rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українська діаспора в Чикаго відзначала День захисника України

«Сила нескорених!» - саме під таким гаслом українці вперше відзначили День захисника України 14 жовтня.

 

14 жовтня - свято Покрови Пресвятої Богородиці - ще з козацьких часів було важливим днем для захисників Вітчизни.

«Богоматір молилася довгий час, обливаючи сльозами Своє Боговиднеє й Пречистеє обличчя. Промовивши Молитву, підійшла до престолу, молилася й тут за народ. Після закінчення молитви зняла зі себе сяюче, як блискавка, велике й страшне покривало, яке носила на Пречистім чолі Своїм і, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усім народом, що стояв довкола. Здивовані ці мужі довгий час дивилися на це розпростерте над народом покривало та сяючу, як блискавка, «славу Господню». Й допоки була там Пресвята Богородиця, видно було покривало, а коли відійшла вона, зробилося й воно невидиме. Але, взявши його зі собою, Вона залишила благодать тим, хто перебував там», - написав про чудесне явлення в «Житії святих» Димитрій Ростовський (Данило Савич Туптало).

Козаки щиро вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці й вважали її заступницею і покровителькою; у цей день урочисто відзначали торжество, вибирали нового отамана. З покоління в покоління українські воїни відзначають цей день як День українського козацтва, день Української Повстанської Армії, День захисника України. Тому цілком природно, що 14 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко вибрав саме цей день - аби викреслити з календаря 23 лютого, штучно для нас привнесене свято російської армії-окупанта. День захисника України визначено вихідним днем, він має стати всенародним святом, таким, як Різдво, Великдень чи День Незалежності.

14 жовтня 2018 року українська діаспора в Чикаго відзначила це важливе національне свято. В Українській православній церкві святого Андрія Первозванного, у Блуміндейлі, було відправлено панахиду за українцями, які поклали своє життя, захищаючи нашу Батьківщину. Після панахиди присутні урочисто поклали квіти і вінки до пам'ятника Небесній Сотні та Героям України.

Після поминальної молитви з промовами виступили Генеральний консул України в Чикаго Лариса Герасько, секретар вікаріату Української Православної Церкви Київського патріархату в США та Канаді митрофорний протоієрей Віктор Полярний, голова Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс) Ігор Дячук, а також віце-президент УККА (відділ Іллінойс), голова Спілки Української Молоді в м. Чикаго Павло Бандрівський.

Промова Лариси Герасько, Генерального консула України в Чикаго

 

Цей день  - це вшанування пам'яті понад тисячі загиблих, це - свято їхніх сімей, дружин, матерів, дітей, в яких більше немає батька, чоловіка, сина... Це - свято жінок, які зараз є на фронті, це не тільки свято чоловіків, це свято волонтерів, це - свято всіх нас! Тому що війна, яка триває сьогодні в Україні, приносить, як кажуть, «похоронки», звістки про смерть кожного Божого дня. Це - величезна трагедія всього нашого народу, це - величезна рана на тілі цілої України, це - величезний біль у душі кожного українця.

Вже четвертий рік поспіль ми відзначаємо це свято, яке має коріння ще з козацьких часів. Я би хотіла звернутися до нашої громади: це не просто формальне святкування Дня захисника України, це не просто формальне відзначення державного свята; це, напевно, щось має бути в душі кожного з нас, і це та година чи дві години, які ми можемо раз в рік присвятити, щоб прийти і побути разом, побути біля пам'ятника, подумати...

Title
Title 

 

Я би побажала, все таки, всім, передусім батькам, приводити сюди дітей, тому що це є частина патріотичного виховання, якби там не було. Я вам дуже всім щиро дякую!

Дай Боже нашій Україні побороти цю недугу, цю війну, перейти через це все з якомога найменшими втратами. Я в День незалежності була в Україні, і, проходячи повз Михайлівський собор, дивилась на цю нескінченну стіну фотографій усіх загиблих. І повірте, кожен, хто підходив, клав квіти. На це просто неможливо спокійно дивитись. Думайте про це, шануйте це, бережіть це все! Слава Україні! Слава нашим Героям!

Промова Віктора Полярного - митрофорного протоієрея, секретаря вікаріату Української православної церкви Київського патріархату в США та Канаді

 

Сьогодні, як ніколи, ми повинні звертатися до Господа Бога нашого і Пресвятої Діви Марії з проханням про допомогу для нас усіх. І тут, на цьому місці, варто згадати псалом Царя Давида, де в 132 псалмі сказано: «Як то добре, як то гарно, коли брати живуть у згоді. Як роса єрмонська, що спадає на гори Сіонські. Бо там посилає Господь благословення і життя навіки!» Цього ми бажаємо, любі брати і сестри! Ми є різних конфесій, належимо до різних партій, але ми всі є українцями. І сьогодні, в сучасних обставинах життя українського народу, ми звертаємося до Матері Божої з проханням про Благословення на мир, добро, благополуччя, на злагоду, братолюбство, мислення і щасливе життя всього українського народу. Ми, вірні діти українського народу, дякуємо святій Богородиці, що День захисника відзначається разом зі 77-ю річницею Української Повстанської Армії та сторіччям заснування Української Народної Республіки.

Title Title 

 

Усі свята нерозривно пов'язані між собою, символізують зв'язок поколінь славної пам'яті наших батьків, дідів та прадідів, які поклали свої голови на вівтар за незалежність України.

Піднесімо наші щирі молитви Пресвятій Богородиці за многії і щасливії літа усім хоробрим лицарям, що сидять в окопах на Донбасі, і попросимо Ісуса Христа, щоб прийняв в Царстві Небеснім душі найкращих дітей України, які віддали своє життя за соборність і незалежність Української держави. Ми молимось за Українську державу, владу, військо і весь народ України, щоб Господь Бог вселив у серця наші страх Божественний і незрадливу любов до України та одне до одного. І припинив усяку ворожнечу, визволив нас від спокус та зберіг нашу матір Україну, увесь український народ у єдності, мирі та злагоді. Від щирого серця, та від імені Української Православної Церкви вітаю зі святами всіх, тут присутніх, усіх громадян України, гідних нащадків великих прадідів, у чиїх жилах, за словами нашого Тараса Григоровича Шевченка: «Тече свята і чиста українська кров і правовий дух наших героїчних попередників». Слава Ісусу Христу! І Слава Україні!

Промова Ігоря Дячука - голови Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс)

 

День 14 жовтня - особливий день в історії нашої Батьківщини. Ще в княжих часах Ярослав Мудрий назвав свято Богородиці святом Покрови, яка захищає людей від зла. З козацьких часів свята Покрова була захисником козацьких військ, і 14 жовтня став Днем козацтва. Пам'ятаючи козацьку традицію, воїни Української Повстанської Армії назвали 14 жовтня не тільки святом Покрови, але також днем Української Повстанської Армії. Відхиляючи советське минуле і беручи сторінку з нашої Батьківщини, президент України Петро Порошенко підписав указ про встановлення Дня захисника України, який щорічно відзначатиметься 14 жовтня.

  Title

Сьогодні День захисника України є державним святом, і ми зібралися біля пам'ятника Героям Небесної Сотні, щоб віддати честь і поклін тим козакам, воїнам війська НР, січовим стрільцям, воїнам Української Галицької армії, воїнам УПА, добровольчим батальйонам, які шли в АТО, сьогоднішнім воїнам Збройних сил та Героям Небесної Сотні, які склали найвищу жертву -віддали своє життя, щоб захистити й оборонити нашу любу неньку-Україну! Нехай Всевишній Господь дарує Україні мир, і щоб наші побратими жили спокійно без війни та агресії. Слава Україні! Героям Слава!

Промова Павла Бандрівського - голови Спілки Української Молоді ім. Миколи Павлушкова, віце-президента УККА (відділ Іллінойс)

 

Чотири роки тому наша громада спостерігала за святкуванням першого в історії Дня захисника України, проголошеного президентом Порошенком. Тоді ми відзначили, що це нове свято замінило аналогічну подію, яку святкували з часів окупації України Радянською Росією. Водночас, ми також відзначили, що це свято безпосередньо пов'язане зі святом Покрови Пресвятої Діви Марії (свято Покрови), яке вважається символічним днем заснування Української Повстанської Армії (УПА), що воювала проти нацистських і радянських армій під час Другої світової війни. Традиція відзначати свято Покрови також бере своє коріння ще від українських запорізьких козаків.

Title  

Відмова від свят колишнього окупаційного режиму Радянської Росії є надзвичайно важливим процесом відновлення української історичної правди, правди, яка є життєво важливою для України, оскільки вона продовжує консолідувати прогрес, що почався після історичної перемоги - Революції гідності.

Основи сьогоднішнього свята були ще більше підкріплені заявою президента Порошенка, яка була присвячена Дню незалежності України та проголошена два місяці тому. Перед усім світом президент Порошенко розпочав свою промову перед народом з перших рядків нового гімну Збройних Сил України. Як і сьогоднішнє свято, новий гімн відображає справжнє історичне досягнення України у боротьбі за національну незалежність та свободу; адже, як і в сьогоднішньому святі, так і в словах гімну Збройних Сил України, нічого нового немає. Це - гімн Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Понад те, президент Порошенко також заявив, що привітання Організації Українських Націоналістів «Слава Україні! Героям Слава!» - це відтепер офіційне привітання Збройних Сил України, яке замінить те, котре використовується радянськими окупаційними силами: «Здрастуйте, товариші».

Всі ці віхи є свідченням нескінченної жертви Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА) у справі відновлення незалежності України. У зв'язку з цим варто нагадати, що 30 червня 1941 року Ярослав Стецько від імені ОУН та всіх українців проголосив відновлення незалежності України. Ця декларація надихала українців на боротьбу за незалежність України проти двох найбільших у той час у світі військових машин: нацистської Німеччини та Радянської Росії. Отже, ОУН створила УПА, яка проводила збройну боротьбу проти тоталітарних режимів.

ОУН та УПА знали, що без підтримки Заходу їхня боротьба не увінчається перемогою. Проте, вони продовжували битися до смерті навіть після закінчення Другої світової війни. Вони це зробили, оскільки, за словами командувача УПА та лідера ОУН в Україні генерала Романа Шухевича, їхнє героїчне мучеництво мало стати прикладом для майбутніх поколінь: «Ми всі - вояки УПА, і всі підпільники зокрема, і я - свідомі, що раніше чи пізніше нам доведеться згинути в боротьбі з брутальною силою. Але, запевняю вас, - ми не будемо боятися вмирати, бо, вмираючи, будемо свідомі того, що станемо добривом української землі. Це - наша рідна земля, яка потребує ще багато добрива, щоб у майбутньому виросла на ній нова українська генерація, яка довершить те, що нам не суджено було довершити». Так, серед бійців ОУН/УПА були сотні тисяч, яких підтримували мільйони мирних мешканців і які загинули у битвах або в ГУЛАГу, щоб їхні діти, онуки та всі українці пишалися своєю історією. На її основі необхідно продовжувати боротьбу за національну незалежність.

Якими ж пророками були генерал Шухевич та його герої з ОУН/УПА! Ми особливо пишаємося тим, що багато людей, котрі виросли далеко від нашої батьківщини, незважаючи на зусилля, спрямовані на розкол нашої громади та зневагу до ОУН/УПА, зберегли нашу віру в ОУН та УПА. Наша віра була цілком виправданою, оскільки у 1991 році було відновлено незалежність України, а сьогодні ОУН та УПА визнані в Україні і є опорою для всіх патріотичних українців у боротьбі з агресією Росії, а також у побудові демократичної, незалежної, суверенної та об'єднаної України - Української Самостійної Соборної Держави.

Сьогодні нове покоління українських патріотів знову бореться, щоб захистити Україну від російської агресії. Протягом останніх чотирьох з половиною року найкращі чоловіки та жінки в Україні щоденно ризикують своїм життям на війні, яку розпочала Росія через ненависть до незалежної України. Це нове покоління героїв, а також ті, хто їм передував, заслуговують на нашу вічну подяку та наші вічні молитви.

Нехай Бог благословить Америку, і нехай Бог благословить Україну!

Честь України готов боронити!

Слава Україні! Героям Слава!

***

На заході були присутні представники українського духовенства, українських молодіжних, патріотичних та громадських організацій штату Іллінойс, українці з Чикаго та околиць. Серед присутніх мали честь вітати наших воїнів: Олександра Місюру та Романа Гаврильчака, котрі перебувають на лікуванні в США.

Відзначення свята героїв продовжилося переглядом документального фільму АТО Rehab про реабілітацію шести українських військових у США. Мета фільму - підтримати моральний дух бійців, сприяти їхній соціалізації.

Якщо ви не мали можливості подивитися фільм, 18 листопада в Українському культурному осередку в Чикаго відбудеться повторний перегляд стрічки. Приходьте! Фільм не залишить вас байдужими...

Панахида на вшанування світлої пам’яті Степана Бандери

Українська графіка в Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers