rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Перемога, на яку чекали 16 років. Олена Костевич – чемпіонка світу

КУЛЬОВА СТРІЛЬБА

 

У 2002-му у фінському місті Лахті 17-річна дівчинка з Чернігова Олена Костевич на диво всім стала чемпіонкою світу зі стрільби з пневматичного пістолета, виду спорту, що вимагає недитячої витримки та твердої руки. Відтоді минуло 16 років...

 

Title  
 Друга перемога на чемпіонаті світу до Олени
Костевич та її наставника Ігоря Чередінова прийшла
через 16 років. Фото з архіву Олени Костевич

 

Дівчинка виросла, принесла Україні «золото» і дві «бронзи» Олімпійських ігор, а також чимало світових рекордів та нагород усіх найпрестижніших міжнародних змагань. Рік тому вона стала мамою. Повернулася на вогневий рубіж. А цими днями у корейському Чханвоні знову зійшла на найвищу сходинку світового п'єдесталу пошани. Цього разу у стрільбі на 25 м з малокаліберного пістолета.

«До малокаліберного пістолета нам потрібно було «дорости», - розповів старший тренер жіночої збірної України зі стрільби з пістолета та особистий наставник Костевич Ігор Чередінов. - Цей вид зброї вимагає дещо складнішої техніки і стійкості, аніж пневматична зброя. Стійкість в Олени хороша від природи: вона чудово стріляла в коло нерухомої мішені. Аби так само добре влучати у мішень, що з'являється (а на кожен постріл спортсменам відводять лише три секунди), потрібно на 100% бути впевненим у власних силах. До цього потрібно дійти з часом та досвідом... У стрільбі з малокаліберного пістолета у фіналі стрільці змагаються за системою «влучив - не влучив». Влучним вважається постріл у 10,2. Усе, що гірше, зараховують як промах. Фінал починається з «чистого аркуша»: той запас очок, який стрілець заробив у кваліфікації, перед фіналом анульовується».

У Чханвоні жіночий фінал на 25 м з малокаліберки міг би стати готовим сценарієм для зіркового голлівудського блокбастера: дівчата тримали глядачів у напруженні до останнього пострілу. Юні дарування (як-от майбутня бронзова призерка німкеня Дорін Феннекамп, якій виповнилося лишень 23) нав'язували безкомпромісну боротьбу старшому поколінню стрільців (співвітчизниця Дорін, віце-чемпіонка Ігор у Ріо саме у цій дисципліні, Моніка Карш, не витримала напруження і зупинилася лише на п'ятій позиції). Представниці екзотичних країн у традиційному для мусульманського світу вбранні (у цьому аспекті увагу привабила маловідома катарка Альдана Альмубарак, яка, на диво всім, стала учасницею фіналу) стріляли поряд з суперницями, розфарбованими згідно з останнім писком європейської моди. Та все це було лише антуражем у боротьбі двох головних героїнь стрілецького дійства: 33-річної українки Олени Костевич та її візаві з Омська Віталіни Бацарашкіної, якій через три тижні виповнилося лише 22.

У перших двох серіях Костевич показала бездоганну стрільбу і вирвалася у лідери. Та у третій припустилася чотирьох промахів поспіль і дозволила Бацарашкіній надовго перехопити всю глядацьку увагу. Відрив у чотири очки, який зафіксував протокол у четвертій серії, протримався до шостого кола. І лише помилки росіянки у восьмому раунді (з п'яти мішеней Бацарашкіна закрила дві) дозволили Олені наблизитися до суперниці впритул - 30:31. Далі було стовідсоткове українське влучання проти «чотири з п'яти» у росіянки - і рівновагу відновлено (35:35). На вогневому рубежі залишилися вони двоє (починаючи з третьої серії після кожного кола вибувала одна учасниця фіналу), і боротьба розпочалася «з чистого аркуша». Хвилювання підставило підніжку і молодості, і досвіду: лише два чисті влучання у кожної зі суперниць (37:37). У перестрілці вони дозволили собі схибити лише одного разу (4:4). І суддя, аби виявити найсильнішу у світі, призначає ще одну серію. Олена починає з промаху, далі йде чистий постріл і... виходить з ладу пістолет. Поки технічний представник перевіряв зброю українки, Бацарашкіна завершила стрільбу чотирма влученнями. А значить - Костевич не має права на помилку. І вона закриває всі мішені! 4:4 - і нова перестрілка. Долю «золота» вирішив перший постріл: українка влучає у заповітні 10,2. У росіянки апаратура фіксує промах. За кілька секунд суперниці обмінялися влучними пострілами, потім обопільно не влучили. Далі знову залікове влучання, і знову синхронні промахи. І радість на українських трибунах: до свого другого «золота» Оленка йшла довгих 16 років.

Незадовго до цієї перемоги Олена Костевич разом з Олегом Омельчуком стала володаркою «бронзи» у змаганні зі стрільби з пневматичного пістолета на 10 м серед змішаних команд. До фіналу український дует кваліфікувався першим (775 очок, обійшовши на три пункти збірну Росії). Та у фіналі Віталіна Бацарашкіна та Артем Черноусов не дали жодного шансу суперникам і завершили боротьбу з новим світовим рекордом - 488,1. Китайці Ван Цянь та Ван Мені, які вибороли «срібло», були далекими від цього піднебесного результату (480,2). А українці (416,7) відібрали «бронзу» у сербської команди - Зорани Арунович та Даміра Мікеца. Ціною цієї медалі стала одна десята бала. На жаль, третє місце не дозволило нашим стрільцям забронювати для України олімпійську ліцензію у цьому виді програми. Квиток до Токіо-2020 отримали лише перші дві пари.

А от володарем першої української ліцензії на наступні Олімпійські ігри серед усіх видів спорту став Павло Коростильов (нагадаємо, що у стрільбі ліцензії не є іменними). У стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м 20-річний львів'янин зупинився за крок до призового подіуму. Лише 1,5 пункта забракло йому, аби наздогнати бронзового призера чемпіонату корейця Лі Де Мена.

Бронзовою призеркою у стрільбі з гвинтівки по рухомій мішені стала Галина Авраменко. У півфіналі чернігівська спортсменка віддала першість китаянці Лі Сю Ян (7:9), а у «бронзовому» протистоянні обійшла представницю Північної Кореї Пі Чжи Є (6:3). Ця вправа не є олімпійською дисципліною.

Автор: Олена Садовник

Джерело: «Високий Замок»

 

Дмитро Коваленко: «Я грав разом із Бекхемом»

Дзюдо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers