rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Благодійний вечір в Українському Інституті Модерного Мистецтва

У суботу, 6 жовтня, в Українському Інституті Модерного мистецтва (Чикаго) відбувся благодійний вечір, який щороку організовує дирекція та управа цієї мистецької установи з метою збору коштів для підтримки діяльності інституту та побудови Центру молоді і юнацтва в галузі мистецтва та дизайну.

 

УІММ - неприбуткова організація, що займається популяризацією сучасного українського мистецтва та просуванням його творців на світову мистецьку арену, працює для збереження духовної та мистецької спадщини діаспори, збереження зв'язку з українським народом та плеканням національних цінностей.

Впродовж 47-річного існування УІММ презентував світові імена багатьох митців як українських, так і українського походження. Інститут є прикладом наслідування для подібних мистецьких установ багатьох інших народів, акредитованих у Чикаго. Будучи основоположним членом Чиказького культурного альянсу, УІММ зробив вагомий внесок у розбудову та створення широкої коаліції етнічних музеїв у Чикаго.

Title Title 

 

Особливо відчутний взаємозв'язок з американцями, котрі високо цінують діяльність інституту. Зокрема, у 2014 році, за версією журналу «Chicago Magazine», УІММ вийшов переможцем у щорічному конкурсі «Best of Chicago» в номінації «Best Neighborhood Art Museum».

Title Title 

 

Цього чудового осіннього вечора до інституту прибуло багато приятелів, котрі з року в рік складають свої фінансові та волонтерські пожертви.

Title Title 

 

Родзинкою цьогорічної імпрези була присутність Святослава Вакарчука - заслуженого артиста України, лідера рок-групи «Океан Ельзи», громадського діяча.

Title Title 

 

Вітальним словом імпрезу розпочала президент УІММ Мотря Мельник. Пані Мотря висловила глибоку вдячність усім, хто роками підтримує діяльність інституту. Зокрема, вона подякувала провідним фінансовим спонсорам - Фундації «Спадщина» та Фундації «Самопоміч», а також донорам, членам УІММ та друзям за їхню підтримку не тільки внесками, а й своєю присутністю на заходах. Як зазначила пані Мотря: «Ця фінансова та моральна підтримка наших Фундацій та нашого співтовариства дала можливість УІММ завоювати першість на національному та міжнародному рівнях як Інституту відмінного передового досвіду».

Нещодавно діаспора Чикаго переглянула документальний фільм «Перші Леви» («First Lions») про історію створення УІММ та перші роки його існування і діяльності. Головною темою цього фільму є сила емігрантів, сила волонтерства. Цей фільм є часовою капсулою історії для засновників та творців Інституту, які на сьогодні ще є серед нас, зокрема, присутній на сьогоднішньому вечорі Олег Коверко. На думку доповідачки, фільм «Перші Леви» посяде найважливіше місце в архівах УІММ.

Одним з наступних вагомих проектів Інституту буде виставка української сучасної графіки ХХ-ХХІ сторіч, в експозиції якої будуть роботи найвідоміших сучасних художників з Києва, Львова та Харкова. Відкриття виставки відбудеться 12 жовтня.

Відтак, до мікрофону було запрошено Генерального консула України в Чикаго Ларису Герасько. Пані Лариса дала високу оцінку діяльності УІММ, сконцентрувавши увагу на тому, що УІММ здобув визнання в Америці і на сьогодні посідає важливе місце серед мистецьких закладів Чикаго.

Член управи УІММ Марта Фаріон відрекомендувала присутнім поважного гостя і головного доповідача на імпрезі - відомого українського музиканта і громадського діяча, заслуженого артиста України Святослава Вакарчука.

Title Title 

 

У своєму виступі Святослав Вакарчук висловив захоплення тим, що українці діаспори зуміли зберегти свою культуру, знайти їй гідне місце, створивши музеї, а також тим, що українці діаспори є модерними українцями. Доповідач не говорив про політику, а зосередив свою увагу на аналізі розвитку культури.

Title Title 

 

Пан Святослав також наголосив, що найбільша культурна цінність - це люди, які творять культуру. Для того, щоб ця культура була вартісна і вічна, потрібно мати її сильні і великі цінності, постійно розвивати ці цінності і дозволити іншим культурам ввійти в нашу культуру. «Культура нації повинна бути настільки сильною, щоб прийняти культури інших народів, не згубивши при цьому своєї», - зазначив Святослав Вакарчук.

Title Title 

 

Далі пані Мотря запросила до слова головних спонсорів - представників від Фундацій «Спадщина» та «Самопоміч».

Title Title 

 

Від імені дирекції, працівників Фундації та Кредитівки «Самопоміч» виступила Ореста Фединяк. Пані Ореста високо оцінила подвижницьку працю засновників та ентузіастів інституту і вручила чек на суму 20 тис. доларів на подальший розвиток Українського Інституту Модерного мистецтва.

Title Title 

 

Голова Фундації «Спадщина» Першого Щадничого банку «Певність» Тарас Дрозд привітав дирекцію та всіх працівників і волонтерів УІММ з нагоди свята.

Від Фундації «Спадщина» УІММ отримав даток у розмірі 50 тис. доларів на потреби Інституту та на будівельний фонд «Центру молоді і юнацтва в галузі мистецтва та дизайну».

Title Title 

 

Наприкінці урочистої частини було нагороджено Святослава Вакарчука - за вагомий внесок у музикальне мистецтво та плідну працю для української справи, та Олександру Дяченко-Кочман - за видатний внесок у творче мистецтво та розвиток УІММ.

Title Title 

 

Олександра Дяченко-Кочман добре відома мисткиня в діаспорі. Після творчих пошуків у багатьох мистецьких напрямках пані Олександра захопилася керамікою. Вона була учасницею численних персональних та групових виставок у жанрі керамічної скульптури, за що отримала багато нагород. Твори Олександри Дяченко-Кочман зберігаються в багатьох державних та приватних колекціях в США, Канаді та Європі. Ім'я Олександри Кочман тісно пов'язане з УІММ. Разом з розвитком Інституту вона зростала як художник. В минулому числі нашого часопису є велика стаття про життєвий і мистецький шлях Олександри Дяченко-Кочман (https://www.chasipodii.net/article/21562/).

 

Title
 

 

Весь вечір публіку розважав відомий джазовий колектив з його солісткою Lynne Jordan and the Shivers. Запальна співачка своїм неймовірним темпераментом та енергетикою спонукала нашого гостя, Святослава Вакарчука, до виконання відомої американської джазової пісні - і була приємно вражена майстерністю його виконання.

Title Title 

 

Президент УІММ подякувала всім людям, причетним до організації та проведення цієї імпрези, - спонсорам, працівникам та волонтерам.

Від імені всіх присутніх хочу подякувати управі УІММ за чудовий вечір.

 

Світлини Олександра Янкового та автора

 

Коралі для кралі

Храмове свято у катедрі святої Софії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers