rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Від землетрусу в Індонезії загинуло понад 1300 осіб

Від землетрусу в Індонезії загинуло понад 1300 осіб

 

В Індонезії кількість загиблих внаслідок землетрусу та подальшого цунамі зросла до 1347 людей.

Про це повідомляє ANSA.

«Зростає кількість жертв землетрусу та спричиненого ним цунамі в Сулавесі, Індонезія: кількість підтверджених смертей зросла до 1347, згідно з новим оновленням індонезійського агентства з цивільного захисту», - йдеться у повідомленні.

28 вересня в Індонезії стався землетрус з подальшим цунамі, внаслідок чого загинули понад тисяча людей. Було евакуйовано майже 16,7 тис. осіб.

Уночі та вранці 2 жовтня поблизу берегів Індонезії зафіксували три нові потужні землетруси. Сила підземних поштовхів сягнула 5,9, 6 та 5,6 бала.

 

У Норвегії починаються масштабні навчання НАТО за участю 31 країни

 

У Норвегії у жовтні й листопаді відбудуться масштабні військові навчання НАТО «Trident Juncture-2018» за участю представників 31 країни.

Про це повідомляється на сайті Збройних сил Королівства Норвегія.

«НАТО та Королівство Норвегія готуються до одних із найбільших військових навчань у цій країні. Впродовж кількох тижнів у жовтні та листопаді більше, ніж 40 тисяч учасників із 31 країни - членів та партнерів Північноатлантичного альянсу - прибудуть на цей військовий захід», - йдеться у повідомленні.

У навчаннях буде залучено 150 літаків та 70 одиниць наземної техніки.

Їхня мета - перевірити ефективність усієї командної ієрархії: від тактичного рівня до управління великими силами. Характер навчань заявлений як оборонний.

Як спостерігачі на «Trident Juncture-2018» будуть запрошені й представники Росії.

 

У Франції під час антитерористичної операції затримали 11 осіб

 

На півночі Франції поліцейські обшукали штаб-квартиру мусульманської організації Centre Zahra France і затримали 11 осіб.

Про це повідомляє DW.

«Французька поліція у вівторок, 2 жовтня, у рамках терористичної операції обшукала штаб-квартиру мусульманської організації Centre Zahra France в департаменті Нор на півночі країни. В операції брали участь близько 200 поліцейських, було затримано 11 осіб, - йдеться в повідомленні.

Як зазначив у своєму Twitter міністр внутрішніх справ Франції Жерар Колон, троє затриманих поміщені під арешт, їх обвинувачують у незаконному зберіганні зброї.

Крім того, поліція провела обшуки у будинках деяких членів організації Centre Zahra France, яких підозрюють у наданні підтримки терористичним угрупуванням.

Рахунки організації заморожені на шість місяців.

 

ЄС скоротив чорний список податкових гаваней

 

Міністри фінансів Європейського Союзу домовились оновити свій чорний список держав з лояльним податковим законодавством, виключивши острівну державу Палау.

Про це повідомляє Reuters.

«Міністри фінансів Європейського Союзу домовилися у вівторок викреслити тихоокеанський острів Палау з переліку податкових гаваней», - йдеться у повідомленні.

Острів був включений до цього списку в березні, оскільки його податкові правила не відповідали стандартам ЄС.

Після того, коли були впроваджені відповідні зміни, міністри ЄС погодились перенести острів Палау з чорного списку до так званого «сірого» списку держав з низькими стандартами податкової прозорості, але які мають на меті стати більш прозорими, - йдеться в документі ЄС.

Шість інших податкових гаваней залишаються в «чорному списку»: Намібія, Самоа, Тринідад і Тобаго та три території, що належать США - Американське Самоа, Гуам та Віргінські острови.

Чорний список ЄС був створений у грудні минулого року після викриття широкомасштабних схем ухилення від сплати податків, якими користуються корпорації та багаті особи, щоб зменшити податкові платежі. Спочатку список включав 17 юрисдикцій.

Групи за чесні податки та законодавці держав ЄС розкритикували швидке скорочення списку та той факт, що нові держави з таким податково лояльним законодавством не були включені до списку.

Разом з тим, Європейський Союз посилює контроль за рухом готівкових грошей. Йдеться про капітали, що ввозяться до ЄС чи вивозяться з нього.

Схвалений в ЄС регламент, крім іншого, розширює визначення готівкових грошей, у нього включені не тільки банкноти, але також чеки, передплачені банківські карти і золото.

Кожен громадянин, який перетинає кордони ЄС, зобов'язаний заявляти гроші на митниці, якщо везе більше, ніж 10 тисяч євро.

 

У Нідерландах законодавчо посилили захист журналістських джерел

 

У Нідерландах набув чинності новий закон, який забезпечує посилений захист конфіденційності журналістських джерел.

Нове законодавство привітав представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, - повідомляє сайт ОБСЄ.

«Я вітаю цей важливий крок у напрямку захисту журналістів у Нідерландах. Той факт, що йдеться про широку дефініцію «журналістів», куди входять також публіцисти, є важливим для захисту розслідувальної журналістики», - заявив Дезір.

За його словами, також дуже важливим є те, що новий закон містить чіткий набір інструкцій для прокурорів та правоохоронних органів, що має допомогти у «будь-якому з майбутніх випадків порушень прав журналістів із захисту своїх джерел».

Новий закон, зокрема, забезпечує журналістів у Нідерландах такими ж правами на збереження конфіденційності, як, наприклад, у адвокатів.

 

В Австрії заборонять символи радикальних ісламістів

 

В Австрії буде запроваджено заборону на символи радикальних ісламістських організацій, як, наприклад, «вовче привітання» (WolfsgruЯ) турецької правоекстремістської організації «Сірі вовки».

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц.

«Політичному ісламу не місце в нашій країні! І в рамках боротьби з цим ми заборонимо в Австрії радикальні символи як, наприклад, «вовче привітання», - йдеться у повідомленні.

Очікується, що вже цього тижня Рада міністрів Австрії схвалить законопроект, яким розширюється заборона на символи ісламістських, право- та лівоекстремістських організацій. Початок же дії самого нововведення розпочнеться з 1 березня 2019 року. В чинному законі, прийнятому у 2014 році, міститься заборона лише на символи терористичних організацій «Ісламська держава» («ІДІЛ») та «Аль-Каїда».

Під нову заборону потраплять, зокрема, «вовче привітання» (символічне схрещення пальців) радикалів з турецької правоекстремістської організації «Сірі вовки», розміщений на прапорі символ хорватської фашистської організації «Усташі». Згідно з австрійськими ЗМІ, ці символи дедалі частіше використовуються футбольними фанатами та під час різноманітних акцій. Планується, що заборонені в Австрії будуть і символи ісламістської панарабської організації «Брати мусульмани», палестинського радикального руху «Хамас», радикальної курдської «Робітничої партії» (PKK).

Порушникам загрожує штраф у розмірі 4 тис. євро, при повторному порушенні закону - 10 тис. євро.

 

Російські олігархи з початку року розбагатіли на $18,4 мільярда, - Bloomberg

 

Сукупні статки найбагатших росіян за дев'ять місяців поточного року збільшилися на 18,4 млрд дол. Це випливає з рейтингу Bloomberg Billionaires Index, BBI.

За останні два місяці найбагатшим виявився співвласник «Новатека» Леонід Міхельсон. За цими даними, статки Міхельсона з початку року зросли на 4,93 млрд дол. - до 21,6 млрд дол. на кінець вересня. Друге місце посідає основний бенефіціар Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лісин, його капітал становить 20,6 млрд дол. Третє місце посідає власник «Северстали» Олексій Мордашов зі статками 20,2 млрд дол.

Також серед найбагатших росіян опинилися один з основних власників «Норнікелю» Володимир Потанін зі своїми 18,8 млрд дол. і власник «Лукойла» Вагіт Алекперов - його статки оцінюються на 16,9 млрд дол.

Індекс вираховувався на основі вартості акцій компаній і даних їх звітностей. Крім того, експерти робили висновки на підставі показника співвідношення капіталізації компанії та EBITDA (аналітичний показник «доподаткового прибутку»). З 500 членів рейтингу BBI 23 особи - російські бізнесмени.

 

Катар поскаржився в СОТ на Саудівську Аравію

 

Катар розпочав консультації в СОТ щодо суперечки зі Саудівською Аравією з дотримання прав інтелектуальної власності.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на міністра економіки Катару.

«Катар розпочав провадження проти Саудівської Аравії у Світовій організації торгівлі (СОТ), звинувативши її в порушенні прав інтелектуальної власності, - заявив міністр економіки Катару в понеділок», - йдеться у повідомленні.

Частина претензій Катару пов'язана з блокуванням роботи телекомпанії beIN, що є власністю Катару, в Саудівській Аравії. Міністерство економіки Катару звинувачує Ер-Ріяд у тому, що він відмовився вжити ефективних заходів проти піратського розповсюдження продукції beIN у королівстві.

Як зазначає Reuters, саудівські чиновники не надали коментарів з цього приводу. Раніше вони заявляли, що країна вживає заходів для боротьби з піратством та дотримується принципу непорушності права інтелектуальної власності.

Глобальна спортивна мережа beIN Sports заблокована в Саудівській Аравії в рамках бойкоту з боку королівства, накладеного на Катар більше, ніж рік тому. Ер-Ріяд та його арабські союзники розірвали дипломатичні та торговельні зв'язки з Катаром у червні 2017-го року через звинувачення останнього у підтримці тероризму. Доха заперечує звинувачення, тож відносини залишаються напруженими.

Скрипаль передав розвідці Британії компромат на главу Радбезу РФ

Уряд Македонії запустив процедуру перейменування країни

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers