rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Вірменії домовилися про дострокові вибори в парламент

У Вірменії домовилися про дострокові вибори в парламент

 

Влада Вірменії погодила проведення дострокових парламентських виборів у грудні 2018 року. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Через тиждень після вигнання з правлячої коаліції Вірменії лідер партії Процвітаюча Вірменія (БХК) Гагік Царукян зобов'язався допомогти прем'єр-міністрові Ніколу Пашиняну в загальних виборах у грудні», - йдеться в повідомленні.

8 жовтня сторони підписали відповідний меморандум, де заявили, що «згодні з проведенням дострокових парламентських виборів» до кінця цього року.

У документі також зазначається, що БХК не висуватиме або не схвалюватиме якогось іншого кандидата на посаду прем'єр-міністра після відставки Пашиняна.

Конституція Вірменії передбачає, що Національні збори зі 105 членів, в яких у БХК 31 місце, можуть бути розпущені тільки у тому випадку, якщо законодавці не зможуть обрати іншого прем'єра у випадку цієї відставки. Пашинян пообіцяв піти у відставку, щоб забезпечити проведення нових виборів у грудні.

2 жовтня в Єревані відбулася масова протестна акція з вимогами оголошення дострокових парламентських виборів.

 

Щонайменше, 40 консерваторів з партії Мей голосуватимуть проти її проекту угоди Brexit

 

Частина депутатів з Консервативної партії прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей мають заперечення щодо її варіанту угоди Brexit та не планують голосувати за відповідний проект.

Про це повідомляє BBC.

«Щонайменше, 40 законодавців у складі Консервативної партії прем'єр-міністра Терези Мей можуть не підтримати її проект угоди Brexit, якщо така передбачатиме залишити Велику Британію «наполовину» в Європейській спільноті, - заявив у вівторок старший парламентарій із групи супротивників», - йдеться у повідомленні.

Якщо 40 законодавців з Консервативної партії проголосують проти можливої угоди Brexit, то доля процесу виходу залежатиме від опозиційної Лейбористської партії, яка заявила, що голосуватиме проти будь-якої угоди, запропонованої Мей.

«На мою думку, є, щонайменше, 40 депутатів, які не мають наміру підтримувати «половинну угоду», відому як «Chequers» або відкат назад, що залишить нас на внутрішньому ринку та в митному союзі», - заявив депутат Стів Бейкер в ефірі BBC.

Як повідомлялося, деякі британські музиканти написали прем'єр-міністру країни Терезі Мей відкритого листа, в якому висловилися проти виходу Великої Британії з Євросоюзу.

 

Саркозі програв першу апеляцію у справі про корупцію

 

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі в понеділок програв першу апеляцію у справі, в якій його обвинувачують у зловживанні впливом та у корупції.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на офіс прокуратури Парижа.

Як зазначається, Саркозі повинен дочекатися розгляду другої апеляції, перш ніж стане відомо, чи його справу розглядатиме суд. За французьким законодавством, підозрюваний офіційно не звинувачується у вчиненні злочину, допоки його справу не передадуть до суду.

Саркозі, який був президентом з 2007 до 2012 рр., підозрюють у тому, що він допоміг прокуророві отримати підвищення в обмін на незаконне отримання інформації стосовно іншої кримінальної справи.

Слідчі аналізували записи телефонних розмов для вивчення звинувачень про те, що лівійський диктатор Муаммар Каддафі фінансував виборчу кампанію Саркозі. Тоді вони й почали підозрювати, що колишній французький президент використовував мережу інформаторів, щоб бути в курсі кримінальної справи.

Проти Саркозі проводиться низка розслідувань, які стосуються корупції, шахрайства, фаворитизму та порушень під час фінансування виборчої кампанії.

Покарання за торгівлю впливом у Франції може становити до п'яти років ув'язнення та штраф у розмірі 500 тисяч євро.

 

Екс-глава Інтерполу знайшовся у Китаї - він під слідством

 

Влада Китаю звинуватила екс-главу Інтерполу Мена Хунвея у хабарництві та низці інших злочинів.

Про це повідомляє агентство АР із посиланням на заяву Міністерства національної безпеки Китаю.

«Китайська влада заявила в понеділок, що вона проводить розслідування проти колишнього глави Інтерполу щодо хабарництва та інших злочинів, зазначивши, що політичні злочини також могли призвести до виникнення проблем у китайського чиновника», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Хунвей перебуває під слідством через «свавілля та проблеми, які він створив сам собі».

Як повідомлялося, напередодні Інтерпол заявив, що Мен Хунвей написав заяву про відставку. У китайському антикорупційному відомстві повідомили, що він підозрюється у порушенні закону. Ані про місцеперебування, ані про конкретні підозри щодо Мена не було інформації. Він зник після того, коли наприкінці вересня поїхав до Китаю у відпустку. Його дружина і діти, з якими він живе в Ліоні, не змогли сконтактуватися з ним після того, коли 29 вересня він вирушив на батьківщину до Китаю.

Хунвей був обраний главою Інтерполу в листопаді 2016 року.

 

ООН стурбована зникненням саудівського журналіста

 

У Департаменті ООН із прав людини висловили глибоку стурбованість у зв'язку зі зникненням у Стамбулі відомого саудівського журналіста та закликали уряди Туреччини та Саудівської Аравії належним чином розслідувати цю справу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на чиновників ООН.

«Департамент ООН із прав людини висловив глибоку стурбованість у зв'язку з «очевидним насильницьким зникненням» та можливим вбивством саудівського журналіста Джамала Хашоггі тижнем тому та закликав обидві держави проводити розслідування», - йдеться у повідомленні.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок просив Ер-Ріяд обґрунтувати своє твердження про те, що Хашоггі залишив консульство Саудівської Аравії у Стамбулі, а Вашингтон закликав Саудівську Аравію підтримати розслідування його зникнення.

«Так, це викликає серйозне занепокоєння - очевидне насильницьке зникнення пана Хашоггі зі саудівського консульства у Стамбулі», - сказала прес-секретар департаменту з прав людини ООН Равіна Шамдасані на брифінгу в Женеві.

Як повідомлялося, Хашоггі був відомим редактором газети в Саудівській Аравії та радником колишнього начальника розвідки.  Він зник під час відвідування консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Зайшовши туди 2 жовтня, він так і не вийшов.

Його зникнення викликало резонанс, особливо після того, коли турецькі джерела повідомили у вихідні дні, що він був убитий всередині консульства.

 

Індонезія закрила доступ у зону руйнування іноземним гуманітарним організаціям

 

У вівторок Індонезія наказала гуманітарним працівникам з неурядових іноземних організацій, що надають допомогу у ліквідації наслідків землетрусу, залишити райони, що постраждали.

Про це заявили в Національному агентстві з питань стихійного лиха, - повідомляє Reuters.

«Іноземним громадянам, які працюють з іноземними НВО, не дозволяється проводити якусь діяльність на зруйнованих територіях», - заявили у Нацагентстві. Іноземним НВО також було наказано прослідкувати, щоб їхні співробітники залишили зону землетрусу.

Наголошується, що Індонезія традиційно з небажанням покладається на допомогу ззовні. Уряд країни уникав іноземної допомоги під час землетрусу на острові Ломбок цього року. Проте Індонезія все ж таки прийняла допомогу з-за кордону, щоб впоратися з наслідками землетрусу і цунамі 28 вересня на острові Сулавесі, внаслідок яких загинули близько 2 тис. людей і ще 5 тис. зникли безвісти.

 

Центр Парижа «звільнять» від автомобілів

 

У людей, котрі мріють насолодитися пам'ятками Парижа без шуму, запаху вихлопних газів та перешкод на дорозі з'явилася така можливість - один день на місяць центр французької столиці буде повністю вільним від автомобілів.

Як повідомляє Lonely Planet, автомобілі будуть «поза законом» у першу неділю кожного місяця.

Ініціативу вже протестували 7 жовтня з десятої ранку до шостої години вечора. Пересуватися вулицями можна було тільки пішки, а також на велосипедах, роликах і скутерах.

«Цей захід, який так підтримували парижани, є важливим результатом партнерства між поліцією та районними адміністраціями», - сказала мер Парижа Анн Ідальго.

Втім, зазначається, що винятки робитимуть для місцевих мешканців, служб постачання, таксі, громадського транспорту та ще деяких категорій водіїв. Водночас, для них установлено швидкісний ліміт 20 км/год.

Раніше в Парижі вже проводилися дні без автомобіля. Пробний було запущено у вересні 2015 року. Тоді ідея отримала широку громадську підтримку. Пішоходам було не просто безпечніше, але й помітно комфортніше: рівень шуму порівняно зі звичайним днем знизився на три децибели.

 

В Австрії майже 900 тисяч осіб висловилися за заборону куріння в ресторанах

 

Майже 900 тис. громадян Австрії підписалися під народною ініціативою «Don't smoke», яка передбачає заборону паління в закладах громадського харчування.

Збір підписів у рамках ініційованої медиками кампанії тривав з 1 до 8 жовтня, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно зі сайтом « Don't smoke», всього за заборону паління в барах та ресторанах висловилися 881 569 осіб (13,8% населення Австрії).

Для того, щоб ініціативу було розглянуто в парламенті країни, потрібно було зібрати, щонайменше, 100 тис. підписів.

Раніше в Австрії вже планувалося запровадити повну законодавчу заборону на паління в закладах громадського харчування (наразі палити дозволено в залах для курців). Це мало відбутися у травні 2018 року, однак новий коаліційний уряд, сформований у грудні 2017 року, відмовився від цих планів та переніс заборону на невизначений час.

Згідно зі статистикою, в Австрії щоденно палять 24,3% громадян країни, що виводить країну на перші місця з паління в Європі.

 

Проїхатися швейцарською залізницею відтепер можна без квитка

 

У Швейцарії почали впроваджувати спосіб подорожей залізницею без квитків - за допомогою використання спеціального додатка на смартфоні.

Як повідомляє The Local, Швейцарські федеральні залізниці SBB запустили інноваційний сервіс EasyRide у власному додатку SBB Preview, який дає змогу уникнути черг у касах на вокзалах, незручностей під час купівлі паперових й електронних квитків.

Тепер пасажирам можна просто відкрити програму, вибрати послугу EasyRide і зареєструватися перед початком своєї подорожі. Після завершення поїздки необхідно поставити позначку про закінчення маршруту. Додаток розпізнає пройдений маршрут і застосує найнижчий тариф, який потім стягується з кредитної картки користувача або його банківського рахунку.

У випадку, якщо пасажир забуває повідомити про завершення поїздки, додаток через певні проміжки часу висилає спеціальні сповіщення.

Цікаво, що контролери завжди можуть перевірити наявність «квитка», просканувавши QR-код на телефоні пасажира.

Зараз сервіс EasyRide проходить випробування на швейцарській залізниці, а також на деяких міських транспортних мережах, зокрема, на громадському транспорті в Цюріху. Наразі ресурсом користуються вже 250 тисяч осіб.

 

Уряд Македонії запустив процедуру перейменування країни

У річницю загибелі мальтійської журналістки в Єврокомісії нагадали про свободу слова

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers