняти фільм про своїх українських родичів і про Другу світову війну.

Батьки Дастіна Хоффмана жили у Києві. Сім'я виїхала в США після того, коли бабусю і дідуся розстріляли більшовики. За деякими даними, предки актора походять із роду запорізьких козаків.

Спок зі серіалу «Зоряний шлях» (англ. Star Trek, «Стартрек») Леонард Німой, виявляється, також з України. А точніше - його батьки. Знаменитий кіноактор, фотохудожник і поет - син емігрантів, що виїхали з Хмельницької області, з містечка Ізяслав, до Бостона.

Title Title 

 

Стівен Тайлер - легендарний соліст американської рок-групи «Аеросміт» (Aerosmith). Його справжнє ім'я - Стівен Віктор Талларіко. Дід Фелікс Чернишевич, музикант, був з України, хоча бабця - німкеня. Музикант виріс на українському борщі, і найближчим часом планує розшукати своїх українських родичів, хоч і не знає, з якого саме міста походять його пращури.

Віра і Таїсса Фарміга, Олена Лабунька, Дастін Хофман, Леонард Німой, - це ціла плеяда українців, які досягли світової слави. Завдяки талантові, красі, успадкованим генам вони досягли неабияких вершин; для  них простелили червону доріжку в Голлівуді; вони були номіновані на високі нагороди в галузі кіноіндустрії і викарбували своє шляхетне ім'я в світовій історії. Це - наші Українці! Пишаємося нашими зірками! Слава Україні! Героям Слава!

Свята Покрова – покровителька України!

Connection Over-40 Champions 2018 MSL Season!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers