rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Бронетанковий завод заплатив 4 мільйони за неіснуючі двигуни, які підмінили сміттям

Поліція підозрює посадовців ДП «Миколаївський бронетанковий завод» в змові з ТОВ «Укравто Конверсія» для виводу державних коштів у сумі 4,15 млн грн.

 

Про це стало відомо з ухвали Центрального районного суду Миколаєва, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження № 42018150410000190 від 07.09.2018 р.

З матеріалів справи відомо, що для виконання замовлення Міністерства оборони «МБТЗ» в березні 2017 року уклало договір з «Укравто Конверсія» на постачання шести двигунів за 5,18 млн грн.

На початку 2018 року завод сплатив за двигуни 80% авансу - 4,15 млн грн. Решту потрібно було сплатити через п'ять днів з моменту прийняття товару, який обіцяли доправити через два тижні.

Фірма своїх зобов'язань не виконала, але завод не почав судитися за повернення авансу. На думку слідчих, це свідчить про причетність керівництва заводу до виведення коштів та зриву оборонного замовлення.

Слідство також встановило, що тільки через два місяці після закінчення терміну постачання ТОВ «Укравто Конверсія», нібито, доправило обіцяні двигуни. Але офіційно їх відправили назад фірмі для заміни через, нібито, невідповідність вимогам. Ці операції не підтверджені накладними, документами вхідного контролю «МБТЗ», бухгалтерським обліком. Відомо, що коробки передач з комплектуючими вузлами та блоками виготовлялись у цехах самого заводу.

Завідувач складом пояснила, що за вказівкою директора ВМТП «МБТЗ» вона на початку червня підготувала 12 ящиків з логотипом «Iveco», в які працівники завантажили різні металеві предмети по вазі двигунів і коробок передач до них. Потім ящики були закриті, опломбовані і поміщені в склад. Надалі ці ящики були продемонстровані представнику ДП «Укроборонпром» як двигуни за вказаним договором з «Укравто Конверсія».

З матеріалів суду невідомо, хто виявив підміну двигунів. У суді слідчий клопотав накласти арешт на виявлені на складі «МБТЗ» декілька порожніх ящиків, і суд це клопотання задовольнив.

Керівником «МБТЗ» в останні роки був херсонець Микола Кістрін, який є власником приватної фірми «Херсонагроснабінвест». До призначення на завод він був радником свого земляка - гендиректора «Укроборонпром» Романа Романова, якого президент звільнив у лютому 2018 року. Микола Кістрін покинув посаду директора в серпні цього року, напередодні відкриття кримінальної справи про зниклі двигуни. Офіційно він був звільнений за затримку зарплат.

Нині в. о. керівника заводу є Олександр Кожевніков, який обіймав посаду заступника директора з комерційних питань «МБТЗ».

ТОВ «Укравто Конверсія» записане на Ігоря Фесенка. Зі судового реєстру відомо, що в серпні цього року «МБТЗ» подало позов до фірми через невиконання згаданого в кримінальній справі договору. В позові завод вимагає сплатити йому 658 тис. грн. штрафу та пені за несвоєчасно доправлені двигуни.

 

Джерело: «Наші Гроші»

Фіскали за 302 мільйони купили у дрібного трейдера комп’ютери Dell

У Терентьєва втаємничили завдання для різних обласних відділень АМКУ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers