rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Компанія Ахметова хоче від Києва мільярд за «покращення» тепломереж

Після розірвання угоди між КМДА і «Київенерго» Ахметова компанія олігарха не лише переклала на місто обов'язок виплатити штрафні санкції - 1,2 млрд грн., а й претендує на компенсацію витрачених на модернізацію мереж коштів. «Київенерго» оцінює цю компенсацію у 800-900 млн грн.

 

Про це йдеться в розслідуванні Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» (Bihus.Info).

Теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів 17 років перебував під керівництвом «Київенерго».

Рішення розірвати договір з «Київенерго» і повернути тепловий комплекс громаді міська влада прийняла у червні 2017-го року. Для розпорядження майном створили комунальне підприємство «Київтеплоенерго».

31 липня зобов'язання давати гарячу воду й опалення перейшло новому КП. Але у НАК «Нафтогаз України» відмовилися підписувати договори на постачання газу з новоствореним комунальним підприємством через невирішене питання боргових зобов'язань «Київенерго» на суму близько 4,8 мільярда гривень. Саме стільки заборгувала компанія «Київенерго» Ріната Ахметова «Нафтогазу» за постачання блакитного палива на ТЕЦ.

Частина суми - це борг самих киян за послуги «Київенерго», ще частина - це різниця у тарифах, і близько 1,2 млрд - пені і штрафи, які нарахував НАК «Нафтогаз» за невчасні виплати.

Згідно зі законом «Про теплопостачання», весь цей борг тепер має виплатити новостворене КП.

Крім того, в угоді з розірвання договору КМДА з компанією «Київенерго» прописали відшкодування компанії Ріната Ахметова грошей за модернізацію мереж, яка проводилася за рахунок компанії. Але чіткої суми, яку мають компенсувати «Київенерго», у КМДА досі не порахували. Натомість, «Київенерго» вже зверталася до КМДА про відшкодування, йдеться про 800-900 млн гривень. Це та частина, яку, вважає «Київенерго», місто має компенсувати за проведені роботи з модернізації, так звані невід'ємні поліпшення».

«Ми не впевнені, що рівень кваліфікації фахівців КМДА може дозволити дати відповідь на це питання», - зазначив перший заступник міського голови Петро Пантелеєв в інтерв'ю програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом».

За 2 роки, які КМДА готувала розірвання договору з «Київенерго», у ньому чітко не прописали ані питання правонаступництва боргу, ані суму відшкодування за «покращення» мереж.

Через відмову «Нафтогазу» постачати газ новому КП без сплати боргу «Київенерго» розміром 4,8 млрд грн. міська влада закупила газ у приватної фірми «Укрнафтобуріння», яку асоціюють з Павлом Фуксом, Ігорем Коломойським і Віталієм Хомутинником, через що бюджет втратив близько 75 мільйонів гривень.

Окрім того, компанія «Київенерго» Ахметова не виконала всіх інвестиційних обов'язків, які мало взяти на себе за часи користування тепломережами міста.

«У кожному тарифі є так звана інвестиційна складова. Цю програму затверджував національний регулятор - НКРЕКП. Цю програму компанія «Київенерго» виконувала кілька останніх років ледь на 40%. Київська міська рада декілька років належним чином не здійснювала контроль, щоб «Київенерго» виконувала свої інвестиційні зобов'язання, які затвердив регулятор», - повідомила координатор житлових програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Договір з Ахметовим завершувався ще у грудні 2017-го. Але київські чиновники вирішили залишити Ахметову теплоенергоцентралі ще на один опалювальний сезон - до квітня. Саме в цей час борги стрімко пішли вгору. І якщо до кінця 2016-го борг Ахметова не перевищував мільярда гривень, то після продовження на останній опалювальний сезон сягнув 5 мільярдів.

Угода нового КП «Київтеплоенерго» з НАК «Нафтогаз» на постачання блакитного палива досі не підписана. Тож коли у Києві з'явиться гаряча вода, і чи вчасно почнеться опалювальний сезон - невідомо.

 

Джерело: Bihus.Info

10 нетривіальних порад як досягти успіху в кар’єрі

Присмерк олігархату: чому українські олігархи втрачають економічну вагу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers