rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Нобель з хімії: за еволюцію ферментів

Стокгольм. Троє науковців, які зуміли «приборкати силу еволюції», щоб отримати ферменти та антитіла, які використовують у виробництві ліків та біопалива, здобули найвищу наукову нагороду у галузі хімії за 2018 рік.

 

Френсіс Арнольд з Каліфорнійського технологічного інституту отримає половину премії у розмірі 9 млн норвезьких крон ($1,01 млн), а другу половину розділять між собою Джордж Сміт з Університету Міссурі та Ґреґорі Вінтер з молекулярної лабораторії MRC у Кембриджі (Англія).

Шведська королівська академія наук, яка вибрала переможців, у своєму повідомленні наголосила, що Арнольд (62 роки) здійснила керовану еволюцію ферментів, завдяки якій вдалося започаткувати «екологічно чистіше виробництво хімічних речовин, зокрема, ліків та відновлювальних видів палива».

Сміт (77 років) розробив метод, як шляхом керованої еволюції можна синтезувати нові білки, а Вінтер використав його для одержання антитіл - білків, які борються з патогенами у крові.

Перший препарат, створений на основі досліджень Вінтера, був сертифікований у 2002 році і використовується для лікування ревматоїдного артриту, псоріазу та запальних захворювань кишківника. Його хімічна назва - адалімумаб. Продається ж він у кількох конфігураціях, одна з яких під назвою Humira є одними з ліків у світі, які найчастіше продаються.

Спілкуючись з журналістами видання Associated Press після повідомлення про присудження йому Нобелівської премії, Сміт віддав належне іншим науковцям, чиї дослідження, урешті, дозволили здійснити його власне відкриття.

«Дуже мало наукових проривів були розпочаті з нуля. Майже всі вони ґрунтуються на тому, що було зроблено раніше. Прорив дуже часто є випадком. Саме це сталось у випадку моєї роботи, - сказав він у середу. - Моя ідея дуже природно випливала з лінії досліджень попередніх учених».

Сміт сказав, що дізнався про Нобелівську премію, коли йому ще перед світанком зателефонували зі Стокгольма. «Це - стандартний розіграш серед учених, коли вам хтось телефонує і зі шведським акцентом й інформує про Нобеля. Але голос на лінії був дуже рівним, тож я зрозумів, що це - не хтось із моїх друзів», - сказав він.

За словами президента Американського хімічного товариства Пітера Дорхаута, цьогорічні лауреати отримали Нобеля цілком заслужено. «Вони використали хімічні методи, щоб прискорити еволюцію природних біологічних молекул - критично важливої машинерії у живих організмах, яку також можна використовувати для виробництва ліків та біопалива. Ці методи дозволили їм сформуватися у тисячі разів швидше, ніж це відбувалось би у природі».

Експерти кажуть, що відкриті методи, за які переможці отримали Нобелівську премію 2018 року, дозволяють зробити ці хімічні процеси значно чистішими. Ферменти - це те, що «використовує наш організм, аби синтезувати потрібні йому хімічні речовини. Тому якщо вам вдасться адаптувати ферменти для власної мети, то це - значно краще, ніж використовувати, скажімо, важкі метали чи інші шкідливі хімічні речовини», - каже Йоган Аквіст, член комітету з присудження Нобелівської премії у галузі хімії.

96-річний Артур Ашкін став найстаршою людиною, яка колись отримувала Нобелівську премію, а Донна Стрікленд - лише третьою жінкою в історії, якій була присуджена найвища наукова нагорода. Стрікленд працювала разом із третім переможцем - французом Жираром Моуро з Політехнічної школи та Мічиганського університету.

Нобелівську премії миру отримали борці проти зґвалтувань під час воєнних дій Надія Мурад та Деніс Муквеґе.

Премії з літератури цьогоріч не присуджуватимуть. Причина цього - скандал зі сексуальними домаганнями у Шведській академії, яка вибирає переможця. Наступного року оголосять як лауреата 2019-го, так і цього року, а тим часом Нобелівська фундація прагне поправити свою заплямовану репутацію. У центрі скандалу опинився Жан-Клод Арно, важлива культурна фігура в Швеції, якого засудили до двох років в'язниці за зґвалтування.

Зреферував Є. Л.

Джерело: «Тime» 

Нобель з медицини: за імунотерапію раку

Нобель з фізики: за лазерні інструменти

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers