rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ ГРУшник «Боширов» був причетний до втечі Януковича, – Аваков

ГРУшник «Боширов» був причетний до втечі Януковича, - Аваков

 

В Україні впізнали офіцера ГРУ РФ, який був причетний до вивезення екс-президента Віктора Януковича з України і був одним з учасників атаки на сім'ю Скрипалів у Солсбері.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час зустрічі з міністром з питань безпеки Великобританії Беном Уоллесом, - інформує прес-служба МВС.

Своєю чергою, Бен Воллес заявив, що те, що Росія зробила в Криму, на Донбасі та в Солсбері, вона може зробити в будь-якій країні.

Раніше ЗМІ повідомляли з посиланням на колишнього журналіста «Центру управління розслідуваннями» Сергія Канєва, що полковник російського розвідувального відомства ГРУ Анатолій Чепіга («Руслан Боширов»), якого Велика Британія підозрює в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

Як повідомлялося, видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat 26 вересня повідомили, що справжнє ім'я Руслана Боширова - Анатолій Чепіга. Чепіга, за даними журналістів, він є полковником ГРУ РФ і має звання «герой Росії».

27 вересня журналісти російського видання «Коммерсантъ» повідомили, що знайшли знайомих Боширова, справжнє ім'я якого Анатолій Чепіга.

Раніше також повідомлялося, що на документах Боширова та Петрова були позначки, які свідчать, що вони - співробітники спецслужб.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це - цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального». Пізніше російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з двома чоловіками, які назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Вони запевняли, що відвідували Лондон з туристичною метою.

 

Клімкін дав МЗС Угорщини тиждень на відкликання свого консула з України

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін дав тиждень МЗС Угорщини на відкликання свого консула з Берегова, на Закарпатті.

Про це він заявив він у відеозверненні, оприлюдненому ввечері в понеділок, 1 жовтня, на своїй сторінці у Facebook.

«Я запропонував міністру закордонних справ Угорщини відкликати цього консула. Якщо це не буде зроблено цього тижня, відповідно, надішлемо ноту угорській стороні про його витурення», - сказав Клімкін.

Також міністр нагадав, що Угорщина порушила Віденську конвенцію про консульські зносини.

«Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські відносини. Це - 100%. Звичайно, за визначенням, ніхто не має приховувати факт набуття нових прав та обов'язків», - нагадав він.

Клімкін вважає, що ситуацію з подвійним громадянством використовує Росія для дестабілізації ситуації у Закарпатській області.

«Але подивімось на головне. Головне - це те, що Росія використовує і буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації в цілому в Закарпатті; ви пам'ятаєте про ці випадки підпалів і так далі, які були організовані ФСБ із Придністров'я. Будуть і інші: пам'ятаєте, як з'явилось в Інтернеті море фейків одразу після цього відео. Ми маємо усвідомлювати це», - сказав він.

Підсумовуючи, Клімкін закликав не «наїжджати» на угорців, а, навпаки, допомогти угорській громаді.

«Я застерігаю всіх від «наїздів» - вибачте за недипломатичну мову - чи цькування угорців Закарпаття. Навпаки, маємо допомогти нашій угорській громаді. Маємо перехопити ініціативу. Будемо діяти з Угорщиною - ввічливо, але дуже жорстко і послідовно», - зазначив він.

 

У Чернівцях помер сурмач, який щодня грав «Марічку» на Ратуші

 

Уперше за 14 років на вежі Ратуші Чернівців не звучала мелодія відомої пісні «Марічка»: на 76-му році життя помер її виконавець - сурмач Василь Козак.

Про це повідомили у прес-службі Чернівецької міської ради.

«Пішов з життя талановитий музикант, багаторічний виконавець «Марічки», легендарна людина - Василь Козак. Щодня, в будь-яку погоду, незважаючи на втому чи хворобу, він піднімався сходами Ратуші, щоб сповістити на чотири сторони світу про настання полудня. Звуки «Марічки» в його виконанні стали невід'ємною частиною чернівецького життя. Сотні туристів щодня із захопленням зустрічали сурмача на Ратуші і проводжали оплесками», - йдеться у повідомленні.

Уперше мелодію карпатської пісні «Марічка» Степана Сабадаша та Михайла Ткача з ратушної вежі Василь Козак виконав у 2004 році. І відтоді цей ритуал став своєрідною візитівкою Чернівців.

Два роки тому музикант розповідав місцевим журналістам, що підійматись сходинками на вершечок йому поки що не складно.

Щойно годинник проб'є 12-у, чернівецький сурмач сповіщав усім з висоти про настання полудня. Мелодію відомої пісні «Марічка» Василь Козак грав на трубі на чотири сторони світу. Негода і погане самопочуття - не перешкода. Традицію, яку вже встигли полюбити у Чернівцях, сурмач виконував без збоїв.

 

На Одещині через «сибірку» запровадили карантин

 

У селі Міняйлівка, Одеської області, звідки п'ятьох людей госпіталізували із симптомами сибірки, запроваджено карантин.

Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

«П'ятеро людей, які брали участь у забитті худоби в селі Міняйлівка, Одеської області, госпіталізовані зі специфічними симптомами захворювання шкіри. За результатами лабораторних досліджень, проведених референс-лабораторією Центру громадського здоров'я МОЗ України, в одного хворого підтверджено захворювання на сибірку (шкірна форма, що лікується антибіотиками і не становить такої небезпеки, як легенева форма). Також отримано позитивний результат дослідження м'яса забитої тварини та ґрунту на подвір'ї, де було забито хвору тварину», - йдеться у повідомленні.

У МОЗ запевнили, що ситуація перебуває під контролем місцевої влади. Фахівці Держпродспоживслужби та обласного лабораторного центру вживають необхідних заходів з недопущення поширення захворювання. Захворювання локалізовано в межах одного села - з 30 вересня там запроваджено карантин. Медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами чи вживали м'ясо забитої худоби.

У міністерстві поінформували, що медики спостерігатимуть за станом здоров'я мешканців села впродовж 15 днів: щоденно здійснюються обходи домівок для контролю стану здоров'я людей, які потенційно можуть заразитись збудником сибірки. Особам, які мали ризик зараження збудником сибірки, призначається термінова профілактика антибіотиками і за ними проводиться медичне спостереження.

Нагадаємо, сибірська виразка - це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є спороутворююча бактерія Bacillus anthracis. Захворювання перебігає у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису.

На «сибірку» найчастіше хворіють люди, які працюють із тваринами та тваринними продуктами. Від людини до людини сибірка не передається.

Захворювання починається гостро: в перші години - температура тіла різко підвищується до 38-40°С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися при будь-якому способі зараження.

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Тоді захворювання протікає важко і може призвести до смерті хворого.

 

Львів платитиме премії талановитим вченим

 

У Львові на підтримку науки з міського бюджету виділили півмільйона гривень, половина з яких призначена на премії талановитим ученим.

Про це повідомили у прес-службі міської ради.

«Розпочинається прийом заявок на участь у програмі «Львів науковий», завдяки якій місто виділяє 500 тис. грн. із бюджету для підтримки розвитку науки. Із них 250 тис. грн. - на премії талановитим ученим, та ще 250 тис. грн. - на дофінансування міських наукових конференцій», - зазначили у прес-службі.

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, всі міста світу борються за різні наукові винаходи, інновації, патенти чи сертифікати, тому що це дає змогу рухатися вперед, продукує нову економіку. Львів запровадив такі премії, щоб науковці розуміли, що ці винаходи та їхня робота є важливими для міста. І вже з наступного року планується збільшити розмір цих премій, адже сьогодні дуже багато міст конкурують за наших науковців.

Торік премії для талановитих учених у розмірі 25 тисяч гривень у Львові отримали 10 вчених. А 11 конференцій, форумів та симпозіумів отримали дофінансування у розмірі від 20 до 25 тис. грн.

Програма «Львів науковий» реалізується в обласному центрі уже третій рік поспіль. Це - велика спільна робота, що сприяє плідній комунікації з науковими середовищами міста. Програма дає змогу розвивати як науку, так і сферу ділової гостинності. Заявки на фінансування соціально-наукових проектів у межах конкурсу можуть подавати вищі навчальні заклади, науково-дослідні установи та безпосередньо вчені, які планують проводити свій захід у Львові у 2019 році, та які не мають комерційної мети.

Що ж до конкурсу на отримання премії для талановитих науковців, то участь у ньому можуть брати вчені, які займалися науковою діяльністю у Львові (основне місце праці) впродовж останніх трьох років (з 2016 до 2018 рр., включно з моментом подання заявки). Як і минулого року, премії Львівської міської ради отримають не менше, ніж 5 молодих науковців віком до 40 років.

 

Україна і Китай планують подвоїти товарообіг

 

Україна і Китай планують подвоїти взаємний товарообіг - до 10 млрд дол., а також розглядають нові можливості співпраці в агросфері, будівництві, передусім, інфраструктурних об'єктів, в енергетиці та інших сферах.

Про це поінформував прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з надзвичайним та повноважним послом Китаю в Україні Ду Веєм, - повідомляє «Урядовий портал».

«Я радий нашій новій зустрічі. І, користуючись нагодою, вітаю вас і народ Китаю з Днем заснування Республіки», - сказав Гройсман.

Глава уряду зазначив, що потенціал відносин двох країн щороку глибшає, і сфер взаємного інтересу стає більше.

«Ми вдячні за постійну підтримку та увагу, яку ви особисто приділяєте, і завжди знаходите час для зустрічей», - зазначив Ду Вей.

Під час зустрічі Гройсман подякував дипломату за успішне завершення проекту надання укомплектованих машин швидкої допомоги для України, а також висловив сподівання на успішне проведення міжнародної виставки China International Import Expo-2018, в роботі якої візьме участь і українська делегація.

Лінія фронту: окупанти гатили на Луганському напрямку з мінометів і БМП

Лінія фронту: окупанти стріляють з мінометів і ПТРК, поранено українського бійця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers