rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ У Терентьєва втаємничили завдання для різних обласних відділень АМКУ

Антимонопольний комітет приховав інформацію про плани роботи керівників обласних територіальних відділень, на підставі яких уже в листопаді будуть визначати, хто впорався із умисно слабким завданням, а кому не вдасться дати раду із занадто потужним викликом.

 

За даними «Наших грошей», уже в листопаді керівництво обласних територіальних відділень (ОТВ) пройде оціночні співбесіди у головному офісі АМКУ. До цього моменту керівники відділень повинні надати Комітету звіти про виконання завдань, які ставило перед ними центральне керівництво. За результатами оцінювання можна очікувати кадрових рішень.

Довідково

За нашими даними, цього року звітуватимуть лише 17 керівників ОТВ, адже семеро були призначені цього року. Ця сімка голів звітуватиметься уже восени наступного року. Цього ж року оцінювання пройдуть також державні службовці апарату Комітету - майже 180 осіб. Про їхні «завдання до виконання» ми також запитували АМКУ, але і це питання Комітет проігнорував.

Чи є план оцінювання підлеглих у Терентьєва?

 

Отримавши відповідні сигнали з регіонів, «Наші гроші» ще в серпні попросили АМКУ надати інформацію про індивідуальні плани роботи голів ОТВ, аби розуміти - чи однакові вимоги до всіх.

У відповідь ми отримали... нічого.

АМКУ відповів, що інформація, стосовно якої подавали запит, - є службовою інформацією, яка не підлягає розголошенню. Відповідь підписала заступник голови Комітету Марія Ніжнік.

Кожному з 24-х територіальних відділень ми також скерували аналогічний запит - «покажіть план роботи голови та заступників». І отримали 23 ідентичні за змістом відповіді - «не покажемо». Лише Одеське ОТВ вигадало, що такого плану не має взагалі.

Це, звісно ж, неправда. Плани існують - згідно з Постановою Кабміну від 23 серпня 2017 року «Про затвердження Типового порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців».

Відтак, кожне з 24-х територіальних відділень працює за власним вектором, визначеним головою АМКУ Юрієм Терентьєвим. Напрями діяльності окреслені в індивідуальних планах керівників відділень - голів та їхніх заступників. У результаті виконання пунктів плану відділення має досягти реалізації конкретних показників, наприклад, кількісних чи фінансових.

Так і виходить, що одне відділення може бути приречене на розслідування тендерних змов, а інше протягом року сумлінно, але без зайвих нервів, перевірятиме сільські ради на предмет проведення конкурсу з обрання організації, яка займатиметься місцевим сміттям.

І хто з них має шанс «впоратись» із планом, а хто ні - голова АМКУ, в принципі, має можливість запрограмувати заздалегідь.

Чому АМКУ не відповів на запит «Наших грошей»?

 

Тому що тоді одразу стала б очевидна різниця підходів до різних посадовців.

Раніше ми писали про те, що Юрій Терентьєв з минулого року призначає на посади голів територіальних відділень людей, далеких від антимонопольної практики. Можливо, Терентьєв взагалі цілком свідомо розвалює регіональну мережу, аби, врешті, реорганізувати її, ліквідувавши 17 із 24 відділень. Сам Терентьєв каже, що реорганізація потрібна для зняття навантаження з АМКУ в сфері регулювання природних монополій, хоча бажання реорганізації більше нагадує план з концентрації влади в руках голови Комітету.

Так чи інакше, вже в листопаді АМКУ перевірить результати роботи керівників відділень - і це хороша нагода по тихому «згідно із законодавством» посортувати керівників на ефективних/неефективних.

Хто оцінюватиме?

 

Оцінювання проводитиме в. о. керівника апарату Комітету Юрій Литвин. Кумедно, що сам Литвин перебуває на посаді всупереч результатам конкурсу на цю посаду; конкурс виграв протеже прем'єр-міністра Дмитро Лосєв. Це - заступник голови Державного фонду сприяння місцевого самоврядування в Україні з урядової вертикалі Володимира Гройсмана.

Деталі цієї історії описані у судових матеріалах. Так, 14 лютого минулого року АМКУ провів конкурс на заміщення вакансії керівника апарату Комітету. Литвин взяв участь, однак не пройшов, розв'язавши ситуаційні завдання лише на 0,44 бала. У лютому Комісія з питань вищого корпусу державної служби повідомила Литвину про недопуск. Литвин не погодився з відмовою і пішов у суд, апелюючи до «суттєвих порушень вимог чинного законодавства» при проведенні згаданого конкурсу. А Юрій Терентьєв з подачі громадської ради при АМКУ вирішив, що до закінчення судових баталій Лосєва краще не назначати.

       І оскільки судова тяганина триває і досі, то Литвин продовжує обіймати посади керівника апарату Комітету на правах виконуючого обов'язки.

Наскільки професійним, справедливим і неупередженим може бути оцінювання - можемо лише здогадуватись.

Зрештою, гадати залишилось недовго - от-от «перші підуть».

Автор: Юлія Костюк

Джерело: «Наші Гроші»

Бронетанковий завод заплатив 4 мільйони за неіснуючі двигуни, які підмінили сміттям

Фіскали за 302 мільйони купили у дрібного трейдера комп’ютери Dell

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers