rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ «Вчимося, практикуємо і рятуємо життя»

У Вінниці провідні онкологи з Італії, Грузії та України провели чотири операції з реконструкції молочної залози.

 

Нещодавно за ініціативи Подільського регіонального центру онкології у Вінниці відбулася міжнародна конференція з онкопластики та реконструктивної хірургії раку молочної залози. Окрім теоретичної частини з мультидисциплінарного лікування злоякісних новоутворень грудної залози, провідні іноземні онкологи спільно з українськими колегами дали серію майстер-класів з онкопластики, під час яких показали, як проводити органозберігаючі оперативні втручання та пластичні операції з використанням штучних імплантатів. Завдяки телетрансляції з операційного блоку, яка відбувалася наживо, за процесом мали можливість спостерігати всі учасники конференції.

«Головна мета - ознайомити онкологів, мамологів, пластичних хірургів з найбільш інноваційними методами лікування раку молочної залози, який досі посідає перше місце серед жінок у структурі онкологічних захворювань, - розповідає головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай. - Не так давно ми відкрили на базі нашого закладу мамологічне відділення, і тепер наші пацієнти мають можливість отримати повний спектр послуг, розпочати і завершити цикл лікування у стінах центру, а вийти - соціально адаптованими. Раніше більшість жінок шукали пластичних хірургів, щоб поставити імпланти та провести реабілітацію. Тепер ми маємо можливість проводити такі операції на базі центру. Але не забуваємо про навчання та передові технології. Тому запрошуємо на майстер-класи провідних онкологів зі світовим ім'ям. Вчимося, практикуємо і рятуємо життя. Переконаний, що знання і вміння, отримані впродовж дводенного майстер-класу, будуть використані у нашій практичній діяльності».

Лікування раку молочної залози передбачає складний вибір між радикальним оперативним втручанням, щоб максимально широко видалити пухлину, та хорошим естетичним результатом, щоб максимально зберегти об'єми тканини грудей. Баланс між цими викликами краще вдається досягти при невеликих пухлинах. А тому основа результату, як визначають онкологи, - це рання діагностика.

«На жаль, в Україні чимало первинно виявлених пухлин у грудях жінок не дають їм шансів на збереження молочної залози. Очевидно, через пізню діагностику. Тому сьогодні мені довелося виконати мастектомію (повне видалення тканини молочної залози. - Авт.). Але я залишив достатньо шкіри для того, щоб потім можна було провести реконструкцію молочної залози. На цьому етапі її зробити не можна було, тому що захворювання мало широку локалізацію, - розповідає завідувач кафедри онкології Університетської клініки Тбіліського державного медичного університету, професор Іраклій Кохреїдзе. - У Грузії ми таких операцій проводили відсотків на 20. Більшість - це органозберігаючі оперативні втручання, оскільки виявляємо недугу на ранніх стадіях. Для цього маємо державні програми, добре налагоджену скринінгову систему та потужну діагностичну базу. Але навіть у цьому випадку пацієнтам не треба боятися, бо сучасні підходи до естетики виробили цілу наукову стратегію в хірургії грудей - онкопластичний напрямок у мамології, - і кожна жінка має можливість залишитися привабливою».

Для проведення оперативних втручань обиралися пацієнти з раковою патологією, які вже перенесли операції в минулому або потребували видалення пухлини терміново. Перевагу надавали малозабезпеченим жінкам, які не мають можливості покрити витрати на проведення реконструкції молочної залози. Операції для них проводилися за рахунок фармацевтичних компаній, які надали необхідні препарати та засоби.

Рак молочної залози у жінок посідає перше місце серед онкологічних захворювань і є однією з головних причин жіночої смертності в усьому світі. Фактично кожен п'ятий випадок онкозахворювання - це рак молочної залози. В Україні упродовж останніх 20 років частота цього захворювання зросла в чотири рази - від 17 до 70 випадків на 100 тисяч жінок. Останнім часом спостерігається тенденція до зростання цього захворювання серед жінок працездатного віку. В Європі п'ятирічне виживання серед жінок із раком молочної залози становить 80-82%, у США цей показник має 91%, в Україні - лише 56%.

 

Автор: Олеся Шуткевич, Вінниця

Фото автора

Джерело: «День»

 

Симбіоз «швидких»

Як вберегти дитину від сколіозу?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers